Trečiadienis, 2024.02.21
Reklama

Juodasis saulės auksas – pipirai(1)

2011-07-10 21:32:05

Juodieji pipirai (Piper nigrum)  sanskrito kalboje reiškia Mariči  (Saulės vardas). Tai nurodo, kad juodieji pipirai turi ypač daug saulės energijos. Nuo seniausių laikų juodieji pipirai yra pats populiariausias prieskonis.

Žilvino Užkuraičio nuotr.

Dažnai juodieji pipirai vadinami juoduoju auksu. Graikijoje 4 a. pr. Kr. juodųjų pipirų galėdavo įsigyti tik labai turtingi valdytojai.

Pipirai buvo tokie vertingi, kad dažnai naudoti kaip  valiuta.

Juodieji pipirai ne tik suteikia aštresnį skonį, bet ir paryškina kiekvieno produkto skonį bei kvapą, todėl jų dedama beveik į visus patiekalus, net ir desertus. Jais gardinamos visos salotos, daržovių sriubos, net braškės ar ananasai. Pipirų dedama ruošiant marinatus, kepant, verdant ar tiesiog barstoma ant paruošto patiekalo.

Sriubą taip pat galima gardinti maltais juodaisiais pipirais, bet svarbu juos suberti likus 5 min. iki virimo pabaigos. Kaitinant kelis kartus skonis pasikeis.

Malti juodieji pipirai išsaugo savo šviežuma tik iki 3 mėnesių. Nemaltus sausoje ir tamsioje vietoje galima saugoti neribotą laiką. Jokiu būdu netinka medžiaginiai maišeliai, nes juose pipirai gali gauti per daug drėgmės ir prarasti kvapą.

Profesionalai dažniausiai juoduosius pipirus patys susimala tiek, kiek jiems reikia tuo metu. Taip išsaugomas ryškiausias kvapas ir skonis.

Pipirai Ajurvedoje

Visuose senovės Ajurvedos raštuose  (Aštanga hridaya samhita, Sušruta samhita, Čaraka samhita) yra aprašomos juodųjų pipirų gydomosios savybės.

Ajurvedoje  išoriškai malti juodieji pipirai naudojami sumaišius su ghi esant odos uždegimams, furunkulams. Šituo mišiniu  galima  tepti nosies ertmes nuo sinusito ir nosies užgulimo.

Juodieji pipirai su medumi yra galinga atsikosėjimo priemonė, valanti gleives, sausinanti išskyras.

Juodieji pipirai sudegina amą (toksinus) ir valo virškinamąjį traktą, puikiai stimuliuoja virškinimą kurstydami agni - virškinimo ugnį.

Juodieji pipirai sumažina šalto, gausaus maisto negatyvų poveikį.

Jie vartojami skundžiantis  chronišku nevirškinimu, vidurių užkietėjimu, toksinais storojoje žarnoje, nutukimu, širdies ligomis, padidėjusia kūno temperatūra, sulėtėjusia medžiagų apykaita, šąlančiomis galūnėmis, sąnariais. Palaiko kvėpavimo takų sveikatą.

Mažina kapcha ir vata došas, didina pita.

Turi stiprų antioksidacinį poveikį. Juodieji pipirai yra puikus mangano, vitamino C ir K šaltinis, juose gausu maisto skaidulų.

Kitos sveikatinančios savybės

Juodieji pipirai yra geras biologinis stipriklis – didina kitų prieskoninių augalų poveikį. Jie didina druskos rūgšties sekreciją skrandyje ir taip pat padeda virškinti.  Skatina prakaito išsiskyrimą ir šlapinimąsi.

Juodieji  pipirai padeda numesti svorio: išorinio sluoksnio pipiro luobas skatina riebalinių ląstelių irimą.

Pasak Jungtinės Karalystės mokslininkų, piperinas, esantis juoduosiuose pipiruose,  skatina odą gaminti pigmentą, todėl palanku vartoti sergantiems vitiligo, odos liga, kuri sutrikdo įprastą pigmentų formavimąsi.

Juodųjų pipirų antibakterinės savybės padeda kovoti su infekcijomis, vabzdžių įkandimais. Padeda išlaikyti švarias arterijas.

Juodųjų pipirų miltelius sumaišius su ghi gaunamas tepalas nuo karpų ir strazdanų.

Pipirai nuo peršalimo: pusę arbatinio šaukštelio maltų juodųjų pipirų užvirinti stiklinėje pieno, įdėti mažą žiupsnelį ciberžolės. Gerti 1-2 kartus per dieną.

Juodųjų pipirų reikia vartoti saikingai, ypač tiems, kuriems atlikta pilvo operacija, nes šis prieskonis  turi dirginantį poveikį žarnynui. Jų reikia vengti esant skrandžio opoms.

Bananiniai ryžiai su juodaisiais pipirais

200 gramų ryžių;

du bananai;

trys arbatiniai šaukšteliai  ghi arba aliejaus;

juodieji pipirai;

druska.

Išvirti ryžius pasūdytame vandenyje  santykiu 1:2. Supjaustytus šiaudeliais bananus  pakepinti su ghi, apibarstyti juodaisiais pipirais ir sumaišyti su ryžiais. Patiekiant apibarstyti žalumynais.

Parengė Žilvinas Užkuraitis

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
skaityti komentarus (1)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Pyragas be miltų ir cukraus: išsikepkite sveikatai palankų braunį
Jei po pietų užsimanote ko nors saldaus, nebūtina traukti iš spintelių miltų ir cukraus – patikėkite, gardų pyragą...
Anestezija – tik gilus miegas ar sudėtinga medicininė procedūra?
Anestezija – tai dirbtinai sukelta būsena, kurios metu pacientui nepatiriant skausmo ar kitų nemalonių jutimų gali...
Nepamainomos medžiagos augančio vaiko intelektui ir nervų sistemai
Kaip galima prisidėti prie geresnio vaiko intelekto koeficiento ir pažintinių gebėjimų? Pasak Vilniaus universiteto prof...
Ortopedinės avalynės kompensavimo tvarka: ką reikia žinoti
Privalomuoju sveikatos draudimu apdraustiems gyventojams ortopedinė avalynė gali būti apmokama iš Privalomojo sveikatos...
Paauglys vartoja narkotikus. Ką daryti?
Paauglių tėvai vis dažniau išgirsta apie narkotikų paplitimą mokyklose, jaunimo laisvalaikio erdvėse. „O kaip mano...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų