„Kad sultys pakeliuose nėra pats geriausias pasirinkimas, neabejoju, o ar šviežiai spaustos sultys tikrai yra kur kas geriau? Jas gerti sveika?“, - specialistų klausia Inga.
Viešojoje erdvėje galima pastebėti skatinimą gerti šviežiai spaustas sultis, tačiau to daryti nereikėtų, mat spaudžiant sultis pašalinamos sveikatai naudingos maistinės skaidulos, kurių ir taip trūksta mūsų regiono gyventojams, sako sveikos mitybos specialistė Vaida Kurpienė.
Specialistės teigimu, sulčių gėrimas taip pat didina alkio jausmą bei miltinių saldumynų poreikį.
Pats vaisius daug sveikiau nei sultys
V. Kurpienė teigia, kad šviežiai spaustos sultys yra kur kas geriau nei sultys pakuotėse, tačiau daug jų gerti nerekomenduoja: „Viešojoje erdvėje pastebimas skatinimas gerti šviežias sultis. Žinoma, jos nepalyginamai sveikiau už pakuotas sultis, tačiau nemanau, jog gerti vaisių sultis sveika, o daržovių sultys kartais mažais kiekiais gali būti geriamos gydymo tikslais, labai specifiškai“.
Pasak mitybos specialistės, užuot gėrus vaisių sultis, reikėtų valgyti vaisius, kadangi spaudžiant sultis yra pašalinamos tokios naudingos medžiagos, kaip maistinės skaidulos, kitaip vadinamos ląsteliena. „Skaidulos išvalo žarnyną, skatina gerųjų bakterijų dauginimąsi, gerina virškinimą, mažina cholesterolio kiekį kraujyje. Be to, jos suteikia sotumo jausmą ir lėtina cukraus iš vaisių pasisavinimą. Tai reiškia, kad sotumo jausmas trunka daug ilgiau, o kalorijų organizmas gauna tiek pat“, - pasakoja V. Kurpienė.
V. Kurpienės teigimu, maistinių skaidulų mūsų regiono žmonėms labai trūksta, tad jas išmesti yra nuodėmė.
Be to, sultys labai skatina alkio jausmą, miltinių saldumynų poreikį. Kadangi nutukimo problema vis didėja, tai yra labai svarbu, dėmesį atkreipia V. Kurpienė.
Mitybos specialistė pabrėžia, kad vaikams iki trejų metų grynų sulčių gerti negalima visai, jas būtina skiesti. „Pastaruoju metu mada tapo vaikams duoti „sultytes“, kurias vaikai gurkšnoja visą dieną. Nuo to nuolat gaunamo cukraus kiekio vaikams tikrąja to žodžio prasme pradeda tirpti dantys“, - kalba V. Kurpienė.
Daržovių sultys - gydomosios
Kalbėdama apie daržovių sultis, mitybos specialistė rekomenduoja verčiau valgyti pačias daržoves, tačiau pažymi, kad kartais daržovių sultys yra naudojamos gydymo tikslais. „Paprastai tokiu atveju sultys tam tikru metu yra geriamos mililitrais, o ne stiklinėmis. Ir ribotą laiką, pavyzdžiui, 10 ar 14 dienų“, - teigia V. Kurpienė.
Vienintelės sveikos sultys, pasak mitybos specialistės, yra beržų arba klevų sula jų sezono metu.
Vaikams nereikia saldžių sulčių
Vaisių sultims turėtų nebelikti vietos ant šeimyninių pietų stalo - specialistai nustatė, jog šis gėrimas vaikams ne tik nenaudingas, bet netgi ir žalingas, skelbia mirror.co.uk.
Sveikatos specialistai rūpestingiems tėvams rekomenduoja vaikus girdyti ne saldžiais gėrimais, o paprasčiausiu vandeniu ar pienu.
Jungtinės Karalystės specialistai sako, jog vaisių sultys susijusios su didėjančiu nutukimo, antrojo tipo diabeto ir širdies ligų atvejų skaičiumi. Naujas tyrimas atskleidė, jog tipinis paauglys per dieną suvartoja net 40 proc. daugiau cukraus nei derėtų.
Dabar specialistai perspėja: vaisių sultis derėtų vertinti taip pat atsargiai kaip ir gazuotus gaiviuosius gėrimus.
Diabeto specialistas profesorius Tomas Sandersas iš Londono karališkojo koledžo sako: „Vaikai skysčius turėtų gauti iš paprasčiausio vandens. Reikia atgaivinti įprotį valgant gerti vandenį, o ne sultis ar limonadą“.
Neseniai žurnalo „Lancet“ atliktas tyrimas atskleidė, jog apelsinų sultys - tokios pat kenksmingos kaip saldinti gėrimai.
Vilija Andrulevičiūtė