Penktadienis, 2024.04.26
Reklama

Arbatos žinovas perspėja: netinkamai paruošta šalta arbata gali būti kenksminga

Pranešimas žiniasklaidai | Šaltinis: vlmedicina | 2017-07-29 14:00:42

Lietuvoje bręstant sveikos gyvensenos kultui, šiltomis vasaros dienomis žmonės vis dažniau ieško, kuo pakeisti gaiviuosius saldžius gėrimus. Arbatos žinovas Andrius Žilinskas pasakoja, kaip tinkamai ruošti šaltą arbatą, kad tai būtų išties sveikas pakaitalas, ir kokių klaidų daryti nevalia.

Pranešimo žiniasklaidai autorių nuotr.

Praėjusių metų gruodžio mėnesį, „Skonio ir kvapo akademijos“ užsakymu, tyrimų bendrovė „Spinter tyrimai“ atliko visuomenės arbatos vartojimo tyrimą. Atlikus tyrimą paaiškėjo, kad lietuviai geria itin daug arbatos, tačiau daro tai bet kaip ir praranda galimybę pasimėgauti.

Daugiausia lietuvių arbatą renkasi dėl to, kad tai skanu ir sveika, tačiau arbatos žinovo teigimu, tikrai sveikas šis gėrimas bus tik tinkamai paruoštas.

Pasak arbatos žinovo A. Žilinsko, iš tiesų karštomis vasaros dienomis arbata gali būti skanus pagrindas gaiviam šaltam gėrimui. Tai puiki saldžiųjų vaisvandenių alternatyva, kurią lengvai galima pasigaminti namuose ir saldinti pagal savo skonį. Tačiau itin svarbu mokėti ją tinkamai paruošti.

Anot A. Žilinsko, šaltai arbatai paruošti rekomenduojama naudoti maždaug dvigubai daugiau arbatžolių nei karštai, jei gėrimą planuojate pateikti su ledo kubeliais. Žinovas ragina nebijoti eksperimentuoti ir šį koncentratą pagardinti mėgstamu sirupu, sultimis, uogomis ar vaisiais ir, galiausiai, supilti viską į ledo kupinas stiklines.

Jei gaminate šaltą arbatą ir norite, kad ji atvėstų greičiau, perpilkite ją per ledų kubelius – taip gėrimas greičiau atvės ir galėsite atsigaivinti iš karto. Karštą arbatą patariama perpilti per ledukus dar ir todėl, jog vėsinant ją tik šaldytuve, karštas gėrimas gali pakenkti šaldymo įrenginiui.

Greitai atvėsinti arbatą šaltam gėrimui svarbu ir dėl kitos priežasties. Mėgstančius juodąją arbatą žinovas perspėja: paruošę juodosios arbatos puodelį ir palikę jį ilgesniam laikui atvėsti (pvz. ryte geriate iš vakaro ruoštą arbatą), galite pakenkti savo organizmui.

„Pagrindinė atšalusios juodosios arbatos problema yra tai, kad jos aktyvios medžiagos yra surišamos į netirpius junginius, kurie linkę užkimšti inkstų kanalėlius, sudarydami „smėlį“ ir akmenis. Momentinio poveikio nėra jokio: ir šilta, ir šalta arbata veikia panašiai kaip energinis gėrimas, tik šilta veikia greičiau, ir vasarą netgi vėsina geriau. Skiriasi ilgalaikis poveikis – šilta arbata didina filtraciją ir taip skatina inkstus „valytis“, o atšalusi ilgainiui gali padėti formuotis akmenims.“

Tačiau net ir vasarą nebūtina arbatos šaldyti. Atsivėsinti karštą dieną arbata gali padėti ir geriama karšta. Šiltas gėrimas verčia kūną daugiau prakaituoti, o garuodamas prakaitas efektyviai vėsina. Svarbu būti lengvai apsirengus, kad prakaitui būtų kur išgaruoti. Todėl arbatos puodelis labai tiks kaitinantis saulėje, bus puiki priemonė atvėsinti nuo žaidimų įkaitusius vaikus.

Juodoji arbata Lietuvoje yra pati populiariausia – ypač tarp vyrų, tai atskleidė atliktas tyrimas. Net pusė respondentų geria šaltą arbatą: 6 proc. geria ją nepriklausomai nuo metų laiko, 20 proc. geria, bet dažniausiai tik šiltu metų laiku, 24 proc. pripažino geriantys, bet retai.

A. Žilinskas pataria rinktis juodąją arbatą iš Nepalo regiono: „Skonio ir kvapo“ specialistai patys lankėsi šios šalies arbatos soduose ir tikslingai atsirinko savo tiekėjus. Tai itin kokybiškos arbatos šalis.“

Palei Indijos šiaurinę sieną nusidriekęs Nepalas savo kalnuotuose regionuose augina arbatą, kuri iki šiol pasauliui buvo menkai pažįstama. Ilam regionas, kuriame žaliuoja pagrindiniai tradiciniu būdu gaminamos arbatos sodai, yra Indijos Dardžilingo kaimynystėje.

Regionai abipus sienos dalinasi kalnais, klimatu ir dirva, todėl Nepalo arbata nenusileidžia savo kokybe. Nepale, priešingai nei Indijoje, arbata daugiausia auginama nedideliuose šeimos ūkiuose. Šie, ilgus dešimtmečius savo produkciją pardavinėję po Indijos kompanijų vardais, tik dabar ima skintis sau pripažinimą premium klasės arbatų pasaulyje.

„Žinoma, kalbant apie juodąją arbatą, svarbu paminėti ir Dardžilingo regioną, kuriame auginama arbata taip pat yra labai kokybiška. Šiame regione naujojo derliaus Dardžilingo arbata pavasarį tituluojama kaip naujo arbatos sezono simbolis“, – pasakojo arbatos žinovas.

Reprezentatyvų Lietuvos gyventojų tyrimą „Skonio ir kvapo akademijos“ užsakymu atliko visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovė „Spinter tyrimai“. Lietuvos gyventojų arbatos vartojimo įpročių tyrimas vykdytas 2016 metų gruodžio 10–17 dienomis visoje šalies teritorijoje. Iš viso apklausti 1007 18–65 metų amžiaus respondentai.

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
Kategorijos: Sveikata be vaistų
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Erkinio encefalito vakcina jau nupirkta: nemokamai skiepytis bus galima nuo rugsėjo
Ligonių kasos gera žinia pasitiko Europos imunizacijos savaitę – Valstybinė ligonių kasa prie Sveikatos apsaugos m...
Ligonių kasos: gydymo įstaigose nustatytų pažeidimų nemažėja
Pernai teritorinių ligonių kasų (TLK) ekspertų atliktų patikrinimų metu nustatyta, kad gydymo įstaigos iš Privalomojo sv...
Priešpienis –  svarbus raktas į vaikų sveikatą
Priešpienis, kurį mūsų kūdikiai gauna pirmomis gyvenimo valandomis, yra tikras imuniteto šaltinis. Jame gausu natūralių...
Kokie maisto papildai gali būti naudingi artėjant šiltajam sezonui?
Šiltasis metų laikas neabejotinai džiugina visus su saule ir šiluma, tačiau su šiais malonumais ateina ir nauji iššūkiai...
Anksti nustatytas imunodeficitas – išgelbėtos gyvybės
Naujagimiams atliekamas imunodeficito tyrimas galėtų vieniems vaikams išgelbėti gyvybę, kitiems – anksti skirti gy...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų