Pirmadienis, 2025.05.19
Reklama

Europoje – hepatito A protrūkiai

vlmedicina.lt | 2014-05-21 17:32:27

Ne vienoje Europoje šalyje besitęsiant virusinio hepatito A protrūkiams, Europos maisto saugos tarnybos (EFSA) tyrėjai renka duomenis ir aiškinasi, infekcijos šaltinius. Manoma, kad liga išplito dėl viruso, kuris buvo nustatytas šaldytose avietėse ir raudonuosiuose serbentuose.

Serbentai
Jolitos Čiukšytės nuotr.

Atsakingus Europos Sąjungos (ES) specialistus neramina situacija dėl hepatito A viruso plitimo. Mat protrūkiai tęsiasi metus laiko – nuo 2013 m. pradžios 11-oje ES šalių užregistruota beveik 1,5 tūkst. virusinio hepatito A susirgimo atvejų. Daugiausiai susirgusiųjų Italijoje – beveik tūkstantis ligos atvejų. Nustatyta, kad 240 iš jų yra sukelti to paties genomo hepatito A viruso.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, 2012 m. ūmiu hepatitu A Lietuvoje susirgo 113 asmenų, 2013 m. – 64. Per šių metų pirmą ketvirtį užregistruoti 6 ligos atvejai.

Anksčiau manyta, kad protrūkiai susiję su kelionėmis į Italiją, tačiau septyniose Europos šalyse – Prancūzijoje, Vokietijoje, Airijoje, Norvegijoje, Olandijoje, Švedijoje ir Jungtinėje Karalystėje – susirgę asmenys nekeliavo į Italiją.

Vis dėlto, tyrimai patvirtina, kad visoms ES šalims bendras šio protrūkio rizikos veiksnys – šaldytos uogos. Airijoje liga išplito dėl šaldytų braškių vartojimo, o Italijoje ne tik dėl šių uogų, bet ir dėl termiškai neapdorotų jūros produktų. Naujų Norvegijoje nustatytų ligos atvejų šaltinis – taip pat tortas su šaldytomis uogomis.

Šiuo metu situacija Italijoje yra pasiekusi epidemijos lygį ir hepatito A virusas plinta į kitas šalis. Tad Europos ligų prevencijos ir kontrolės centras rekomenduoja nevartoti šaldytų uogų neapdorotų karščiu ir skiepytis nuo hepatito A keliaujant į endemines VHA šalis, taip pat į ES šalis, kuriose plinta ši užkrečiamoji liga.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
Žymos: hepatitas A
Kategorijos: Įvairios naujienos
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Maistas, teikiantis organizmui vitamino D
Po ilgos žiemos daugeliui vis dar gali trūkti vitamino D. Nors jis dažnai vadinamas saulės vitaminu, jo taip pat galima...
Omega-3 trūksta tyliai: ką rodo jūsų mityba ir kodėl tai pavojinga?
Mitybos įpročiai Lietuvoje rodo aiškią tendenciją – riebios žuvies vartojama nepakankamai, o omega-3 riebalų rūgšč...
Tėčio gyvybę išgelbėjo sūnus: klinikinės mirties metu atliko gaivinimą
21-erių Matas pasakoja, kad vieną rytą pusryčiaudamas išgirdo mamos pagalbos šauksmą. Prieš išeidama į darbą, ji užsuko...
Užkietėję viduriai: kaip išspręsti šią sveikatos problemą?
Vidurių užkietėjimas – tema, apie kurią mažai kas drįsta kalbėti net su sveikatos specialistais. Daugeliui ji vis...
Pirmą kartą Europoje: Kauno klinikose atlikta procedūra padėjo suvaldyti kepenų naviką vaikui
Kauno klinikų pacientui Kajui buvo vos daugiau nei treji metai, kai Kauno klinikose paaiškėjo, kad kepenyse esantis...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų