Trečiadienis, 2025.04.30
Reklama

Rauginti kopūstai namie: du nesudėtingi receptai

Šaltinis: vlmedicina | 2020-10-06 13:59:05

Rauginti kopūstai yra viena tų daržovių, kurią įtraukus į maisto racioną, kiekvienas galime praturtinti kasdienę mitybą. Pagrindinis klausimas – kaip pasigaminti raugintus kopūstus patiems?

Rauginti kopūstai. © Pixabay.com

Anot Vilmos Juodkazienės, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertės, visi gerai žino, kad Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja vaisių ir daržovių vartoti ne mažiau kaip 5 kartus per dieną, o vienam asmeniui jų suvalgyti reikėtų bent 400 g. Daržovių rekomenduojama suvalgyti daugiau nei vaisių, tačiau tiek suaugusieji, tiek vaikai jų suvartoja mažiau nei turėtų.

„Viena iš gudrybių, kuri gali padėti suvalgyti daugiau daržovių, yra ruošti jas skirtingais būdais. Pavyzdžiui, vasarą daugelis mūsų įpratome valgyti šviežias sezonines daržoves, tuo tarpu rudenį į savo kasdienę mitybą galite įtraukti raugintas ar marinuotas daržoves. Taip sugriausite monotoniją ir savo racioną praturtinsite daržovėmis“, – pranešime žiniasklaidai sako V. Juodkazienė.

Pasak maisto ekspertės, rauginti galima įvairias daržoves. Mums labiausiai įprasta rauginti agurkus ir kopūstus. V. Juodkazienė teigia, kad rauginti kopūstus dabar yra labai palankus metas, nes jų dabar paprasta rasti parduotuvėje.

Visgi dalis iš mūsų raugintų kopūstų privengia dėl paprastos priežasties – juos pasigaminti patiems, regis, reikia išugdytų įgūdžių virtuvėje. Visgi V. Juodkazienė šį įsitikinimą paneigia – jiems paruošti nereikia skirti daug laiko, o vėliau mėgautis, valgant vienus ar kartu su kitais patiekalais, galime tiek rudenį, tiek žiemą.

V. Juodkazienė siūlo išbandyti 2 raugintų kopūstų receptus, kurie, anot jos, užkariaus daugelio širdis.

Tradicinis raugintų kopūstų receptas

Jums reikės:

  • 5 kilogramų kopūstų;
  • 500 g morkų;
  • 100 g druskos.

Paruošimas

Nuėmus gūžių viršutinius lapus išpjaukite kopūsto kotus. Kopūstus plonai supjaustykite, o morkas sutarkuokite su tarka. Tarpusavyje sumaišykite kopūstus, morkas ir druską. Į indą dėkite 15-20 cm storio sluoksnį paruoštų kopūstų. Gerai suspauskite, šiek tiek patraiškykite, kad rūgstant lengviau atsirastų sultys. Vėl dėkite sluoksnį kopūstų, paspauskite ir taip darykite tol, kol sudėsite viską. Visgi indo neužpildykite iki jo viršaus, nes rūgdami kopūstai kiek pakyla. Kopūstams leiskite pastovėti, kad atsirastų sulčių. Uždėkite ant indo viršaus medinę lentelę ir paslėkite sunkesniu daiktu. Visi kopūstai turėtų būti apsemti sultimis. Indą uždenkite dangčiu. Rekomenduojama pirmąsias dienas kopūstus laikyti šiltesnėje patalpoje. Paviršiuje pasirodžius putoms kopūstus galite nešti į vėsesnę vietą. Rauginkite kopūstus tol, kol jų rūgštumas atitiks Jūsų skonį. Sudėję į stiklainius laikykite vėsioje patalpoje.

Rauginti kopūstai su spanguolėmis

  • 1 vnt. mažo kopūsto;
  • 4 vnt. morkų;
  • 1 v. š. druskos;
  • Gazuoto vandens pagal poreikį;
  • Šiek tiek kmynų;
  • Šiek tiek spanguolių

Paruošimas

Supjaustykite kopūstus, morkas sutarkuokite su tarka. Sumaišykite tarpusavyje ir sluoksniuokite į stiklainį, vis pagrūsdami šaukštu. Įberkite druską ir užpilkite gazuotu vandeniu. Stiklainį įdėkite į gilesnį indą, nes rūgstant skystis veršis lauk. Po 3 parų kopūstai bus tinkami valgymui, todėl juos perpilkite į puodą ir įmaišykite kmynų bei spanguolių. Gautą masę sudėkite į stiklainius, uždenkite dangteliais ir laikykite vėsioje patalpoje.

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Nauja galimybė pacientams Šiaurės Lietuvoje – Šiauliuose pradėtos intravitrealinės injekcijos
Respublikinėje Šiaulių ligoninėje pradedama teikti itin svarbi paslauga akių ligomis sergantiems pacientams – nuo...
Prikurtimas, ūžesys, galvos svaigimas: sprendimas slypi ausų chirurgijoje
Baltijos ir Amerikos klinikos gydytoja otorinolaringologė dr. Irina Arechvo savo specialybę pasirinko ne tik dėl pr...
Vaikas serga, šeima užsikrečia – kaip atpažinti virškinimo infekciją, o ne kaltinti vakarienę?
Šiltuoju metų laiku staiga prasidėjęs pykinimas, viduriavimas ar vėmimas dažnai priskiriamas apsinuodijimui maistu. Tači...
Alergija, apie kurią nesusimąstėte: kaip ji gali veikti jūsų kasdienę savijautą?
Pavasaris daugeliui asocijuojasi su saulėtais orais ir atgimstančia gamta, tačiau kai kuriems lietuviams šiuo metų laiku...
Autistiškų vaikų ir jaunuolių depresija: kaip galime atpažinti, suprasti ir padėti?
Maždaug vienas iš šimto vaikų Lietuvoje turi autizmo spektro sutrikimą, o visuomenėje vis dar trūksta ne tik supratimo a...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų