Penktadienis, 2024.03.29
Reklama

Austrijoje - užkrečiamosios ligos protrūkis, susijęs su kebabų vartojimu

vlmedicina.lt | 2015-08-20 16:18:20

Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro duomenimis, Austrijos sveikatos apsaugos ministerija ir Maisto saugos institucija tiria Salmonella Stanley protrūkį, siejamą su kebabų vartojimu. Aprašomasis epidemiologinis ir laboratorinis tyrimas rodo stiprų epidemiologinį ryšį tarp kebabų su kalakutiena vartojimo ir S. Stanley infekcijos atvejų.

Mėsainis
© Algirdo Kubaičio (VLMEDICINA.LT) asociatyvioji nuotr.

Austrijos pareigūnų duomenimis, šiais metais iki rugpjūčio 15 d. aštuoniose šalies provincijose iš 9 užregistruota 115 S. Stanley atvejų, nesusijusių su kelionėmis į užsienį. Vidutinis susirgusiųjų amžius - 18 metų, 66 proc. vyrų, mirties atvejų neužregistruota. Manoma, kad kalakutiena kebabams buvo teikta iš vienos Vengrijos kalakutų auginimo ir skerdimo įmonės.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, Salmonella enterica serovaras Stanley (S. Stanley) - Europoje retai registruojamas tipas. Šis serovaras yra labiau paplitęs pietryčių Azijos šalyse.

Lietuvoje 2012-2015 m. buvo registruojami pavieniai S. Stanley atvejai: 2012 m. – 4, 2013 – 2, 2014 m. – 0, 2015 m. – 1.

Šiuo metu tiriamas S. Stanley protrūkis Austrijoje ne pirmasis Europoje. 2011-2013 metais dešimtyje Europos Sąjungos (ES) šalių buvo užregistruoti 710 S. Stanley atvejų, nesusijusių su kelionėmis. Epidemiologų ir mikrobiologų surinkta medžiaga parodė, kad reto Europoje Salmonella tipo plitimui turėjo įtakos užteršta turkiškų kebabų gamybos grandinė.

S. Stanley atvejai buvo užregistruoti 4 ES šalyse ir 2014 metais, o sukėlėjų tipai buvo identiški 2011-2012 metų protrūkio padermėms. Tai rodo, kad 2011-2012 metų salmoneliozės protrūkio S. Stanley padermė iki šiol cirkuliuoja ES šalių maisto rinkoje ir gali sąlygoti pavienių salmoneliozės atvejų ar protrūkių atsiradimą.

ULAC primena, kad salmoneliozė – tai su maistu plintanti užkrečiamoji liga, kurią sukelia Salmonella rūšies bakterijos. Dažniausiai ligos priežastis mūsų šalyje yra vištiena, vištų kiaušiniai ir jų produktai. Tačiau Salmonella bakterijomis gali būti užterštas ir kitas gyvūninis maistas, pvz., kiauliena, jautiena, kita paukštiena ir produktai iš jų. Salmonella rūšies bakterijos yra jautrios aukštos temperatūros poveikiui, todėl tinkamas maisto apdorojimas karščiu užtikrina bakterijų sunaikinimą jame.

ULAC pabrėžia, kad maisto tvarkymo subjektuose dirbantys asmenys, taip pat vartotojai turėtų laikytis griežtų rankų higienos bei maisto higienos taisyklių, tvarkant gyvūninį maistą vengti kryžminio maisto užteršimo.

ulac.lt

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
Kategorijos: Įvairios naujienos
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Velykų šventė: už saiką prie stalo organizmas tikrai padėkos
Kaip nepersivalgyti, o persivalgius, palengvinti virškinimo procesą? Kiek kiaušinių valgyti, o gal jų apskritai vengti?...
Kauno klinikose atlikta nauja procedūra, išgydžiusi rijimo sutrikimą
Maitinimasis – viena esminių žmogaus išgyvenimo sąlygų. „Rijimo sutrikimas, dar vadinamas disfagija, gali pa...
Vaikų atostogų metu daugėja traumų: kaip nuo jų apsisaugoti?
Vaikų pavasario atostogos jau visai ant nosies. Ir nors šis laikas dažniausiai asocijuojasi su kelionėmis, aktyviu laisv...
Kokios klaidos daromos prie šventinio stalo?
Likus vos kelioms dienoms iki Velykų, daugybė žmonių pradeda planuoti, kokie patiekalai nuguls ant stalo šalia margučių....
Lietuvos autizmo asociacija „Lietaus vaikai“ kviečia paminėti autizmo mėnesį
Pasaulinė autizmo suvokimo, priėmimo diena – balandžio 2 d. Visas mėnuo yra skiriamas veikloms, susijusioms su aut...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų