Penktadienis, 2024.03.29
Reklama

Juozas Dapšauskas. Alkoholis, degalinės, avarijos: svarbiausia praskiesti svaigalus?

Juozas Dapšauskas | 2015-10-22 11:52:47

Trečiadienį teko dalyvauti tikriausiai blaivininkų sueigoje: tiek silpnųjų, tiek stipriųjų alkoholinių gėrimų gamintojai, šios produkcijos prekybininkai, svarstant alkoholio prekybos draudimą degalinėse nuo kitų metų pradžios reglamentuojantį įstatymą, pradėdami savo pasisakymus vis kartojo, kad jie yra už alkoholio vartojimo mažinimą, blaivybę ir panašiai. Tiesiog gali suprasti, kad jie yra geriausi alkoholio kontrolės specialistai – žino, kokios priemonės tikrai veiks ir jas galima priimti ir kokios priemonės nepriimtinos, nes neveiks. Bet juk gamintojų atstovai negali norėti, kad priimtų tokias kontrolės priemones, kurios tikrai mažintų jų produkcijos vartojimą.

Juozas Dapšauskas
Juozas Dapšauskas. Asmeninio archyvo nuotr.

Pavasario sesijoje prasidėjęs mūšis dėl įstatymo, draudžiančio alkoholio prekybą nuo 2016 metų pradžios degalinėse, įgyja desperatišką vaizdą, nes sausio 1 d. nenumaldomai artėja, o reikalas krypsta nenaudinga alkoholio pramonei ir prekybininkams linkme. Net LR Vyriausybė savo išvadoje pritarė, kad prieš kelerius metus priimtas įstatymas turi įsigalioti toks, koks yra, be jokių pakeitimų, įsigaliojimo nukėlimų.

Į komitetą sugužėjo visas legionas visokiausių „asociacijų“, alkoholio gamybos ir prekybos „aljansų“, aludarių „gildijų“, kurie visi labai siekia, kad „tikrai“ mažėtų alkoholio vartojimas, bet jokiu būtu netinka šios priemonės, kurioms pritaria ir kurias rekomenduoja pasauliniai šios srities ekspertai.

Atsirado naujų Seimo narių, kurie tampomi už virvučių alkoholio pramonės, ėmėsi registruoti naujas įstatymo pataisas, kad kaip nors sumaišius kortas ir galiausiai išvengus to tikro alkoholio vartojimo sumažėjimo. Socialdemokratas Eduardas Šablinskas kaip kompromisą pasiūlė leisti prekiauti alkoholiu degalinėse tik iki 15 proc. koncentracijos. „Darbietis“ Raimundas Markauskas pateikė dar kitą gražiai skambanti absurdą, kad savivaldybės galėtų neišduoti licencijų prekybai alkoholiu, bet svarbiausia neriboti visos šalies mastu. Šiandien tokią teisę ir taip savivaldybės turi. Pasirodo, Seimo nariai lobistų pavyzdžiu gali šnekėti nesąmones, siūlyti jau galiojančius įstatymus, šiuo atveju vien tam, kad būtų sumaišytos kortos ir iš gero įstatymo padaryta prarūgusi mišrainė.

Plenariniame posėdyje Seimo nariai turės aiškiai parodyti, ar jie yra už tai, kad ir toliau degalinės, alkoholis ir avarijos liktų glaudžiai susijusios, tad to viešumo vengia. Todėl yra esminis siekis į Seimą atnešti jau tokį atskiestą įstatymo variantą, kad Seimo nariui nebūtų esminio skirtumo, už ar prieš jis balsuos, niekas negalėtų pasakyti, kad tu balsavai už tai, kad alkoholis lietųsi laisvai, kad tu balsuoji už tas neblaivių vairuotojų sukeltas pasekmes.

Posėdžiui pirmininkavusi Dangutė Mikutienė akivaizdžiai parodė, kad pritaria alkoholio palikimui degalinėse, nes labai naudojosi tomis naujomis pataisomis, siūlymais, kurie sušvelnintų arba nukeltų alkoholio pašalinimą iš degalinių. Po posėdžio D. Mikutienė paskambino šio straipsnio autoriui ir dievagojosi, kad neva yra apšmeižta socialiniame tinklapyje, kad ji nėra už alkoholio palikimą degalinėse, bet, pasirodo, su sąlyga, kad jo neliktų niekur, bet jei, suprantama, jo pašalinti iš visų parduotuvių nuo sausio pradžios neišeina (pavyzdžiui, liktų tik specializuotose parduotuvėse), pasirodo, nereikia šalinti ir iš degalinių. Bet tikriausiai nebūsiu įvardintas kaip šmeižikas, kad pasakysiu visiems patikrinti prieinamą faktą (surandamą interneto paieškoje), kad D. Mikutienė ir siūlė įstatymo pataisas, kad alkoholis degalinėse patogiai apsigyventų, kad būtų galima prekiauti tiek silpnais, tiek stipriais alkoholiniais gėrimais - dar 2001 metų rugsėjo pradžioje pasiūlė ir įregistravo įstatymo projektą būtent Dangutė Mikutienė, Kęstutis Kuzmickas, Gintautas Šivickas. Tad suprantama, kodėl dabar taip nenoriai Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė imasi alkoholio pašalinimo iš degalinių.

Šiaip jau vaizduojantis esąs alkoholio kontrolės šalininkas komiteto pirmininkės pavaduotojas konservatorius Antanas Matulas dar labiau įnešė sumaišties į alkoholio pašalinimo iš degalinių procesą, pradėjęs siūlyti įvairias alternatyvas, kompromisus. Dar nebuvo įregistruotas Seime įstatymo projektas dėl įsigaliojimo nukėlimo, jau žiniasklaidoje pasirodė cituojama A. Matulo nuomonė, kad gal tikrai reikėtų atšaukti jo įsigaliojimą, švelninti ar nukelti, vietoj jo ateityje reikėtų specializuotų parduotuvių ir panašiai. Dar vieną kompromisą sugalvojo - trumpinti ryte alkoholio pardavimo laiką visose parduotuvėse, bet degalinėse visiškai neuždrausti.

Ekspertai ir nevyriausybinės organizacijos aiškiai išsakė pozicija, kad žymiai svarbiau išlaikyti jau priimtą gerą įstatymą, užuot siūlius laukti, kad galimai Seimas kažką priims neaišku kada. O greičiausiai nepriims, o jei ir priims su įsigaliojimu po kelerių metų, jam prisiartinus, jį vėl atšauks. A. Matulo pataisos, kompromisai - pats kenksmingiausias dalykas, kuris kartojamas jau ne kartą. Taip buvo su alkoholio reklamos draudimo atšaukimu, kur jis laikėsi bailaus zuikio pozicijos.

Elementari liaudies išmintis: geriau žvirblis rankoje nei briedis lankoje. Šis įstatymas priimtas prieš kelerius metus, bereikia ramiai sulaukti jo įsigaliojimo dar 2 mėnesius. O visos kitos papildomos priemonės – dar labiau trumpinti prekybos laiką, specializuotų parduotuvių atsiradimas su apsauga nuo nepilnamečių ir panašiai - labai geros ir būtinos, bet jokiu būdu negalimos jau priimtų gerų įstatymų sąskaita.

Aiškiausiai pasiūlymus formulavo komitete Juras Požėla, kuris, beje, ir buvo registravęs šią įstatymo pataisą (suprantama, lobistų paskatintas), kad nukeltų draudimą pardavinėti alkoholį degalinėse, bet, supratęs savo klaidą, parašą atsiėmė ir įsipareigojo viešai, kad dės visas pastangas, kad draudimas įsigaliotų be jokių pakeitimų ir nukėlimų. Posėdyje jis ir laikėsi šios pozicijos be jokio blaškymosi.

Patys Sveikatos reikalų komiteto nariai paliko nesupratę, kokioje stadijoje dabar liko šis klausimas. Vieni teigia, kad dėl degalinių jau visiškai nuspręsta: įstatymas tiesiog turi įsigalioti be pakeitimų, taip prabalsuota komitete, kiti - kad dar bus bandoma ieškoti kompromisų sujungiant visus pasiūlymus į vieną. Gerai bent tiek, kad laikas eina ir artėja kol kas tokio įstatymo, koks jis yra, įsigaliojimo terminas. Kitas Sveikatos reikalų komiteto posėdis vyks po dviejų savaičių, tai prie klausimo bus grįžta ne anksčiau. Suprantama, alkoholio pramonės ir prekybos lobistai per Vėlines neis uždegti žvakelės nuo alkoholio apsvaigusių asmenų įtakoje prarastoms gyvybėms prisiminti, o versis per galvą, kaip dar galima išgelbėti situaciją iki metų pabaigos didesnio alkoholio vartojimo naudai.

Juk nuo to priklauso „bonusai“, atlyginimas pagal galutinį rezultatą. Užsakovams visai nerūpi, koks buvo pasipriešinimas, kiek jie prakaitavo, stengėsi, jiems svarbu, koks galutinis priimtas sprendimas, kuris galiausiai sąlygoja pardavimus.

Aišku, degalinių atstovai neužmirš tampyti po teismus eksperimento, parodžiusio, kad degalinėse alkoholį nepilnamečiai nusipirkti gali labai lengvai, dalyvius. Neva be atsiklausimo filmavo ir panašiai, todėl degalinės atsisako mokėti baudas.

Beje, gali prasidėti boikotai tų degalinių, kurios imasi tokių niekingų veiksmų ir realiai nori, kad žuvusių keliuose skaičius išliktų aukštas. Jei ne, dar gali prasidėti nevyriausybinių organizacijų rengiamos pilietinės akcijos degalinėse, pavyzdžiui, masiškai pilti tik po lašelį kuro daug kartų vienu laiku, taip sudarant dirbtines eiles, kad parodytų, kokie niekšiški yra degalinių savininkai.

Po itin avaringo praėjusio savaitgalio galima tik priminti, kad praėjusiais metais apsvaigusių alkoholiu vairuotojų sukeltuose eismo įvykiuose Lietuvoje žuvo 47 žmonės. Kažkam to negana?

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Kauno klinikose atlikta nauja procedūra, išgydžiusi rijimo sutrikimą
Maitinimasis – viena esminių žmogaus išgyvenimo sąlygų. „Rijimo sutrikimas, dar vadinamas disfagija, gali pa...
Vaikų atostogų metu daugėja traumų: kaip nuo jų apsisaugoti?
Vaikų pavasario atostogos jau visai ant nosies. Ir nors šis laikas dažniausiai asocijuojasi su kelionėmis, aktyviu laisv...
Kokios klaidos daromos prie šventinio stalo?
Likus vos kelioms dienoms iki Velykų, daugybė žmonių pradeda planuoti, kokie patiekalai nuguls ant stalo šalia margučių....
Lietuvos autizmo asociacija „Lietaus vaikai“ kviečia paminėti autizmo mėnesį
Pasaulinė autizmo suvokimo, priėmimo diena – balandžio 2 d. Visas mėnuo yra skiriamas veikloms, susijusioms su aut...
Kaip tinkamai išsirinkti veido kremą iš plataus asortimento?
Tinkamo veido kremo pasirinkimas labai svarbus. Prie odos poreikių ir trūkumų pritaikyta kosmetikos priemonė veiksmingai...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų