Sekmadienis, 2025.01.19
Reklama

Vitaminų šaltinis – dilgėlės: virkite sriubą, gaminkite pesto, netgi karštus sumuštinius

Šaltinis: vlmedicina | 2022-03-08 09:39:52

Norite organizmą papildyti pavasarį taip trūkstamais vitaminais – valgykite dilgėles. Šie augalai ir skanūs, ir naudingi sveikatai. Jose gausu pačių įvairiausių vitaminų, o savo skoniu dilgėlės primena subtilesnę špinatų versiją. Nuo seno Lietuvoje vertinamos dilgėlės turi ir ypatingą vietą tautinėje virtuvėje, o dilgėlių sriubos skonis dažnam pažįstamas nuo vaikystės.

Dilgėlės
Dilgėlės / VLMEDICINA.LT

Valgomos nuo senų senovės

„Iki“ vaisių ir daržovių skyriuje dirbanti Jolanta Sabaitienė sako, kad dilgėlės valgomos buvo jau senų senovėje. Jos – itin sveikatai naudingi augalai. Dilgėlėse gausu vitaminų: C, K, E, B, antioksidantų, netgi baltymų, kalcio, taip pat ir aminorūgščių bei kitų mikroelementų. Dilgėlių įtraukimas į racioną stiprina imunitetą, gerina smegenų veiklą, mažina stresą. Pasak „Iki“ atstovės, dilgėlės teigiamai veikia ir plaukų, odos, nagų būklę.

„Lietuvoje iš dilgėlių dažniausiai verdama arbata, tačiau vienas populiariausių ir seniausių tradicinės virtuvės patiekalų, gaminamų iš dilgėlių, – sriuba. Dilgėlių sriuba dažniausiai valgoma pavasarį ir vasaros pradžioje, kai renkami jauni dilgėlių lapai. Ir nors atrodytų, kad tai tikras mūsų šalies paveldas, dilgėlių sriuba populiari Skandinavijoje, Irane, Airijoje ir Rytų Europoje. Tiesa, kiekviename regione tokios sriubos receptai – skiriasi“, – sako J. Sabaitienė.

Kulinarijoje naudojamos panašiai, kaip špinatai

Pasak J. Sabaitienės, prieš gaminant, pirmiausia dilgėles reikėtų nuplikyti vandeniu – tokiu būdu jos nebegels. Visgi, karštame vandenyje lapų ilgai palikti nereikėtų, mat taip gali pranykti ir jų skonis, ir tekstūra, ir gerosios savybės.

„Su nuplikytais dilgėlių lapais elkitės taip, kaip ir su špinatų. Pirmiausia išspauskite iš jų vandenį. Tuomet juos galite patroškinti su grietinėle – taip gausite skanų garnyrą prie mėsos ar žuvies. Dilgėles galima naudoti ir gaminant padažą makaronams, jau nekalbant apie paprasčiausią arbatą. Kaip ir špinatus, dilgėlių lapus galima užšaldyti ledo kubelių formoje ir jomis paskaninti pačius įvairiausius patiekalus – nuo rizoto iki omleto“, – teigia J. Sabaitienė.

Dilgėlės gali būti naudojamos ir gaminant įvairiausius troškinius, karius, sriubas. Kadangi dilgėlių lapai pasižymi stipriu skoniu – iš jų galima ruošti ir pesto padažą, keičiant jomis tradicinius bazilikus. Tiesa, gaminant dilgėlių pesto reikėtų nepamiršti ir kedro riešutų, česnakų, sūrio. Dilgėlėmis galima gardinti ir salsa verde pagardą – jas galima derinti su kitomis prieskoninėmis žolelėmis.

Dilgėlių sriuba

Jums reikės:

Šlakelio alyvuogių aliejaus

Susmulkinto svogūno

Kelių skiltelių susmulkinto česnako

Pusės kilogramo nuluptų ir supjaustytų bulvių

4 puodelių daržovių arba vištienos sultinio

3/4 arbatinio šaukštelio druskos

1/4 arbatinio šaukštelio pipirų

Dviejų puodelių dilgėlių lapų

2 šaukštų šviežio peletrūno

1 citrinos

Grietinės

Gaminame:

Puode įkaitinkite aliejų ir pakepkite česnakus bei svogūnus. Į puodą suberkite bulves, sultinį, druską, pipirus ir uždengę užvirkite. Troškinkite, kol bulvės labai suminkštės, apie 10–15 minučių. Kai bulvės suminkštės, atsargiai suberkite dilgėles ir išmaišykite, leiskite joms suvyti, apie 1 minutę. Tuomet išjunkite ugnį ir viską sutrinkite iki vientisos masės. Įberkite smulkinto šviežio peletrūno ir įspauskite citrinos sulčių, viską vėl išmaišykite. Galiausiai viską sudėkite į dubenėlius ir pagardinkite grietine.

Dilgėlių pesto

Jums reikės:

3 česnako skiltelių

Kelių šaukštų kedro riešutų

Kelių šaukštų parmezano sūrio

1/2–2/3 stiklinės nuplikytų, susmulkintų dilgėlių

Žiupsnelio druskos

Šlakelio alyvuogių aliejus

Gaminame:

Visus ingredientus, išskyrus alyvuogių aliejų, sudėkite į maisto trintuvą ir sutrinkite iki norimos masės. Galiausiai įpilkite alyvuogių aliejaus ir viską išmaišykite. Gautą padažą dėkite į sumuštinius, makaronus ar kitus mėgstamus patiekalus.

Karšti sumuštiniai su dilgėlėmis

Jums reikės:

Šlakelio alyvuogių aliejaus

200 g dilgėlių lapų

200 ml varškės kremo

1 šaukštelio garstyčių

140 g mėlynojo pelėsio sūrio

Kelių riekelių mėgstamos duonos

Gaminame:

Keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų. Suberkite dilgėles ir apie minutę pakepkite, kol šios suvys. Leiskite atvėsti, galiausiai smulkiai supjaustykite. Sudėkite į dubenį su varškės kremu, garstyčiomis ir puse pelėsinio sūrio. Galiausiai viską sumaišykite. Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių. Gautą užtepėlę tepkite ant duonos, viską dar apibarstykite likusiu sūriu ir kepkite kol sūris ištirps. Skanaus!

 

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
Žymos: dilgėlės
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Kodėl slenka plaukai ir kaip tinkamai juos prižiūrėti?
Žiemą nemažai žmonių skundžiasi plaukų slinkimu. Šiuos nemalonius pokyčius gali lemti oro sąlygos lauke bei patalpose, n...
Pirtis ir maudynės lediniame vandenyje: kokių klaidų svarbu vengti?
Pirtis – tai tikras žiemos malonumas, o užsigrūdinusiems ir drąsesniems dar daugiau pramogų gali suteikti maudynės...
Žiemos sporto traumos: ką turėti vaistinėlėje ruošiantis slidinėti ar pramogauti lauke?
Sausio ir vasario mėnesiai – pats slidinėjimo kelionių pikas. Šiai pramogai Lietuvos geografinė padėtis nėra pati...
Gydytojas psichiatras: geriausias vaistas nuo liūdesio – veiksmas
Trečiasis sausio pirmadienis laikomas liūdniausia diena metuose ir tradiciškai vadinamas liūdnuoju pirmadieniu (angl. bl...
Ūžesys ausyse. Kaip su juo susidraugauti?
Ūžesys, skambesys, „žiogai“, „laidai“, cypimas – visi šie apibūdinimai skirti klausos feno...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų