Sekmadienis, 2025.01.26
Reklama

Daržovių šaldymas namuose: ar viską atliekate taisyklingai?

Šaltinis: vlmedicina | 2020-05-01 01:58:36

Niekas neabejoja šviežių daržovių nauda mūsų organizmui, tačiau nereikėtų nuvertinti ir šaldytų daržo gėrybių. Pasirodo, užšaldytose daržovėse išsilaiko net iki 90 proc. vitaminų ir kitų naudingųjų medžiagų. Nors daržovių užšaldymas iš pirmo žvilgsnio atrodo paprastas procesas, tik įdėti jas į šaldiklį nepakanka.

Šaldytos daržovės. © Unsplash.com

Šaldymas – tai vienas geriausių šiuolaikinių konservavimo būdų, padedantis išlaikyti ne tik daugumą vitaminų ir naudingųjų medžiagų, bet ir nepakitusį šviežių daržovių skonį, spalvą ir tekstūrą.

„Šaldant daržoves svarbu atkreipti dėmesį į keletą pagrindinių principų: šaldymo būdą, indus, paruošimą ir atitirpinimą. Tinkamai užšaldžius daržoves, visada turėsite jų savo šaldiklyje ir prireikus galėsite iškart naudoti mėgstamiems patiekalams,“ – sako prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė.

Užšaldyti galima daugumą parduotuvėse randamų šviežių daržovių, svarbu, kad jos būtų gerai prinokusios ir nespėjusios pakeisti savo skonio ir išvaizdos. Tačiau reikia atkreipti dėmesį, kad kai kurioms daržovėms šaldymas gali ir pakenkti, todėl verčiau jas suvalgyti šviežias.

„Nerekomenduočiau šaldyti daržovių, savyje turinčių daug vandens – svogūnų, ridikėlių, pomidorų ar agurkų. Atitirpinus jos taps minkštos, praras savo formą ir bus nebe tokios išvaizdžios. Taip pat nepatartina šaldyti gūžinius kopūstus ar bulves. Atšilęs kopūstas gali sutęžti, prarasti savo traškumą, o bulvė taps saldi ir minkšta,“ – pataria V. Juodkazienė.

Egzistuoja du šaldymo būdai

Atrinkus, kurias daržoves norite šaldyti, maisto ekspertė rekomenduoja pasirinkiti vieną iš šių šaldymo būdų – karštąjį arba šaltąjį. Taisyklingai taikant abu metodus lengviau užtikrinsite šaldytų daržovių kokybę.

Karštasis būdas naudojamas, kai daržovės panardinamos į karštą vandenį, o vėliau – į šaltą, gerai nusausinamos ir sudedamos į dėžutes ar maišelius. Pasak V. Juodkazienės, toks būdas ypač tinka kietosioms daržovėms – morkoms, kaliaropėms, pastarnokams. Jis padeda išlaikyti ne tik skonį, bet ir tekstūrą.

Šaltasis būdas, kai daržovės supjaustomos gabalėliais, supakuojamos ir sudedamos į šaldiklį, ypač tinka šakninėms daržovėms ir įvairioms pupelėms, kurių smulkinti nereikia.

Ne visi indai yra tinkami šaldyti

Klaidingai manoma, kad daržoves galima šaldyti bet kokioje taroje. Nors kai kurie žmonės namuose yra prikaupę nemažai nuo grietinės, jogurto ar kitų maisto produktų likusių indelių ir maišelių, nereikėtų jų naudoti šaldymui. Jau panaudota maisto produktų ar pirkinių pakuotė šaltyje išskiria tam tikras chemines medžiagas, galinčias pakenkti daržovėms.

„Šaldydami naudokite specialiai tam pritaikytus maišelius arba plastikinius indus, dėžutes, galinčias atlaikyti –18laipsnių temperatūrą. Dažnai jie būna pažymėti snaige, kuri reiškia, kad tokia tara yra atspari šalčiui. Tokių indelių ir maišelių galite rasti daugelyje parduotuvių, o juos įsigiję įsitikinsite, kad iš šaldiklio ištrauktos daržovės nenuvils. Jos nebus praradusios nei formos, nei mums taip reikalingų maistinių medžiagų“, – sako V.Juodkazienė.

Daržoves ne tik pjaustykite, bet ir sutrinkite

Prieš sudedant daržoves į šaldyti skirtus indus, maisto ekspertė rekomenduoja jas tinkamai susmulkinti. Kai kurias daržoves, pavyzdžiui, morkas, galima sutarkuoti stambia tarka, baklažanus ir cukinijas supjaustyti kubeliais, o brokolius ir kalafiorus padalinti į mažus žiedelius. Taip susmulkintos daržovės ne tik užims mažiau vietos šaldiklyje, bet ir lengviau atitirps, kai norėsite naudoti.

„Daržoves galite šaldyti ne tik susmulkintas, bet ir sutrintas. Trintuvu sutrinkite pomidorus, žirnelius ar burokėlius, supilkite į šaldymo indus ir turėsite puikius „paruoštukus“, kurie leis sutaupyti laiko ateityje. Kai sumanysite gaminti sriubą, troškinį ar padažą, tereiks atšildyti trintų daržovių indelį ir jis tuoj pat virs skaniu patiekalu“, – sako V. Juodkazienė.

Maisto ekspertės teigimu, reikėtų nepamiršti, kad šaldomos daržovės plečiasi, todėl induose ar maišeliuose būtina palikti daugiau laisvos vietos. Taip pat, prieš dedant į šaldiklį, V. Juodkazienė rekomenduoja užrašyti, kuri tai daržovė ar mišinys ir kada buvo užšaldyta – taip greičiau rasite tai, ko ieškote.

Neskubėkite atitirpinti

Planuojant patiekalui panaudoti šaldytas daržoves, nebūtina laukti, kada jos atitirps. V. Juodkazienės teigimu, jei prieš užšaldydami daržoves susmulkinote, galite jas iš karto dėti į verdantį vandenį ar keptuvę.

„Galite šaldytas daržoves dėti į sriubą ar troškinį, šildomos jos atitirps, bet nepraras savo formos ir nesuglebs. Jei norite jas naudoti tokiems patiekalams kaip, pavyzdžiui, pica, tuomet leiskite daržovėms atitirpti, kelias valandas palikdami aukščiausioje šaldytuvo lentynoje. Tai apsaugos jas nuo apdžiuvimo“ – sako V.Juodkazienė.

Nors šaldymas gali ilgam užtikrinti daržovių kokybę, nereikėtų jų šaldiklyje laikyti per ilgai. Užšaldytas daržoves rekomenduojama suvartoti per 12 mėnesių, o jeigu atšildėte – per 24 valandas. Taip pat nepatartina pakartotinai jų užšaldyti, nes taip daržovės praras daugiau naudingųjų medžiagų ir bus drėgnesnės, todėl gali pasidengti šerkšnu.

Įvertinkite straipsni:
Balsavimu įvertinimas 5 / 5 (1). Jūs dar nebalsavote
(1)
Kategorijos: Sveika mityba
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Viduriavimo ir vidurių užkietėjimo atmintinė: kaip elgtis sutrikus tuštinimuisi?
Kiek kartų per dieną keliaujame į tualetą ir kiek laiko jame praleidžiame; kokia yra išmatų konsistencija bei spalva; ka...
Dr. V. Sidorovas: „Odos vėžį įveikti įmanoma ir sulaukus garbaus amžiaus"
Odos vėžį gydantys specialistai pastebi, kad daugelis žmonių bijo išgirsti vėžio diagnozę, ir tai dažnai tampa pagrindin...
Tėvai ir vaikai. Tarp kontrolės ir liberalumo
„Man tėvai neleidžia“, – sako pradinukas draugams ir taip paaiškina, kad jis šioje situacijoje niekuo...
Dietistė atsakė, ar produktai be gliuteno yra geresni, ir pasidalijo receptų idėjomis
Miltai, makaronai ir kruopos – vieni dažniausių produktų virtuvėje, be kurių neapsieinama ruošiant įvairius patiek...
Žąsies oda – liga, apie kurią ne visi drįsta šnekėti: kaip ją gydyti?
Keratosis pilaris, dar kitaip vadinama žąsies oda, yra lėtinė odos būklė, pasireiškianti mažais, šiurkščiais gumbeliais,...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų