Sekmadienis, 2024.10.13
Reklama

Žarnyno infekcinių ligų protrūkiai nesiliauja

2012-07-18 17:58:51

Liepos 13 d. Vilniuje į ligoninę dėl karščiavimo, pykinimo, viduriavimo paguldyti aštuoni asmenys, dalyvavę draugės mergvakaryje,- praneša Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras. Įtariama, kad ūmios žarnyno infekcijos – salmoneliozės priežastimi galėjo būti namuose pagaminti ledai. Juos gaminant buvo naudojami žali vištų kiaušiniai.

Kiaušiniai

Šių metų liepos pradžioje Vilniaus ir Kauno ligoninėse buvo gydomi krikštynų pobūvyje apsinuodiję 11 svečių. Pobūvis vyko viename Vilniaus restoranų. Devyniems susirgusiems nustatyta ligos priežastis – salmoneliozė.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro specialistai įspėja, kad salmoneliozė – viena dažniausių per maistą plintančių užkrečiamųjų ligų. Kasmet Lietuvoje užregistruojama 2-3 tūkst. šios ligos atvejų. Manoma, kad susirgusiųjų yra kur kas daugiau, nei rodo oficiali statistika. Lengvomis formomis segantys asmenys nesikreipia į medikus.

Užkrečiamųjų ligų epidemiologinės stebėsenos duomenimis, pastaruosius 20 metų tiek mūsų šalyje, tiek kitose Europos Sąjungos šalyse pagrindiniai salmoneliozės plitimo rizikos veiksniai yra kiaušiniai, vištiena ir jos produktai. Iš žalių ar nepakankamai termiškai apdorotų kiaušinių pagaminti konditerijos gaminiai neretai tampa salmoneliozės priežastimi.

Salmoneliozė – infekcinė liga, kurią sukelia salmonelėmis vadinamos bakterijos. Šios bakterijos sukelia plonosios žarnos uždegimą, todėl liga pasireiškia viduriavimu, karščiavimu, pilvo ir galvos skausmais. Šie ligos simptomai dažniausiai pasireiškia po 12-72 val. po užsikrėtimo. Liga paprastai trunka 4-7 dienas ir daugelis pasveiksta be specifinio gydymo. Kai kuriems ligoniams bakterijos iš žarnyno gali patekti į kraują bei kitus organus. Tokiu atveju negydant liga gali baigtis mirtimi. Sunkiau serga kūdikiai, maži vaikai, pagyvenę žmonėms bei asmenys, kurių imuninė sistema yra nusilpusi. Daugiau apie salmoneliozę skaitykite čia.

ULAC specialistai pataria, kaip sumažinti salmoneliozės riziką:

vartoti tik labai gerai termiškai apdorotą gyvūninį maistą;

maisto produktus laikyti šaldytuve taip, kad vartojimui paruoštas maistas nesiliestų su žalia mėsa, kiaušiniais, daržovėmis ir kt.;

nelaikyti maisto kambario temperatūroje, kad jame ligas sukeliančios bakterijos nesidaugintų;

kruopščiai plauti virtuvės paviršius, indus, įrankius;

plauti rankas: prieš valgį, prieš maisto ruošimą, ruošiant maistą kaskart po sąlyčio su žalia mėsa, kiaušiniais, žaliomis daržovėmis.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
Kategorijos: Įvairios naujienos
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Kodėl svarbu pradėti reabilitaciją iškart po traumos?
Traumos – dažna kasdienybės dalis tiek profesionaliems sportininkams, tiek žmonėms, kurie aktyviai gyvena ar dirba...
Kaip automobilio stabdžių sistema gali padėti išvengti traumų ir užtikrinti saugumą
Viena iš svarbiausių automobilio dalių, apie kurią dažnai pamirštame, yra stabdžių sistema. Nors galime būti įpratę regu...
Skrandžio siunčiami simptomai, kurių nevalia ignoruoti. Kada ryžtis gastroskopijai?
Deginantis rėmuo, skausmas ar pykinimas pavalgius – tai tik dalis simptomų, kurių vedami žmonės kreipiasi į virški...
Kaip pažangios technologijos keičia dantų atkūrimo procesą
Nors netekus dantų patariama kuo greičiau juos atkurti, nemažai žmonių vis dar mano, kad dantų implantacija – ilga...
Nauja tvarka keičia organų donorystės situaciją
Organų donorystės situacija išlieka sudėtinga – organų trūkumas ir ilgi laukiančiųjų sąrašai kelia didelį iššūkį m...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų