Kalendra (Coriandrum Sativum, sanskritu Dhania) – puikus prieskonis tiems, kuriems negalima vartoti aštraus maisto. Šį prieskonį vartoti gali visi. Jis maistą gardina ir subalansuoja. Kalendra buvo paminėta sanskrito tekstuose beveik prieš 7000 metų. Kaukazo virtuvėje ji dar vadinama kinza.
Kalendra auginama nuo senų senovės ir dėl sėklų, ir dėl lapų, nes sėklos ir lapai – tarsi du skirtingi vienas į kitą niekuo nepanašūs prieskoniai.
Kalendros sėklų aromatas ypač malonus, tai unikalus ir nepakeičiamas prieskonis virtuvėje. Kalendra puikiai dera su kuminu.
Kvapios kalendros sėklos vartojamos picai, troškiniams, sriuboms, duonai, pyragams, ankštiniams patiekalams (ypač žirnienei), sūriams, padažams, bandelėms, meduoliams gardinti, labai tinka raugiant kopūstus. Galima dėti į grietinėlę ar varškę.
Malta kalendra ir džiovinti arba švieži kalendros žalumynai į maistą dedami dažniausiai ruošimo pabaigoje, tačiau jei vartojate nemaltas arba grubiai grūstas kalendros sėklas, galite dėti ir ruošimo pradžioje. Saugoti kalendras geriausiai sėklomis, nemaltas, o prieš pat naudojimą – susimalti.
Kalendros lapai naudojami tiek švieži, tiek džiovinti. Ją naudoja ir kaip patiekalo puošmeną, ir kaip aromatinį žalumyną.
Šviežios ar džiovintos kalendros lapus naudokite gausiai – dėkite jos į patiekalus ne žiupsneliais, o valgomaisiais šaukštais.
Šviežia ir džiovinta kalendra naudojama Šiaurės Amerikos, Meksikos, Šiaurės Afrikos, Indijos ir Pietryčių Azijos, Kaukazo šalių virtuvėse. Ji – vienas iš ingredientų tokiuose garsiuose mišiniuose kaip kari, čili, garam masala ir berber.
Kalendros, kaip ir daugelis prieskonių, yra antioksidantai, kurie gali atidėti arba sustabdyti maisto gedimą ir pagardina jį.
Kalendra, apkepinta su ghi, kartu su kitais prieskoniais teikia didelę terapinę naudą ląstelėms ir audiniams.
Lietuvos klimatinėmis sąlygomis kalendros auga gerai. Jas galima auginti sode arba vazonuose ant palangės.
Sveikas kalendros sėklas sandariame inde galima saugoti neribotą laiką.
Kalendra Ajurvedoje
Kalendra Ajurvedoje laikoma satvišku (dorybingumą didinančiu) prieskoniu. Ji padeda subalansuoti vaisių ir pieno produktų poveikį. Veikia detoksikuojančiai - išvalo amą (toksinus).
Kalendra, priešingai, nei dauguma prieskonių, ne šildo, o turi vėsinantį poveikį. Ji yra kartaus, aštraus ir sutraukiančio skonių derinys.
Ajurvedoje kalendra derinama su kuminu, ciberžole, pankoliais, čili ir juodaisiais pipirais. Lygiomis dalimis su kmynų sėklomis ji vartojama kaip diuretikas.
Ajurvedos medicina kalendrą konkrečiai rekomenduoja pita došai balansuoti.Mažais kiekiais ji naudinga vata ir kapha došoms, nes didina virškinimo kokybę.
Ajurvedoje kalendros lapų sultys vartojamos dizenterijai gydyti. Švieži kalendros lapai tinka nuo apsinuodijimo maistu.
Sveikatinančios savybės
Kalendrą gydymo tikslams naudojo Hipokratas 400 metų prieš mūsų erą. Jis ją laikė puikia priemone nuo vidurių pūtimo.
Kalendra iš tikrųjų pasižymi savybe sureguliuoti skrandžio darbą ir mažina skrandžio rūgštingumą. Šiam tikslui geriama kalendros arbata (1-2 šaukšteliai kalendros arba pusė šaukštelio maltos kalendros užpilkite stikline verdančio vandens). Kadangi kalendra pasižymi šaldančiomis savybėmis, patariama gerti arbatą karščiuojant.
Kalendra turtinga vitaminų C, A, B1, B2, B3, turi kalcio, magnio, fosforo, folinės rūgšties.
Kalendra ir jos nuovirai slopina alergines reakcijas. Kalendros sėklos stimuliuoja organizmo imuninę sistemą, padeda įveikti lengvus psichologinius krūvius. Kalendra gerina atmintį, turi teigiamą poveikį susirgus psichinėmis ar nervų sistemos ligomis, padeda įveikti baimę, pykčio priepuolius.
Kalendra turi ir dezinfekuojančių savybių. Vokiečių mokslininkų tyrimai parodė, kad kalendroje yra medžiagų, apsaugančių maistą ir organizmą nuo parazitų ir bakterijų.
Kalendra varo šlapimą ir vandens perteklių iš organizmo, stiprina ir padeda atsigauti po ligų.
Į patiekalą kalendros dedama ne žiupsneliais, o šaukštais, o per dieną galima išgerti net 3 stiklines kalendros arbatos. Silpnesnę kalendros arbatą galima girdyti vaikams iki 2 metų amžiaus, kad sumažėtų vidurių pūtimas. Kalendros poveikis yra švelnus ir minkštas, nėra jokių šalutinių poveikių.
Nustatyta, kad kalendros ekstraktas turi atpalaiduojančios ir į insuliną panašios medžiagos.
Kalendros sultys, sumaišytos su mėtos sultimis, vartojamos kaip priemonė nuo spuogų.
Kalendros arbata rekomenduojama pacientams, kenčiantiems nuo inkstų ligų.
Viduriuojant kalendrų sėklas mirkyti vandenyje per naktį ir tada išgerti kartu su pasukomis anksti ryte.
Kalendros su džiovintu imbieru padeda sumažinti kvėpavimo takų infekciją ir kosulį.
Rūkantiems patariama kramtyti keletą kalendros lapų 2 - 3 mėnesius - sumažės skruostų, paakių ir lūpų patamsėjimas.
Receptas virškinimui gerinti
Ajurveda rekomenduoja šį gėrimą pietums, virškinimui stiprinti.
3 dalys kambario temperatūros (ne šalto) vandens;
1 dalis šviežio naminio jogurto, rūgpienio, kefyro ar pasukų;
žiupsnelis juodosios (kala namak) ar akmens druskos;
žiupsnelis kumino ar kmynų (sausus pakepinkite ir sumalkite);
žiupsnelis juodųjų pipir ( jei norite subalansuoti kapha);
pusę šaukštelio smulkiai pjaustytų kalendros lapų.
Išplakti kokteilių plakikliu.
Parengė Žilvinas Užkuraitis