Trečiadienis, 2023.09.27
Reklama

Fosforas – būtinas mineralas ne iš fantastikos filmų

vlmedicina.lt | 2013-09-24 12:36:21

Fosforas dažniausiai asocijuojasi su tamsoje švytinčia medžiaga, todėl nenuostabu, kad maisto produktai ir gėrimai, kurių sudėtyje yra fosforo, atrodo pavojingi sveikatai. Tačiau kodėl tuomet jo rasime kone visuose kasdienio maisto produktuose? Gydytoja dietologė Žana Antonova sako, kad fosforas yra vienas būtiniausių mineralų organizmui, o fosforo rūgštis jau daugelį metų naudojama maisto gamyboje. Deja, vis dar painiojame ją su pramonėje naudojama fosforo rūgštimi.

Sūris
Fermentinis sūris - vienas pagrindinių fosforo šaltinių. Algirdo Kubaičio nuotr.

„Fosforas yra vienas svarbiausių mineralų mūsų organizmui. Kaip ir kalcis, jis yra viena iš kaulų ir dantų sudedamųjų dalių, todėl yra itin svarbus jų tvirtumui palaikyti. Be to, fosforas itin svarbus ir organizmo ląstelių funkcionavimui bei regeneracijai. Įvairūs fosforo junginiai dalyvauja genetinės informacijos ir energijos perdavimo procesuose“, – pasakojo gydytoja.

Pastaruoju metu daug kalbama apie fosforo rūgštį, kuri naudojama daugelio maisto produktų ir gėrimų gamyboje. Pasak gydytojos, fosforo rūgštis yra naudojama kaip rūgštingumą reguliuojanti medžiaga, todėl jos galima rasti daugelyje maisto produktų. „Paprastai ji naudojama gaminant įvairius mėsos, sūrio produktus, gaiviuosius gėrimus ar vaisvandenius. Kaip ir bet kurių kitų maisto priedų atveju, fosforo rūgšties kiekis ir koncentracija juose yra griežtai nustatomi Europos Parlamento ir Tarybos reglamento, todėl neturi viršyti leistinos ir sveikatai nekenksmingos normos“, - sakė Ž. Antonova.

Nors kalbama, kad fosforo rūgšties turinčių produktų vartojimas silpnina kaulų sistemą ir turi įtakos padažnėjusiems kaulų lūžiams, gydytoja dietologė pastebi, kad sveiktos sutrikimų kyla esant ryškiam fosforo pertekliui. Tiesa, tai pasitaiko itin retai. Pasak jos, šio mineralo trūkumas taip pat labai retas reiškinys. „Kadangi fosforo yra kone visuose maisto produktuose, jo paprastai gauname pakankamai, o organizmas yra puikiai prisitaikęs reguliuoti fosforo kiekį.  Šio mineralo trūkumas sveikiems žmonės pasireiškia itin retai, paprastai jį gali išprovokuoti sveikatos sutrikimai, tokie kaip nutukimas, diabetas. Kartais jį lemia ir kritiškai mažas kūno svoris, todėl jis siejamas su anoreksija“, - sakė Ž. Antonova.

Labai dažnai manoma, kad maisto produktų ir gėrimų gamybai naudojama tokia pati fosforo rūgštis kaip ir pramonėje, todėl jos ypač baiminamasi. Iš tiesų, skirtingos koncentracijos fosforo rūgštis yra naudojama daugelyje pramonės šakų. Farmacijoje ji naudojama šarmams neutralizuoti, taip pat aspirino gamybai; medicinoje šią rūgštį naudoja odontologai. Fosforo rūgštimi šalinamos  dantų apnašos, gydomas ėduonis. Itin didelės koncentracijos fosforo rūgštis naudojama metalo apdirbimui. Ja didinamas metalo gaminių atsparumas rūdims, kartais ji naudojama korozijai šalinti. Tuo tarpu maisto gamybai naudojama itin mažos koncentracijos fosforo rūgštis. Ja konservuojami mėsos produktai ir sūriai, ji naudojama ir kepimo miltelių gamybai.

Pasak gydytojos, maisto produktų baimintis neverta. Labai dažnai įtaką sveikatai daro mūsų pačių mitybos įpročiai. Žmogaus organizmui būtina maisto medžiagų įvairovė, todėl būtina laikytis subalansuotos mitybos ir įvairius produktus vartoti saikingai. Tik tokiu būdu galėsime išlikti sveiki ir nevaržyti savo pomėgių.

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
Žymos: fosforas
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Perkant receptinius vaistus svarbus recepto galiojimas, kopijos vaistinė nepriims
Nors receptiniai vaistai gali būti įsigyjami tik pateikus galiojantį receptą, vaistininkai pastebi, kad pasitaiko įvairi...
Širdies stimuliatorius kartais yra vienintelis būdas išsaugoti paciento gyvybę
Sergamumas bei mirtingumas nuo širdies ir kraujagyslių ligų Lietuvoje jau ne pirmus metus išlieka vienas aukščiausių tar...
Parenteriniu maitinimu nuo mažumės besimaitinanti moteris pagimdė sveiką kūdikį
Didelės daugiadalykės Santaros klinikų medikų komandos pastangos išsaugojo jaunos moters gyvybę – ir ji pati, ir j...
Nuo spalio 5 d. – galimybė pasiskiepyti nuo gripo ir COVID-19 vieno vizito metu
Nuo spalio 5 d. visose gydymo įstaigose bus galima pasiskiepyti nuo labiausiai plintančių infekcinių susirgimų – g...
Liga, kuri kamuoja kas ketvirtą pasaulio moterį: stebėkite kūno pokyčius
Venų ligos – vienos plačiausiai paplitusių ligų pasaulyje. Kas ketvirta pasaulio moteris ir kas šeštas vyras turi...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktai
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų