Juodieji pipirai (Piper nigrum) sanskrito kalboje reiškia Mariči (Saulės vardas). Tai nurodo, kad juodieji pipirai turi ypač daug saulės energijos. Nuo seniausių laikų juodieji pipirai yra pats populiariausias prieskonis.
Dažnai juodieji pipirai vadinami juoduoju auksu. Graikijoje 4 a. pr. Kr. juodųjų pipirų galėdavo įsigyti tik labai turtingi valdytojai.
Pipirai buvo tokie vertingi, kad dažnai naudoti kaip valiuta.
Juodieji pipirai ne tik suteikia aštresnį skonį, bet ir paryškina kiekvieno produkto skonį bei kvapą, todėl jų dedama beveik į visus patiekalus, net ir desertus. Jais gardinamos visos salotos, daržovių sriubos, net braškės ar ananasai. Pipirų dedama ruošiant marinatus, kepant, verdant ar tiesiog barstoma ant paruošto patiekalo.
Sriubą taip pat galima gardinti maltais juodaisiais pipirais, bet svarbu juos suberti likus 5 min. iki virimo pabaigos. Kaitinant kelis kartus skonis pasikeis.
Malti juodieji pipirai išsaugo savo šviežuma tik iki 3 mėnesių. Nemaltus sausoje ir tamsioje vietoje galima saugoti neribotą laiką. Jokiu būdu netinka medžiaginiai maišeliai, nes juose pipirai gali gauti per daug drėgmės ir prarasti kvapą.
Profesionalai dažniausiai juoduosius pipirus patys susimala tiek, kiek jiems reikia tuo metu. Taip išsaugomas ryškiausias kvapas ir skonis.
Pipirai Ajurvedoje
Visuose senovės Ajurvedos raštuose (Aštanga hridaya samhita, Sušruta samhita, Čaraka samhita) yra aprašomos juodųjų pipirų gydomosios savybės.
Ajurvedoje išoriškai malti juodieji pipirai naudojami sumaišius su ghi esant odos uždegimams, furunkulams. Šituo mišiniu galima tepti nosies ertmes nuo sinusito ir nosies užgulimo.
Juodieji pipirai su medumi yra galinga atsikosėjimo priemonė, valanti gleives, sausinanti išskyras.
Juodieji pipirai sudegina amą (toksinus) ir valo virškinamąjį traktą, puikiai stimuliuoja virškinimą kurstydami agni - virškinimo ugnį.
Juodieji pipirai sumažina šalto, gausaus maisto negatyvų poveikį.
Jie vartojami skundžiantis chronišku nevirškinimu, vidurių užkietėjimu, toksinais storojoje žarnoje, nutukimu, širdies ligomis, padidėjusia kūno temperatūra, sulėtėjusia medžiagų apykaita, šąlančiomis galūnėmis, sąnariais. Palaiko kvėpavimo takų sveikatą.
Mažina kapcha ir vata došas, didina pita.
Turi stiprų antioksidacinį poveikį. Juodieji pipirai yra puikus mangano, vitamino C ir K šaltinis, juose gausu maisto skaidulų.
Kitos sveikatinančios savybės
Juodieji pipirai yra geras biologinis stipriklis – didina kitų prieskoninių augalų poveikį. Jie didina druskos rūgšties sekreciją skrandyje ir taip pat padeda virškinti. Skatina prakaito išsiskyrimą ir šlapinimąsi.
Juodieji pipirai padeda numesti svorio: išorinio sluoksnio pipiro luobas skatina riebalinių ląstelių irimą.
Pasak Jungtinės Karalystės mokslininkų, piperinas, esantis juoduosiuose pipiruose, skatina odą gaminti pigmentą, todėl palanku vartoti sergantiems vitiligo, odos liga, kuri sutrikdo įprastą pigmentų formavimąsi.
Juodųjų pipirų antibakterinės savybės padeda kovoti su infekcijomis, vabzdžių įkandimais. Padeda išlaikyti švarias arterijas.
Juodųjų pipirų miltelius sumaišius su ghi gaunamas tepalas nuo karpų ir strazdanų.
Pipirai nuo peršalimo: pusę arbatinio šaukštelio maltų juodųjų pipirų užvirinti stiklinėje pieno, įdėti mažą žiupsnelį ciberžolės. Gerti 1-2 kartus per dieną.
Juodųjų pipirų reikia vartoti saikingai, ypač tiems, kuriems atlikta pilvo operacija, nes šis prieskonis turi dirginantį poveikį žarnynui. Jų reikia vengti esant skrandžio opoms.
Bananiniai ryžiai su juodaisiais pipirais
200 gramų ryžių;
du bananai;
trys arbatiniai šaukšteliai ghi arba aliejaus;
juodieji pipirai;
druska.
Išvirti ryžius pasūdytame vandenyje santykiu 1:2. Supjaustytus šiaudeliais bananus pakepinti su ghi, apibarstyti juodaisiais pipirais ir sumaišyti su ryžiais. Patiekiant apibarstyti žalumynais.
Parengė Žilvinas Užkuraitis