Būdas sveikai užkąsti patiems, pavaišinti netikėtai užsukusį svečią. Tinka valgyti ir namuose, ir gamtoje iškylaunat.
Avokado - pomidoro - baziliko derinukas
Duonelę aptepame norimu užtepu: sviestu, margarinu, saulėgrąžų ar avinžirnių užtepėle. Riekelėmis pjaustome prinokusį avokadą, jo draugėn guldome pomidoro gabalėlius, pašlakstome maltais juodasiais pipirais, keliais grūdeliais druskos. Baigiame užtupdydami baziliko lapelių.
Saulėgrąžų - morkyčių derinukas
Duonelę sutepame tuo, ką mėgstame ir turime. Dosniai beriame pakepintų saulėgrąžų, puošiame morkyčių griežinėliais. Kūrinukus užbaigiame petražolių šakelėmis. Ypač mėgiami vaikų!
Ridikėlių - alyvuogių derinukas
Jam užteptą duonelę nuklojame ridikėlių žiedukais. Greta tupdome mėgiamas alyvuoges (pavyzdyje pasirinktos žaliosios su paprikos įdaru). Puikiai dera draugėn krapo šakelė.
Agurkų - žolelių derinukas
Jam duonelę dengiame traškių šviežių agurkėlių riekutėmis ir puošiame negailėdami žalumynų. Ypač dera gražgarstės (rukolos) lapukai!
Margasis derinukas
Jam maišome tai, ką mėgstame: ridikelius, agurkus, salotas - spalvinga, dosnu, gausu ir labai skanu!