Ketvirtadienis, 2024.03.28
Reklama

Kaip sustabdyti organizmo senėjimo procesus? (1)

Parengė Audrė Bartaševičiūtė | Šaltinis: vlmedicina | 2013-10-07 00:01:03

Ilgą laiką mokslas ieško atsakymų į klausimą, ar mes pajėgūs kovoti su laiku ir ar galime bent kiek sulėtinti senėjimo procesus. Juolab kad per daugelį metų pasikeitė žmonių mityba, padidėjo oro užterštumas, suaktyvėjo saulės spinduliuotė. Padaugėjo ir  žalingų įpročių. Žodžiu, atsirado aibė aplinkos veiksnių, kurie teršia kūną, verčia mus susenti greičiau.

 

Vaisiai
Norintiems išsaugoti jaunystę patariama vartoti maisto produktų su antioksidantais. Redakcijos archyvo nuotr.

 

Tyrimo Kalifornijoje metu įrodyta, kad ląstelių senėjimą galima bent šiek tiek slopinti labai paprastu metodu – keičiant gyvenimo būdą. Brangūs jauninantys kremai ar jaunystę tausojantys maisto papildai, kūno įvyniojimai grožio salonuose, deguonies ir kitokie masažai didžių stebuklų nepadarys vien todėl, kad senėjimo procesai yra nulemti genetiškai. Be to,  ženkliai paplonins piniginę. Menininkas Andy Warhol kadaise taikliai pasakė: „Visi tvirtina, kad laikas viską pakeičia, bet iš tiesų viską pakeisti turime mes patys“. Tad truputis valios, užsispyrimo ir noro – pamatas, kuriuo grįsta mūsų sveikata, jaunatviškumas ir grožis.

Biologinis amžius

Senėjimo procesas yra biologiškai nulemtas. Su tuo susijusi ir chromosomų galuose esanti genetinė seka telomerai. Kas jie tokie? Vaizdžiai pasakius, tai it ląstelių (ypač somatinių) laikrodis. Su kiekvienu ląstelės dalijimusi telomerai trumpėja, dėl to organizmas „dėvisi“ ir sensta. Koduojama ląstelių gyvavimo trukmė, joms leidžiama dalytis ribotą kiekį kartų. Taip pat telomerai išsaugo genetinę informaciją, kurią nešiojamės, ir leidžia šiai informacijai išlikti pastoviai po kiekvieno ląstelės dalijimosi.

Buvo nustatyta, kad trumpesni telomerai būdingi nuolatinį stresą, pesimistines nuotaikas išgyvenantiems žmonėms. Žmonėms, kurie rūpinasi psichiniais ar sunkiais ligoniais. Taip pat tiems, kurie vaikystėje patyrė prievartą, nuolatines patyčias, smurtą. Vaikams, kurių tėvai buvo priklausomi nuo alkoholio, narkotikų.

Tad streso mažinimas arba įvairios susidorojimo su stresu metodikos, atsipalaidavimo būdai - puikios priemonės, galinčios pailginti telomerus ir ląstelių gyvavimo trukmę. Tų priemonių yra ir daugiau.

Telomerų tyrinėjimai žmogaus sveikatos naudai

Telomerai susiję ir su ligomis. Jie trumpėja tol, kol to padaryti nebeįmanoma. Ląstelė susensta, tampa neaktyvi ir galiausiai miršta. Neigiamų aplinkos veiksnių nulemtas greitesnis telomerų trumpėjimas matomas ne tik išoriškai (pigmentinės dėmės, raukšlės). Vis jaunesni pacientai skundžiasi širdies ir kraujagyslių ligomis, judėjimo aparato sutrikimais, endokrininėmis problemomis. Svarbu paminėti ir vėžį.

Štai organizme prasidedant vėžiniams pakitimams, kai kurios ląstelės pradeda nevaldomai dalytis. Telomerai sparčiai trumpėja. Tam, kad būtų išvengta ląstelių žūties, į pagalbą atskuba fermentas telomerazė, blokuojantis telomerų trumpėjimą specifiniais keliais. Ląstelės piktybėja ir tampa vėžinėmis.

Viename nedideliame, bet reikšmingame tyrime dalyvavo grupelė prostatos vėžiu sergančių vyrų. Jų buvo prašoma sąžiningai atlikti kelis dalykus: laikytis subalansuotos, daugiausia vegetariškos, mitybos, reguliariai užsiimti vidutinio intensyvumo fiziniais pratimais ir išbandyti įvairias streso mažinimo technikas – jogą, meditaciją, Rytų kovos menus. Vyrų telomerų ilgis pažangiomis technologijomis buvo išmatuotas tyrimo pradžioje. Po penkerių metų atlikti tokie patys matavimai, o rezultatai palyginti su kitos, kontrolinės, vyrų grupės rezultatais. Tai vyrai, nesergantys jokiomis ligomis, tačiau įpratę prie palyginti nesveiko maisto, sėslaus gyvenimo būdo. Didelei nuostabai, sergančiųjų grupės telomerai per penkerius metus pailgėjo 10 proc., o kontrolinės grupės sutrumpėjo 3 proc.

Nors tyrimo mastas nėra didelis ir tolesni eksperimentai su didesnėmis žmonių grupėmis turi būti atlikti, gauti rezultatai suteikia vilčių ir įkvepia toliau tyrinėti įvairių faktorių įtaką mūsų senėjimui genetiniu lygmeniu.

