Šeštadienis, 2025.06.28
Reklama

Anyžius – ir kulinarijai, ir sveikatai

2011-06-27 00:02:15

Anyžiai (lot. Pimpinella anisum), arba ožiažolė, yra vienas iš seniausių žinomų prieskoninių augalų,  naudojamų tiek kulinarijos, tiek medicinos tikslams.

Apie anyžių gydomąsias savybes rašė Teofrastas, Dioskoridas, Kolumela bei Plinijus. Avicena anyžiais patarė slopinti troškulį bei gydyti dusulį.

Virškinimui skatinti anyžių naudojo romėnų legionieriai.

Anyžiai, kaip ir  migdolai, figos, razinos, pipirai,  imbieras, muskatas, šafranas, gvazdikėliai, buvo žinomi didžiojo kunigaikščio Vytauto dvare.

Pagal Plinijų Vyresnįjį, anyžius buvo naudojamas nemigai išgydyti, kvėpavimui lengvinti, maitinančių mamų pienui skatinti.

Anyžius virtuvėje

Jei norite sustiprinti anyžių aromatą, prieš skanindami  maistą sėklas paskrudinkite sausoje keptuvėje.

Anyžiai puikiai dera su laurų lapais, cinamonu, kalendra, pankoliu, ypač tinka ruošiant marinatus ar sūdant. Jie dedami į girą, kisielių, vaisines ar prieskonines arbatas. Anyžiais gardinama ruginė duona, įvairūs karšti patiekalai, kepiniai, padažai, barstomos salotos. Prieskonis tinka desertams: kremams, tortams, kompotams, sausainiams, pyragaičiams.

Anyžiumi taip pat skaninamos pieno ir vaisių sriubos, košės, saldūs ryžių patiekalai, desertai, vaisių salotos, kremai, tortai. Savitą skonį anyžius suteikia burokėliams, raudoniesiems kopūstams, agurkams, morkoms, kompotams, ypač pagamintiems iš obuolių, slyvų ar kriaušių.

Anyžiai įeina į prieskonių mišinius kari, garam masala. Indijos restoranuose po valgio kartu su sąskaita jums atneš indelį su anyžių ar pankolio sėklomis. Mat kramtomos anyžių sėklos valo dantis, gerina virškinimą, mažina vidurių pūtimą. Jų aromatas gaivina burnos ertmę, šviežina kvapą, suteikia energijos, išsklaido nuovargį ir stresą.

Sėklos greitai praranda aromatą, todėl laikykite tamsoje ir hermetiškame indelyje.

Anyžius Ajurvedoje

Anyžiai puikiai tinka tiems žmonėms, kurių organizme gausu ugnies (pita doša) elemento ir todėl aštrių prieskonių vartoti iš viso negali. Jis  mažina kapha ir vata došas, balansuoja pita. Anyžių skonis aštrus, saldus, šildantis. Labai vertinamas dėl vėjo (dujų) mažinimo savybių skrandyje.

Anyžius padeda atsikosėti, šalina skreplius iš bronchų, naudingas sergantiems  astma.

Anyžius naudojamas kaip insekticidas nuo vabzdžių, pavyzdžiui: erkių, galvos utėlių. Stipri anyžiaus arbata, užpurkšta ant kūno, puikiai nubaido uodus.

Anyžius turi fungicidinių savybių, kurios padeda nuo grybelinių ligų, neutralizuoja nuodus, mažina skausmus, stiprina skrandį, šalina skysčius ir prakaitą iš organizmo. Veidą daro skaistų ir švarų.

Geriant su šiltu pienu - puiki priemonė nuo nemigos.

Anyžių arbata labai naudinga esant vaikų katarui.  Du arbatinius šaukštelius anyžiaus užplikyti puodeliu vandens ir  gerti atvėsintą dažnai po 2-3 šaukštelius.

Užpilu rekomenduojama skalauti burnos ertmę esant gingivitui, parodontozei, blogam burnos kvapui. Anyžių kvapas gerina smegenų kraujotaką, pakelia nuotaiką.

Nevartoti esant alergijai anyžiams, nėštumo bei žindymo periodu.

Parengė  Žilvinas Užkuraitis

Įvertinkite straipsni:
Balsavimu įvertinimas 5 / 5 (1). Jūs dar nebalsavote
(1)
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Opinio kolito chirurginis gydymas ir stomos priežiūra Kauno klinikose
Prieš praėjusias Kalėdas vilnietei Jurgai buvo diagnozuotas opinis kolitas – lėtinė storosios žarnos uždegiminė li...
Dietistė Vaida Kurpienė: „Gliukozės kontrolė – ne dieta, o būdas ilgiau išlikti jaunam"
Šiuolaikinio gyvenimo tempas, nuolatinis skubėjimas ir dažnas pasirinkimas vartoti greituosius angliavandenius jau tapo...
Unikali operacija: per vieną intervenciją pavyko išgydyti dvi aneurizmas
Kauno klinikų Intervencinės radiologijos skyriaus specialistų komanda penktadienį pirmą kartą Baltijos šalyse atliko uni...
Radiojodo terapija specializuotame skyriuje: skydliaukės vėžys gydomas tyliai ir tiksliai
Radioaktyvaus jodo terapijai pasirinkęs Nacionalinį vėžio centrą Augustas nepasigailėjo: gydymo prieinamumas ir paslaugų...
Gripo sezonui ruošiantis: kodėl šiemet rekomenduojama trivalentė vakcina
Artėjant 2025–2026 m. gripo sezonui, Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) kartu su Valstybine ligonių kasa (VLK) p...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas