Anyžiai (lot. Pimpinella anisum), arba ožiažolė, yra vienas iš seniausių žinomų prieskoninių augalų, naudojamų tiek kulinarijos, tiek medicinos tikslams.
Apie anyžių gydomąsias savybes rašė Teofrastas, Dioskoridas, Kolumela bei Plinijus. Avicena anyžiais patarė slopinti troškulį bei gydyti dusulį.
Virškinimui skatinti anyžių naudojo romėnų legionieriai.
Anyžiai, kaip ir migdolai, figos, razinos, pipirai, imbieras, muskatas, šafranas, gvazdikėliai, buvo žinomi didžiojo kunigaikščio Vytauto dvare.
Pagal Plinijų Vyresnįjį, anyžius buvo naudojamas nemigai išgydyti, kvėpavimui lengvinti, maitinančių mamų pienui skatinti.
Anyžius virtuvėje
Jei norite sustiprinti anyžių aromatą, prieš skanindami maistą sėklas paskrudinkite sausoje keptuvėje.
Anyžiai puikiai dera su laurų lapais, cinamonu, kalendra, pankoliu, ypač tinka ruošiant marinatus ar sūdant. Jie dedami į girą, kisielių, vaisines ar prieskonines arbatas. Anyžiais gardinama ruginė duona, įvairūs karšti patiekalai, kepiniai, padažai, barstomos salotos. Prieskonis tinka desertams: kremams, tortams, kompotams, sausainiams, pyragaičiams.
Anyžiumi taip pat skaninamos pieno ir vaisių sriubos, košės, saldūs ryžių patiekalai, desertai, vaisių salotos, kremai, tortai. Savitą skonį anyžius suteikia burokėliams, raudoniesiems kopūstams, agurkams, morkoms, kompotams, ypač pagamintiems iš obuolių, slyvų ar kriaušių.
Anyžiai įeina į prieskonių mišinius kari, garam masala. Indijos restoranuose po valgio kartu su sąskaita jums atneš indelį su anyžių ar pankolio sėklomis. Mat kramtomos anyžių sėklos valo dantis, gerina virškinimą, mažina vidurių pūtimą. Jų aromatas gaivina burnos ertmę, šviežina kvapą, suteikia energijos, išsklaido nuovargį ir stresą.
Sėklos greitai praranda aromatą, todėl laikykite tamsoje ir hermetiškame indelyje.
Anyžius Ajurvedoje
Anyžiai puikiai tinka tiems žmonėms, kurių organizme gausu ugnies (pita doša) elemento ir todėl aštrių prieskonių vartoti iš viso negali. Jis mažina kapha ir vata došas, balansuoja pita. Anyžių skonis aštrus, saldus, šildantis. Labai vertinamas dėl vėjo (dujų) mažinimo savybių skrandyje.
Anyžius padeda atsikosėti, šalina skreplius iš bronchų, naudingas sergantiems astma.
Anyžius naudojamas kaip insekticidas nuo vabzdžių, pavyzdžiui: erkių, galvos utėlių. Stipri anyžiaus arbata, užpurkšta ant kūno, puikiai nubaido uodus.
Anyžius turi fungicidinių savybių, kurios padeda nuo grybelinių ligų, neutralizuoja nuodus, mažina skausmus, stiprina skrandį, šalina skysčius ir prakaitą iš organizmo. Veidą daro skaistų ir švarų.
Geriant su šiltu pienu - puiki priemonė nuo nemigos.
Anyžių arbata labai naudinga esant vaikų katarui. Du arbatinius šaukštelius anyžiaus užplikyti puodeliu vandens ir gerti atvėsintą dažnai po 2-3 šaukštelius.
Užpilu rekomenduojama skalauti burnos ertmę esant gingivitui, parodontozei, blogam burnos kvapui. Anyžių kvapas gerina smegenų kraujotaką, pakelia nuotaiką.
Nevartoti esant alergijai anyžiams, nėštumo bei žindymo periodu.
Parengė Žilvinas Užkuraitis