Biochemikai iš Oksfordo universiteto Didžiojoje Britanijoje dar priduria - neabejojama, kad pagrindinė telomerų trumpėjimo priežastis – chroniškas stresas, lemiantis prastą bendrą sveikatą. Tačiau kol kas žmonės nėra išmokę visiškai suvaldyti stresą ir mažinti streso neigiamą poveikį savo sveikatai. Tyrinėjant laboratorinius gyvūnėlius, dirbtiniu būdu buvo atkuriamas telomerų ilgis. Ląstelių gyvavimo trukmė pailgėjo. Gali būti, kad ateityje pritaikius kokį dirbtinį telomerų ilginimo metodą žmogaus ląstelėms, bus galima sumažinti vėžio ir kitų ligų riziką, bent minimaliai slopinti senėjimo procesus.

Visi sveikatos keliai veda į gyvenimo būdą

O kol inovatyvūs genetinės inžinerijos metodai tik kuriami, grįžkime prie gyvenimo būdo.  Vien fizinio krūvio nauda jau niekas nebeabejoja. Sakoma: „Jei judi, - vadinasi, gyveni“. Ir ne be reikalo. Judėjimas sumažina vėžio, širdies ligų, diabeto riziką, padeda išvengti miokardo infarkto, o kur dar stabilesnė emocinė būsena. Sportuojantis žmogus ilgiau išlieka grakštus, jaunatviškas išoriškai, labiau pasitiki savimi ir mėgaujasi gyvenimu. Be to, kaip jau įrodė Kalifornijoje atliktas tyrimas, fizinis krūvis, mityba, dieta suteikia progą ilgėti telomerams – ląstelės gyvavimo garantui.

Tam, kad vidutinio amžiaus žmonės galėtų pasigirti puikia sveikata, kartais pakanka bent pusvalandžio pasivaikščiojimo kasdien.

Neužmirškime vartoti produktų su antioksidantais. Oksidacinis stresas, vykstantis mūsų organizme kasdien, – dar vienas jaunystės priešas. Organizmo metabolinių reakcijų metu susidarę pavojingi laisvieji radikalai atakuoja tuo metu aktyvias sveikas ląsteles ir diena po dienos jas žaloja. Oksidacinis stresas aktyvesnis organizme tų, kurie gyvena didmiesčiuose, kurie maitinasi prastos kokybės maistu ar vartoja daug vaistų. Į pagalbą galima pasitelkti tokius vaisius kaip greipfrutai, granatai, mangai, kiviai ir pan. Juose gausu vitaminų, mikroelementų ir bioaktyvių augalinių antioksidantų.

Reguliuojant mitybą svarbu išlaikyti pastovų savo kūno svorį. Geriau šiek tiek didesnis svoris, nei greitai numetamas, vėl priaugamas, vėl numetamas svoris.

Prisiminkime ir minties galią. Kaip įmanoma daugiau susikoncentruokime į pozityviąją savo gyvenimo pusę, teigiamas mintis. Po truputį dirbkime su savo protu ir formuokime pozityvų mąstymą. Taip net sudėtingesnės problemos bus lengviau sprendžiamos, o kasdieniniame gyvenime stresui liks mažiau vietos. Dėl tos pačios priežasties kuo daugiau bendraukime su mėgstamais ir maloniais žmonėmis.

Miegas. Miegas. Miegas. Ne tik grožio, bet ir jaunystės. Per poilsio naktį regeneruojasi nervų sistema, visas mūsų kūnas atgauna jėgas. Organizmas vėl paruošiamas darbui. Ilgiau miegantys žmonės net vizualiai atrodo geriau.

Na, ir venkite saulės. Tiesą sakant, saulė yra pagrindinė priežastis, dėl kurios anksčiau laiko atsiranda smulkios raukšlelės. Optiškai įdegusi oda atrodo lygesnė, vienodesnė, net patrauklesnė, tačiau po vasaros nereta saulės vonių mėgėja pastebi mažas raukšleles apie akis, lūpas. Šių raukšlelių jau nebepradanginsi, o apsaugoti odą juk buvo galima.

Šaltiniai 

https://www.bbc.co.uk/news/health-24111357

https://learn.genetics.utah.edu/content/begin/traits/telomeres/

https://www.bbc.co.uk/news/health-24114277

Bruno Bernardes de Jesus, Elsa Vera, Kerstin Schneeberger, Agueda M Tejera, Eduard Ayuso, Fatima Bosch, Maria A. Blasco. Telomerase gene therapy in adult and old mice delays ageing and increases longevity without increasing cancer. EMBO Molecular Medicine, 2012 (in press) DOI: 10.1002/emmm.201200245

Įvertinkite straipsni:
Balsavimu įvertinimas 5 / 5 (2). Jūs dar nebalsavote
(2)
skaityti komentarus (1)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Kauno klinikose atlikta nauja procedūra, išgydžiusi rijimo sutrikimą
Maitinimasis – viena esminių žmogaus išgyvenimo sąlygų. „Rijimo sutrikimas, dar vadinamas disfagija, gali pa...
Vaikų atostogų metu daugėja traumų: kaip nuo jų apsisaugoti?
Vaikų pavasario atostogos jau visai ant nosies. Ir nors šis laikas dažniausiai asocijuojasi su kelionėmis, aktyviu laisv...
Kokios klaidos daromos prie šventinio stalo?
Likus vos kelioms dienoms iki Velykų, daugybė žmonių pradeda planuoti, kokie patiekalai nuguls ant stalo šalia margučių....
Lietuvos autizmo asociacija „Lietaus vaikai“ kviečia paminėti autizmo mėnesį
Pasaulinė autizmo suvokimo, priėmimo diena – balandžio 2 d. Visas mėnuo yra skiriamas veikloms, susijusioms su aut...
Kaip tinkamai išsirinkti veido kremą iš plataus asortimento?
Tinkamo veido kremo pasirinkimas labai svarbus. Prie odos poreikių ir trūkumų pritaikyta kosmetikos priemonė veiksmingai...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų