Granados universitete (Ispanija) atrasta, jog apelsinų sultyse antioksidantų yra net 10 kartų daugiau, nei manyta iki šiol. Apie tyrimą kalbama žurnale „Food and chemistry“.
Apie antioksidantų teigiamą poveikį organizmui, ko gero, žinome. Vykstant ląstelių senėjimui ir veikiant neigiamiems aplinkos faktoriams, organizme susidaro laisvieji radikalai, darantys daug žalos mūsų organizmui ir visoms jo sistemoms. Antioksidantai eliminuoja laisvųjų radikalų veiklą, padeda organizmui kovoti su ligomis, įvairiais sveikatos sutrikimais.
Iki šiol antioksidantų aktyvumas buvo nustatomas stimuliuojant maisto virškinimą plonosiose žarnose. Buvo domimasi, kiek antioksidantų mūsų organizmas gali pasisavinti šioje vietoje. Metodas turėjo trūkumą – buvo galima išmatuoti tik skysto pavidalo antioksidantų pasisavinimą.
Mokslininkė Jose Angel Rufian Henares iš minėto universiteto teigia, kad didžiausia problema, atliekant tokį tyrimą, buvo ta, jog ląstelienoje (skaidulose) esančių antioksidantų pasisavinimo nebuvo galima išmatuoti. Nors kietoji medžiaga irgi pasiekia žarnyną, yra fermentuojama ir išskiria dar daugiau antioksidantų nei skysčiai.
Taigi sukurtas naujas metodas, galintis įvertinti ir skystosios, ir kietosios medžiagos antioksidantinį pajėgumą. Be to, virškinimo procesas vertinamas ne tik plonosiose žarnose, bet ir visame žarnyne. Taip antioksidantų aktyvumas pamatuotas optimaliai ir leidžia susidaryti tikslesnį vaizdą apie antioksidantų pasisavinimą.
Be to, sužinota, kad kai kurių maisto produktų antioksidantinis aktyvumas dėl minėto netobulo metodo buvo gana nuvertintas. Pavyzdžiui, apelsinų sulčių. Spausdami sultis, gauname ne tik skystąją dalį, bet į gėrimą patenka ir skaidulos (ypač jei spaudžiame sultis lėtaeigėmis sulčiaspaudėmis). Iki šiol apelsinų sulčių antioksidantinis aktyvumas buvo įvertintas 10 kartų mažiau, nei pasitelkus minėtą metodą.
Rufian Henares sako: „Iki šiol buvo manoma, kad apelsinų sulčių antioksidantinis aktyvumas siekia 2,3 mmol antioksidanto troksolio vienam litrui gėrimo. Tačiau, pasirodo, rodiklis yra kur kas didesnis - net 23 mmol antioksidanto troksolio litrui sulčių“.
70 proc. antioksidantinio aktyvumo pridėjo kietoji medžiaga – skaidulos. Ir tas kiekis yra ženkliai didesnis, nei antioksidantų kiekis skystyje. Be to, naujas tyrimo metodas leidžia įvertinti ir būdą, kuriuo apdirbant sultyse išlieka daugiausia antioksidantų. Taigi galima palyginti įvairių skirtingų gamintojų sultis. Žinoma, pats geriausias metodas – spausti jas namie. Beje, nuo 2012 metų vis daugiau tyrimų skelbia, jog apelsinų sultys padeda išvengti ir širdies smūgio, ir vėžio. Gal stiklinę šių sulčių?..
Šaltinis:
J. Álvarez, S. Pastoriza, R. Alonso-Olalla, C. Delgado-Andrade, J.A. Rufián-Henares.Nutritional and physicochemical characteristic of commercial Spanish citrus juices. Food Chemistry, 2014; 164: 396 DOI: 10.1016/j.foodchem.2014.05.047