Degalinių tinklas „Statoil“ išplėtė sveikų maisto produktų pasiūlą ir pirmasis iš Lietuvos degalinių tinklų savo kavos priedų asortimentą papildė nemokamu pienu, iš kurio yra pašalinta laktozė.
Šį degalinių tinklą valdančios bendrovės „Circle K Lietuva“ rinkodaros direktorė Renata Timoščik teigia, kad tinklo pardavimai atspindi bendrą šalies tendenciją: klientai dažniausiai perka kapučino ir latė kavas, kuriose pieno kiekis sudaro apie pusę viso gėrimo tūrio. Tuo tarpu Lietuvoje maždaug kas trečias žmogus netoleruoja pieno cukraus laktozės, todėl įprastu pienu paskaninta kava gali pabloginti vairuotojo savijautą bei jo reakciją kelyje, jis gali būti trikdomas sunegalavusių keleivių.
Kauno technologijos universiteto (KTU) Maisto instituto specialistė Vilma Speičienė pastebi, kad mėgstantys gerti kavą su pienu turėtų žinoti, ar toks pasirinkimas nesukels nemalonių pojūčių.
„Skaičiuojama, kad Lietuvoje laktozės netoleruoja 34-37 proc. žmonių. Žinoma, tai labai sąlyginis apibrėžimas, ir reikia kalbėti apie konkrečius kiekius, į kuriuos organizmas reaguoja nemaloniais pojūčiais – pilvo gurgimu, pūtimu, pykinimu, viduriavimu, bendru silpnumu ir pan.“, – aiškina specialistė.
Mokslininkų vertinimu, Šiaurės Europos regione statistiškai mažiausiai žmonių netoleruoja laktozės, nepaisant to, Suomijoje pieno produktų be laktozės suvartojama išskirtinai daug.
„Įvairios alergijos ir jautrumas maistui bei jo dalims yra šių laikų epidemija, kelianti rimtą iššūkį prekybos ir aptarnavimo sektoriui. Suomijos pavyzdys įrodo, kad žmonės yra linkę rinktis visiems – sau ir artimiesiems tinkamus, sveikatai maksimaliai saugius maisto produktus. Mes siekiame, kad kavą su pienu geriantys klientai negaištų laiko pasirinkimams tarp „noriu ir negalima“, nepatirtų papildomų sveikatos rizikų ir galėtų visą dėmesį skirti saugiam vairavimui“, - sako R.Timoščik.
KTU specialistės teigimu, žinantiems, kad netoleruoja laktozės, paprasčiausia išeitis rinktis produktus bei pieną be laktozės arba augalinės kilmės pakaitalus, tačiau būtent pastarieji neatstoja įprasto pieno skonio bei tekstūros.
„Alternatyvos egzistuoja, apie jas reikia teirautis, o skoninės pieno be laktozės savybės gali visiškai nesiskirti nuo įprasto pieno“, – sako KTU atstovė V.Speičienė.
Utrechto universiteto mokslininkų grupės atlikto tyrimo duomenimis, 80 ml puodelis juodos kavos iš tiesų padidina vairuotojų budrumą bei dėmesio koncentraciją, išvaiko mieguistumą.
Tirdami kavos poveikį mokslininkai stebėjo, kaip keičiasi vairuotojų budrumas monotoniškame kalnuotame kelyje. Po dviejų valandų vairavimo dėmesio vairuotojai buvo išsiblaškę, apsnūdę, tačiau 15 minučių pertraukėlė bei puodelis kavos jiems padėjo atsigauti ir be sustojimo monotonišku keliu važiuoti dar valandą.
„Tai reiškia, kad kavos išgėręs vairuotojas maksimaliai susikaupęs galėtų nuvykti iš Vilniaus į Kauną. Mažiau smagi alternatyva būtų dėl šlakelio pieno kavos puodelyje stoviniuoti pakeliui ar ieškoti vaistinės, todėl neabejojame, kad pienas be laktozės bus populiarus mūsų klientų pasirinkimas“, - sako degalinių tinklo valdytojos rinkodaros vadovė R. Timoščik.