Sekmadienis, 2024.09.01
Reklama

Akrilamido kiekis maisto produktuose iš esmės nepasikeitė

vlmedicina.lt | 2012-10-31 14:29:46

Europos maisto saugos tarnyba (EMST, angl. – EFSA) paskelbė atnaujintą ataskaitą dėl akrilamido kiekio maisto produktuose 25 Europos šalyse. Akrilamidas yra cheminė medžiaga, susidaranti perdirbant maisto produktus. Ataskaitoje išanalizuoti 2007 - 2010 m. duomenys rodo, kad per šį laikotarpį daugumoje maisto produktų grupių esminių pokyčių nebuvo.

Duona
Akrilamido kiekiui nustatyti tiriama ir minkšta duona. Žilvino Užkuraičio nuotr.

Akrilamidas susidaro perdirbant krakmolingus maisto produktus, tokius kaip bulvių traškučiai, gruzdintos bulvytės, duona, sausainiai, kava, aukštoje temperatūroje (įskaitant virimą riebaluose, kepimą ir skrudinimą). 2005 m. EMST atkreipė dėmesį, kad akrilamidas gali būti potenciali sveikatos problema, nes ši cheminė medžiaga yra žinoma kaip kancerogeninė ir genotoksiška (t. y. gali sukelti vėžį ir pažeisti DNR – ląstelės genetinę medžiagą). Kasmet valstybių narių prašoma stebėti akrilamido kiekį, t. y. tam tikrų kategorijų maisto produktuose atlikti laboratorinius tyrimus, kuriuos EMST analizuoja metinėse ataskaitose.

Nuo 2009 m. paskelbta jau  ketvirtoji EMST metinė ataskaita dėl akrilamido stebėsenos maisto produktuose. Ataskaitą, kurią rašant naudota maždaug 13000 duomenų taškų dėl akrilamido kiekio maisto produktuose, parengė EMST Mitybos ir Cheminės stebėsenos skyrius. Nuo 2008 m. analizės duomenų, pateiktų EMST, skaičius sumažėjo, nes  2010 m. akrilamido stebėsenos laikotarpiu buvo pateikti tik vidutiniškai du trečdaliai Europos Komisijos nustatytų mėginių skaičiaus tam tikrai maisto kategorijai. Išanalizavus rezultatus, matomos akrilamido kiekio mažėjimo tendencijos kai kuriose maisto produktų kategorijose, pvz. perdirbtuose grūdiniuose maisto produktuose, skirtuose kūdikiams ir mažiems vaikams, užkandžiuose be bulvių bei sausainiuose ir džiūvėsiuose kūdikiams bei mažiems vaikams. Kita vertus, kavoje ir kavos pakaitaluose,  traškioje duonelėje, tirpioje kavoje ir gruzdintose bulvytėse iš šviežių bulvių, pastebėtas akrilamido kiekio didėjimas, nors šios tendencijos nebuvo vienodos visoje Europoje.

EMST ir toliau rinks akrilamido stebėsenos duomenis Europos šalyse ir 2013 m., remdamasi naujausiais duomenimis apie akrilamido kiekį maisto produktuose bei maisto produktų suvartojimą, atnaujins poveikio vertinimą (paskutinį kartą atliktas 2011 m.). Danijos, Prancūzijos, Vokietijos ir Švedijos maisto saugos agentūros kartu su EMST ir kitais Patarėjų susirinkimo (angl. Advisory Forum) nariais, aptarinėja ir naujausius mokslinius tyrimus apie akrilamidą ir jo galimą poveikį visuomenės sveikatai.

Europos Maisto Saugos Tarnybos mokslinę ataskaitą apie akrilamido kiekio maisto produktuose stebėseną 2007-2010 m. galite rasti čia:

https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/doc/2938.pdf

 Lietuvoje vykdoma augalinio maisto produktų taršos stebėsena, kurios tikslas – stebėti, vertinti ir valdyti pesticidų, mikotoksinų, akrilamido ir furano liekanas augalinio maisto produktuose. Vadovaudamasi 2010 m. birželio 2 d. Komisijos rekomendacija  2010/307/ES, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba atrenka mėginius akrilamido kiekiui nustatyti vietiniuose, įvežtuose ir importuotuose maisto produktuose. Akrilamido kiekiui nustatyti tiriami šie maisto produktai:

  1. Valgyti paruoštos gruzdintos bulvytės
  2. Bulvių traškučiai
  3. Gruzdintų bulvyčių pusgaminiai ir (arba) namuose

  1. gaminti skirti bulvių produktai
  2. Minkšta duona
  3. Javainiai
  4. Sausainiai, trapučiai, traški duona ir pan.
  5. Kava ir kavos pakaitalai
  6. Kūdikių maistas
  7. Perdirbti grūdiniai maisto produktai kūdikiams ir mažiems vaikams
  8. Kiti produktai : imbieriniai sausainiai, skrudinti riešutai, skrudintos saulėgrąžos, šakočiai

Tyrimai atliekami Nacionaliniame maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institute. Per metus ištiriama per 40 mėginių.

Nacionalinis maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutas

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
Kategorijos: Įvairios naujienos
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Kokių profesijų atstovai dažniausiai serga alerginiu kontaktiniu dermatitu?
Alerginis kontaktinis dermatitas – tai odos uždegimas, pasireiškiantis po kontakto su dirginančiomis medžiagomis,...
Vasaros pramogos gali tapti ausų, gerklės, nosies ligų priežastimi
Vasara – tinkamas laikas mėgautis šiluma, poilsiu gamtoje, prie vandens telkinių, tačiau neretai šiuos džiaug...
Jeigu pirmakursiai visai nejaučia nerimo, jau verta susirūpinti?
Rugsėjo 1-oji – naujos pradžios, kito gyvenimo etapo atskaitos taškas, kai pirmakursiai pradeda akademinį gyvenimą...
Empatijos robotai neišmoks: kaip ugdyti ateities slaugos specialistus?
Technologijos vis labiau skverbiasi į mūsų gyvenimus, įskaitant ir sveikatos priežiūrą. Robotikos ir dirbtinio intelekto...
Vienos pavojingos, o kitos - įkyrios: širšės ir vaisinės muselės
Nuo senų laikų širšių dažnai bijoma – ir tam yra priežastis. Širšės, nors ir svarbios ekosistemai, žmogui gali kel...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų