Penktadienis, 2024.03.29
Reklama

Meškinis česnakas - ankstyviausiasis vitaminų šaltinis(21)

Parengė Žilvinas Užkuraitis | Šaltinis: vlmedicina | 2011-04-15 00:04:51

Meškinis česnakas (Allium ursinum) yra vienas seniausių pasaulyje vaistinių augalų. Šio augalo sąžalynų, pabudę po ilgo žiemos miego, ieško rudieji lokiai. Paėdus augalo lapų dingsta jiems žiemos mieguistumas, grįžta jėgos. Dėl sulėtėjusios medžiagų apykaitos ir prisikaupusių organizme toksinų lokiai  riaumoja iš skausmo ir per savaitę ar dvi, ėdant meškinį česnaką, jų organizmas išsivalo nuo susikaupusių druskų. Meškinius česnakus taip pat labai mėgsta šernai.

Žilvino Užkuraičio nuotr.

Didžiausią dalį meškinių česnakų galima aptikti Europoje, išskyrus šiaurines sritis. Lietuvoje rūšis dažnesnė, aptinkama Biržų, Kėdainių, Tauragės rajonuose, ypač Biržų girioje. (mokslobaze.lt)

Sanskrito įrašai rodo, kad česnakai Ajurvedoje buvo vartojami prieš 5000 metų, kinų medicina pripažino česnakų galias daugiau nei  prieš 3000 metų.

Sanskrite meškinis česnakas vadinamas rašona - tas, kuris turi visus skonius, išskyrus rūgštų. Jis turi stiprų jauninantį poveiki (rasayana karma) vata tipo žmonėms ir silpnesnį - kapha tipui.

Tai stipri detoksikuojanti priemonė. Valo kraują ir limfą nuo amos (toksinų) ir kaphos (gleivių). Dėl stipraus  šildančio poveikio gali atsirasti kraujosruvos.

Meškinis česnakas, kaip ir kitos česnakų rūšys, bukina  protą (tamas), didina sėklos (šukra) kiekį ir lytinį aktyvumą. Tiems, kurie praktikuoja jogą, kasdieninėje mityboje česnakas nerekomenduojamas. Taip pat reikėtų susilaikyti, jei yra padidėjęs skrandžio rūgštingumas ar išbalansuota pita doša.

Meškinio česnako lapus lengva supainioti su mirtinai nuodingais pakalnutės (Convallaria majalis) ar kroko (Colchicum autumnale)  lapais. Identifikuoti meškinį česnaką labai paprasta, tereikia patrinti lapą tarp pirštų -atsiranda stiprus česnako kvapas.

Vokietijoje ir daugumoje Europos šalių yra sena tradicija naudoti meškinį česnaką kaip pavasarinį toniką, kuris padeda atsišviežinti kraujui, valo venas ir stiprina imuninę sistemą. Labai teigiamas poveikis kepenims, tulžiai, skrandžiui ir žarnynui. Turi  cholesterolio kiekį mažinančių savybių.

Lapai vartojami iki žydėjimo pradžios, balandžio ir  gegužės mėnesiais.

Sveikatinančios savybės

Be kitų mineralų, meškiniame česnake gausu geležies, magnio, fosforo, kalio, sieros, vario, vitaminų A (beta karotenas), B1 (tiaminas), B2 (riboflavinas), B3, B9 (folio rūgštis), vitamino C (askorbino rūgštis). Vitamino C   jame yra 10-15 kartų daugiau nei citrinose ir apelsinuose.

Pagal mikro- ir makroelementų gausą  meškinis česnakas lenkia ropinį svogūną.

Yra įrodymų, kad taikant atitinkamas kiekius meškinis česnakas veiksmingas mažinant kraujo spaudimą ir cholesterolio kiekį kraujuje.

Jis vartojamas galvos skausmo prevencijai: poveikis panašus į aspirino, skystina kraują.

Naudingas širdies kraujagyslėms, padeda pašalinti riebalus iš organizmo.

Česnakai yra galingas antioksidantas su puikiomis sveikatinančiomis savybėmis: įrodyta, kad naikina 23 rūšių bakterijas (tarp jų salmoneles ir  stafilokokus), grybelius, parazitus ir virusus. 

