Juodoji druska (sanskrito kalba Kala Namak) - vulkaninės kilmės natūrali druska (natrio chloridas su natrio sulfato, geležies sulfato, vandenilio sulfato priemaišomis), kurioje yra apie 97 proc. natrio chlorido ir 3 proc. geležies. Taip pat juodojoje druskoje yra mineralinių medžiagų: kalio, magnio, fosforo, jodo, chromo.
Malta juodoji druska yra gražios rožinės spalvos, tačiau įdėta į karštą patiekalą ji pajuoduoja, todėl ir vadinama juodąja.
Geležies sulfatas juodajai druskai suteikia tamsiai violetinės spalvos atspalvius. Vandenilio sulfatas suteikia ypatingą pikantišką kvapą ir skonį patiekalams.
Juodoji druska išgaunama iš senovinių ugnikalnių ir labai plačiai vartojama Indijos, Pakistano, Japonijos, Prancūzijos, Pietų Azijos virtuvėse.
Ji labai tinka vegetarinėje ir veganiškoje virtuvėje.
Juodosios druskos įmaišius į grietinę gaunami majonezo skonio padažai. Tobulai skanina šviežias salotas, užkandžius, kepintus riešutus, agurkus su jogurtu - raitas (tarpinis variantas tarp šaltibarščių ir baltos mišrainės), vaisių čatnius (garnyrus), dedama į masalas (prieskonių mišinius).
Juodoji druska puikiai dera su jogurtu ir sūriu, arbūzais ir mangais.
Vasaros gėrimas
Juodoji druska naudojama šaltam, kvapiajam vasaros gėrimui Jal Jeera gaminti. Puikiai malšina troškulį karštomis vasaros dienomis. Geriamas kaip aperityvas prieš valgį. Puikiai sužadina skonio receptorius, gerina virškinimą, mažina dujų kaupimąsi. Patiekti atšaldytą.
3 puodeliai šalto vandens,
šaukštas sausai kepintų indiškų kmynų sėklų,
arbatinis šaukštelis džiovintų ar šviežių maltų mėtų lapelių,
2 šaukštai citrinos sulčių,
pusė arbatinio šaukštelio juodosios druskos,
pusė šaukštelio džiovinto imbiero arba juodųjų pipirų,
žiupsnelis cukraus
Viską gerai sutrinkite ir užpilkite šalto vandens.
Juodoji druska Ajurvedoje
Ajurveda juodosios druskos rekomenduoja turėti kiekvienoje namų vaistinėlėje.
Juodoji druska pasižymi šildančiu ugnies poveikiu, turi vidurius laisvinančių ir antiseptinių sąvybių. Ji didina pita ir kapha, mažina vata došas.
Ajurvedoje juodoji druska vartojama virškinimui gerinti, žarnyno peristaltikai sustiprinti, dujų kaupimuisi žarnyne sumažinti, anemijai (mažakraujystei) gydyti, regėjimui gerinti.
Įprasti juodosios druskos kiekiai nesulaiko organizme vandens, žymiai mažiau nusėda sąnariuose.
Esant galvos skausmui, sukeltam sinusito, sumaišykite pusę šaukštelio juodosios druskos su puse stiklinės šilto vandens ir lašinkite po 5 lašus į kiekvieną nosies švervę.
Esant dehidratacijai išgerkite stiklinę vandens su žiupsneliu juodosios druskos ir puse šaukštelio citrinos sulčių.
Esant gerklės uždegimui padeda skalavimas su puse arbatinio šaukštelio juodosios druskos, arbatinio šaukštelio ciberžolės ir viena stikline karšto vandens.
Parengė Žilvinas Užkuraitis