Nuolatinis pilvo pūtimas ne tik vargina fiziškai, bet ir kartais gali sumažinti pasitikėjimą savimi. Šį pojūtį dažnai sukelia netinkami mitybos įpročiai, stresas ir žarnyno mikrofloros disbalansas. Laimei, daugelio šių problemų galima išvengti arba jas sušvelninti pakoregavus kasdienius įpročius.
„Pilvo pūtimą dažniausiai lydi ir kiti simptomai – sunkumo jausmas, tempimas, skausmas ar dažnas dujų išsiskyrimas. Taip pat gali pasireikšti raižymas, žarnyno gurguliavimas ar netgi pykinimas. Vaistinėje dažnai tenka bendrauti su žmonėmis, besiskundžiančiais šiais simptomais. Pašnekesio metu neretai drauge atrandame, kad problemos kyla dėl smulkių, tačiau pasikartojančių kasdienių įpročių, kuriuos pakeisti – visai nesudėtinga“, – pasakoja „Eurovaistinės“ vaistininkė Elvyra Ramaškienė.
Neskubėkite – valgykite lėtai
Greitas valgymas – viena dažniausių pilvo pūtimo priežasčių. Kai maistas tiesiog nuryjamas, o ne gerai sukramtomas, virškinimo sistema nespėja jo tinkamai apdoroti. Taip į virškinamąjį traktą patenka daugiau oro ir ima kauptis dujos. Be to, greitai valgant sunku laiku pajusti sotumą, todėl dažniau persivalgoma – o tai dar labiau apkrauna virškinimą“, – pasakoja vaistininkė E. Ramaškienė.
Stebėkite, kurie produktai skatina dujų kaupimąsi
Kai kurių maisto produktų virškinimo metu žarnyne vyksta intensyvi fermentacija, todėl susidaro daugiau dujų.
„Kai kurie produktai yra atsparūs virškinimo fermentams – pavyzdžiui, svogūnai, česnakai, pupelės, kviečiai. Ribodami arba vengdami šių produktų, kai kurie žmonės jaučia akivaizdų palengvėjimą. Visgi tai nereiškia, kad visi turi jų atsisakyti – svarbiausia stebėti savo organizmo reakcijas ir pagal tai pritaikyti mitybą“, – sako vaistininkė E. Ramaškienė.
Negerkite gėrimų per šiaudelius
„Geriant per šiaudelį, į skrandį patenka daugiau oro – tai skatina dujų kaupimąsi. Dar daugiau jų susidaro vartojant gazuotus gėrimus, nes anglies dioksido burbuliukai papildomai pučia pilvą. Vietoj jų verčiau rinktis paprastą vandenį, pagardintą citrina, agurku ar imbieru“, – sako E. Ramaškienė.
Daugiau probiotikų ir fermentuotų maisto produktų
Vaistininkė pabrėžia, kad sveika žarnyno mikroflora – viena svarbiausių virškinimo sistemos sąlygų.
„Įtraukite į mitybą daugiau probiotikų, kurie padeda palaikyti gerą bakterijų balansą žarnyne, slopina kenksmingus mikroorganizmus ir skatina efektyvesnį maisto skaidymą. Jų gausu fermentuotuose produktuose, tokiuose kaip kefyras, jogurtas, rauginti kopūstai ar kimči. Reguliariai juos vartojant galima sumažinti dujų kaupimąsi, pagerinti žarnyno judrumą ir bendrą savijautą“, – pataria vaistininkė E. Ramaškienė.
Raskite būdų sumažinti stresą
„Žarnynas jautriai reaguoja į mūsų psichologinę būklę – ne veltui jis vadinamas „antrosiomis smegenimis“. Stresas suaktyvina simpatinę nervų sistemą, kuri slopina virškinimą. Maistas tuomet ilgiau užsibūna skrandyje ir žarnyne, pradeda fermentuotis ir sukelia dujų kaupimąsi“, – pasakoja vaistininkė E. Ramaškienė.
Anot jos, įtraukus stresą mažinančius įpročius – kvėpavimo pratimus, fizinį aktyvumą ar net trumpą pasivaikščiojimą gryname ore – organizmas pereina į „ramybės“ režimą, kurio metu virškinimas vyksta sklandžiau.