Stiprina imuninę sistemą, naudingas žmonėms, sergantiems cukriniu diabetu: skatina insulino ir kasos sekreciją, todėl padeda organizmui reguliuoti cukraus kiekį kraujuje.

Terapinė dozė: 15-20 lapelių  2-3 kartus per dieną.

Tyrelė padeda  nuo pasiutusių šunų ir kitų nuodingų  įkandimų, naikina kirminus vaikams, tirština skreplius.

Mažina žaizdų skausmą.

Vartojant su medumi ar alijošiumi padeda sveikti esant užkimimui, kosuliui. 

Vartojamas  prieš valgį ir po valgio mažina epilepsijos priepuolius.

Vandeninė lapų ištrauka geriama esant peršalimui, maliarijai, išsekimui, skrandžio ir žarnyno  skausmams mažinti. Spiritinis antpilas naudojamas trynimams esant peršalimui, reumatui. Sultimis gydomi ausų uždegimai (dedama suvilgyta vata).

Receptai su meškiniu česnaku

Vitaminingos salotos: 50 g meškinio česnako, 100 g salotų lapų, 30 g  petražolių lapų susmulkinti ir sumaišyti su virtomis pupelėmis ar pupomis, įdėti truputį druskos ir grietinės.

Su keptomis bulvėmis: orkaitėje keptas bulves susmulkiname kubeliais,  apibarstome smulkintais meškinio česnako lapeliais ir  užpilame šiek tiek sviesto ghi ar nerafinuoto aliejaus.

Žalios salotos: 50 g  krapų, 100 g  meškinio česnako nuplauti, susmulkinti, įdėti žiupsnelį druskos, šaukštą grietinės.  Tai puiki priemonė nuo aterosklerozės ir arterinės hipertenzijos.

Mišiniai su česnakais

Norint veiksmingai suminkštinti ir išvalyti kraujagysles, darome česnakų ir citrinų mišinį: susmulkiname 300 g česnakų, suberiame į stiklainį ir užpilame trijų citrinų sultimis. Stiklainį aprišame marle. Prieš vartojimą mišinį permaišome. Geriame po 1 šaukštelį mišinio, išmaišyto virinto vandens stiklinėje, prieš valgį.

Galima vartoti česnakų ir medaus mišinį: sutarkuojame 250 g česnakų, suberiame į stiklainį, įdedame 350 g medaus, gerai išmaišome ir paliekame tamsioje vietoje savaitę nusistovėti. Vartojame po 1 šaukštą 3 kartus per dieną pusvalandį prieš valgį.

Įvertinkite straipsni:
Balsavimu įvertinimas 4 / 5 (29). Jūs dar nebalsavote
(29)
skaityti komentarus (21)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Net 8 iš 10 lietuvių nepritaria narvuose laikomų vištų laikymo sąlygoms
Net 8 iš 10 (82 proc.) lietuvių mano, jog narvuose laikomų vištų sąlygos yra nepakankamai geros, rodo naujausia reprezen...
Dietologė sugriovė mitus apie iškrovos dieną: nepulkite badauti iškart po Velykų
Kai artėja šventės, tradiciškai pasižadame, kad šįkart tikrai nepersivalgysime, bet pasiryžimas dažniausiai išgaruoja vo...
Velykų šventė: už saiką prie stalo organizmas tikrai padėkos
Kaip nepersivalgyti, o persivalgius, palengvinti virškinimo procesą? Kiek kiaušinių valgyti, o gal jų apskritai vengti?...
Kauno klinikose atlikta nauja procedūra, išgydžiusi rijimo sutrikimą
Maitinimasis – viena esminių žmogaus išgyvenimo sąlygų. „Rijimo sutrikimas, dar vadinamas disfagija, gali pa...
Vaikų atostogų metu daugėja traumų: kaip nuo jų apsisaugoti?
Vaikų pavasario atostogos jau visai ant nosies. Ir nors šis laikas dažniausiai asocijuojasi su kelionėmis, aktyviu laisv...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų