Trečiadienis, 2025.07.16
Reklama

Anyžius – ir kulinarijai, ir sveikatai

2011-06-27 00:02:15

Anyžiai (lot. Pimpinella anisum), arba ožiažolė, yra vienas iš seniausių žinomų prieskoninių augalų,  naudojamų tiek kulinarijos, tiek medicinos tikslams.

Apie anyžių gydomąsias savybes rašė Teofrastas, Dioskoridas, Kolumela bei Plinijus. Avicena anyžiais patarė slopinti troškulį bei gydyti dusulį.

Virškinimui skatinti anyžių naudojo romėnų legionieriai.

Anyžiai, kaip ir  migdolai, figos, razinos, pipirai,  imbieras, muskatas, šafranas, gvazdikėliai, buvo žinomi didžiojo kunigaikščio Vytauto dvare.

Pagal Plinijų Vyresnįjį, anyžius buvo naudojamas nemigai išgydyti, kvėpavimui lengvinti, maitinančių mamų pienui skatinti.

Anyžius virtuvėje

Jei norite sustiprinti anyžių aromatą, prieš skanindami  maistą sėklas paskrudinkite sausoje keptuvėje.

Anyžiai puikiai dera su laurų lapais, cinamonu, kalendra, pankoliu, ypač tinka ruošiant marinatus ar sūdant. Jie dedami į girą, kisielių, vaisines ar prieskonines arbatas. Anyžiais gardinama ruginė duona, įvairūs karšti patiekalai, kepiniai, padažai, barstomos salotos. Prieskonis tinka desertams: kremams, tortams, kompotams, sausainiams, pyragaičiams.

Anyžiumi taip pat skaninamos pieno ir vaisių sriubos, košės, saldūs ryžių patiekalai, desertai, vaisių salotos, kremai, tortai. Savitą skonį anyžius suteikia burokėliams, raudoniesiems kopūstams, agurkams, morkoms, kompotams, ypač pagamintiems iš obuolių, slyvų ar kriaušių.

Anyžiai įeina į prieskonių mišinius kari, garam masala. Indijos restoranuose po valgio kartu su sąskaita jums atneš indelį su anyžių ar pankolio sėklomis. Mat kramtomos anyžių sėklos valo dantis, gerina virškinimą, mažina vidurių pūtimą. Jų aromatas gaivina burnos ertmę, šviežina kvapą, suteikia energijos, išsklaido nuovargį ir stresą.

Sėklos greitai praranda aromatą, todėl laikykite tamsoje ir hermetiškame indelyje.

Anyžius Ajurvedoje

Anyžiai puikiai tinka tiems žmonėms, kurių organizme gausu ugnies (pita doša) elemento ir todėl aštrių prieskonių vartoti iš viso negali. Jis  mažina kapha ir vata došas, balansuoja pita. Anyžių skonis aštrus, saldus, šildantis. Labai vertinamas dėl vėjo (dujų) mažinimo savybių skrandyje.

Anyžius padeda atsikosėti, šalina skreplius iš bronchų, naudingas sergantiems  astma.

Anyžius naudojamas kaip insekticidas nuo vabzdžių, pavyzdžiui: erkių, galvos utėlių. Stipri anyžiaus arbata, užpurkšta ant kūno, puikiai nubaido uodus.

Anyžius turi fungicidinių savybių, kurios padeda nuo grybelinių ligų, neutralizuoja nuodus, mažina skausmus, stiprina skrandį, šalina skysčius ir prakaitą iš organizmo. Veidą daro skaistų ir švarų.

Geriant su šiltu pienu - puiki priemonė nuo nemigos.

Anyžių arbata labai naudinga esant vaikų katarui.  Du arbatinius šaukštelius anyžiaus užplikyti puodeliu vandens ir  gerti atvėsintą dažnai po 2-3 šaukštelius.

Užpilu rekomenduojama skalauti burnos ertmę esant gingivitui, parodontozei, blogam burnos kvapui. Anyžių kvapas gerina smegenų kraujotaką, pakelia nuotaiką.

Nevartoti esant alergijai anyžiams, nėštumo bei žindymo periodu.

Parengė  Žilvinas Užkuraitis

Įvertinkite straipsni:
Balsavimu įvertinimas 5 / 5 (1). Jūs dar nebalsavote
(1)
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Hormonų svyravimai ir migrena: kodėl su ja dažniau susiduria moterys?
Migrena – sudėtingas neurologinis sutrikimas, stipriai paveikiantis gyvenimo kokybę. Nors ji dažnai siejama su gen...
Nauja odos priežiūros era – taisykles rašo genai
Lietuvos laboratorinė medicina ką tik žengė revoliucinį žingsnį, atveriantį galimybę ilgiau išsaugoti sveiką odą bei efe...
Profilaktinė patikra vasarą – mažiau rūpesčių rudenį
Mažiau virusų, streso ir mažesnės eilės pas gydytojus – štai kodėl vidurvasarį puikus laikas atlikti profilaktiniu...
Skaitmeninis detoksas atostogų metu: nauda emocinei ir fizinei sveikatai
Ar tikrai ilsitės per atostogas, jei rankoje – telefonas? Net ir ilsėdamiesi dažnai liekame „prisijungę&ldqu...
Radiologijos technologo profesija: nepakeičiama net dirbtinio intelekto eroje
Radiologijai išlieka viena kertinių medicinos sričių. Technologinė pažanga dar labiau išplėtė ir sustiprino radiologijos...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų