Antradienis, 2025.06.17
Reklama

Žvėrienos radiacija: Černobylio katastrofa jaučiama iki šiol

grynas.lt | 2015-04-03 09:54:36

Ant medžiotojų stalo visuomet galima rasti žvėrienos. Tačiau ar visuomet ją vartoti saugu? Specialistai atliko radiologinės taršos rizikos vertinimą, kuris parodo, kokia yra mėsos kokybė.

Šašlykai
Algirdo Kubaičio asociatyvioji nuotr.

Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto Radiologinių tyrimų skyriaus vedėjo Prano Drulios teigimu, mūsų šalies teritorijoje sumedžiotų ir ūkiuose užaugintų laukinių gyvūnų mėsa tiriama kasmet, nustatant pesticidų, sunkiųjų metalų ir radionuklidų kiekį. Gauti rezultatai atspindi radiacinės taršos tendencijas gyvūninės kilmės maisto žaliavose mūsų šalyje, taip pat jie naudojami įvertinti apšvitos dozes, kurias gauna gyventojai, nuo maiste esančių radionuklidų.

Rizikingiausia – šerniena

Nuo 1986 (po įvykusios Černobylio atominės elektrinės avarijos) mūsų šalies miškuose, ypač Kuršių Nerijoje, sumedžiotų laukinių žvėrių kai kuriose skerdenose buvo randamos aukštos cezio ( 137Cs ) koncentracijos, viršijančios didžiausią leistiną 600 Bq/kg lygį.

Šiandien rizikos požiūriu dažniau cezis aptinkamas šernienoje, rečiau - stirnienoje ir elnienoje.

Visiškai šio radionuklido nerandama fazanų, stručių ir ūkiuose auginamų laukinių žvėrių paukščių mėsoje.

Šernienoje 2011 m. didžiausia rasta 137Cs koncentracija buvo 28,9 Bq/kg, šernas sumedžiotas Jurbarko rajone; stirnų mėginiuose - 16,3 Bq/kg.

2012 m. didžiausia rasta koncentracija - 23,3 Bq/kg, šernas sumedžiotas Rokiškio rajone.

2013 m. Marijampolės, Rokiškio, Ukmergės rajonų miškuose sumedžiotų šernų mėsos mėginiuose 137Cs aptikta tik pėdsakai.

Per 2010-2014 m. laikotarpį radiologiškai ištirti 25 stirnų, 20 šernų, 34 elnių, 2 fazanų ir 2 stručių mėsos mėginiai.

2014 m. dviejų sumedžiotų šernų raumens mėginiuose nustatyta 137Cs koncentracija siekė 328,50 Bq/kg ir 286,6 Bq/kg, vienas šernas buvo sumedžiotas Šilutės rajone, Šilutės miškų urėdijos Kintų miške, kitas - Jurbarko rajone, Vertimų kaime, Montvilių girininkijoje.

Šie pavieniai atvejai rodo, kaip pabrėžia P. Drulia, kad būtina vykdyti laukinių gyvūnų radiologinę kontrolę ir perspėja, kad radioaktyvaus užterštumo lygis gretimose teritorijose yra skirtingas.

Radioaktyvi tarša miško paklotėje išlieka ilgiau

Miško paklotėje radioaktyvioji tarša, lyginant su žemės ūkio reikmėms naudojama ariama dirva, išlieka ilgiau. Miško ekosistemoms yra būdinga tai, kad radioaktyvusis 137Cs išsilaiko ilgiau vykstant lėtai cikliškai dirvožemio ir augmenijos medžiagų apykaitai. Miško grybai ir uogos yra šios ekosistemos dalis. Grybai ir uogos sugeba sutraukti iš aplinkos ir sukaupti savyje radioaktyvias medžiagas.

Daugumai medžiojamų žvėrių svarbi mitybos raciono dalis yra miško grybai, uogos, bei kiti miško paklotės augalai. Todėl dėsninga, kad šios medžiagos per mitybos grandinę patenka į gyvūnų organizmą, vėliau aptinkamos sumedžiotų žvėrių mėsoje.

Lietuviška žvėriena – vertinama ir kitose šalyse

Lietuviškos žvėrienos produktai daugiausia keliauja į Vokietiją, Austriją, Šveicariją. Jos galima rasti visose Europos valstybėse (išskyrus Rumuniją ir Moldovą) ir net kitame žemyne - Kinijoje.

Mūsų šalies teritorijoje sumedžiojamų ir ūkiuose auginamų laukinių gyvūnų mėsa yra saugi vartoti. Medžiotojai ir kiti žvėrienos vartotojai neturėtų baimintis dėl žvėrienos saugos, nes, remiantis daugiamečiais radiacinės taršos tyrimų duomenimis ir moksline informacija, stebima tendencija, kad žvėrienos radioaktyvusis užterštumas ir ateityje dar labiau mažės.


Logo

 

 

 

 

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
Kategorijos: Įvairios naujienos
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Slaugos studentams – nemokamos studijos ir stipendijos
Šiemet į valstybės finansuojamas slaugos studijas bus priimti 535 asmenys, t. y. šimtu daugiau nei pernai. Būsimiems stu...
Aštraus maisto pavojai: kodėl aštrių patiekalų kai kuriems valgyti negalima
Populiarėjant aštraus maisto kultūrai, daugelis žmonių ryžtasi išbandyti patiekalus, gardintus skirtingų rūšių pipirais....
Kokius tyrimus skiria šeimos gydytojas ir kada jie nemokami?
Šeimos gydytojo paslaugas teikiančios įstaigos jose prirašytiems gyventojams turi užtikrinti nemokamą pirminę sveikatos...
Kodėl tinsta kojos ar veidas? Ne visada tai sūraus maisto ar karščio pasekmė
Tinimas – dažnas, bet dažnai nuvertinamas simptomas, kuris gali reikšti ne tik per didelį druskos suvartojimą ar i...
Neapsigaukite – tai ne apsinuodijimas maistu: rotavirusas vasarą neatostogauja
Nors rotavirusas dažniausiai siejamas su kūdikiais, ši virusinė žarnyno infekcija vis dažniau diagnozuojama ir suaugusie...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų