Penktadienis, 2024.04.19
Reklama

Vartoti mažiau druskos – paprasta: 7 patarimai

vlmedicina.lt | 2014-12-18 11:10:48

Visi žinome, kad vartoti daug druskos yra nesveika. Tačiau daugeliui žmonių sunku atsisakyti šio prieskonio, nes manoma, jog maistas be druskos bus beskonis. Ar toks įsitikinimas turi pagrindo?

druska
IDEA PR nuotr.

Pasak gydytojos dietologės Editos Gavelienės, saikingai vartojama druska organizmui nekenkia, priešingai – druską sudarantys natris ir chloras yra gyvybiškai svarbios cheminės medžiagos, todėl visiškai atsisakyti šio prieskonio nevertėtų. Tačiau vartodami per daug druskos, rizikuojame susirgti širdies ir kraujagyslių, inkstų ligomis ar net vėžiu.

E. Gavelienės teigimu, norint vartoti tinkamus druskos kiekius, pirmiausia reikia žinoti, kiek jos jau natūraliai yra maiste. Tuomet sūdydami maistą nepersistengsime. „Pavyzdžiui, 100 gramų juodos duonos turi apie 2-3 gramus druskos. O tai jau yra beveik pusė rekomenduojamos dienos normos“, – sako gydytoja.

Pasak jos, tyrimai rodo, jog lietuviai druskos vartoja gerokai per daug ir viršija beveik du kartus specialistų rekomenduojamas normas.

„Nestlé“ mitybos instituto specialistai sako, kad dažniausiai druskos vartojame per daug tiesiog iš įpročio ir net nesusimąstome, kad jos atsisakę nieko neprarasime. Priešingai, sumažinus druskos kiekius pavyks gyventi ne tik sveikiau, bet ir atrasti natūralų maisto skonį. Keletas patarimų, kurie padės mėgautis sveiku ir skaniu maistu.

1. Žinokite, nuo ko pradėti

Sumažinti vartojamos druskos kiekį bus sunku, jei nežinosite, kiek jos vartoti siūlo mitybos specialistai. Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja per dieną suvartoti iki 5 gramų druskos – maždaug pilną arbatinį šaukštelį. Tai verta įsidėmėti ruošiantis mažinti druskos kiekius maiste. Jei pageidaujate asmeninių rekomendacijų dėl druskos vartojimo, pasitarkite su savo gydytoju. Jis, atsižvelgdamas į jūsų organizmo ypatybes, pasiūlys individualų sprendimą.

2. Prieš sūdydami – ragaukite

Daugelis mūsų įsiberiame druskos dar prieš valgydami, nes tai yra tapę tam tikru įpročiu. Sulaužykite šį ritualą. Jei ranka jau kyla bertis papildomą kiekį druskos, bent paragaukite patiekto maisto ir įsitikinkite, ar jums jos tikrai reikia. Tikėtina, kad nepastebėsite jokio skirtumo.

3. Atidžiau rinkitės maisto produktus

Visuomet atkreipkite dėmesį, ką dedate į pirkinių krepšelį. Pasitikrinkite etiketėse, kurie jūsų mėgstami produktai turi mažiau druskos. Šiais laikais gamintojai siūlo platų produktų su mažu druskos kiekiu pasirinkimą, todėl tereikia šiek tiek atidumo.

4. Mėgaukitės natūraliu maisto skoniu

Nebijokite, kad maistas su mažesniu druskos kiekiu bus ne toks skanus. Žmogaus skonio receptoriai greitai pripranta prie pokyčių, o nepersūdytas maistas leidžia pajusti tikrąjį skonį. Kaskart gamindami berkite vis mažiau druskos.

5. Atraskite kitokius receptus

Greita paieška internete padės rasti daugybę receptų su mažu druskos kiekiu, kurie atitiks kiekvieno skonį. Pasirinkite, kas jums patinka, improvizuokite pridėdami kažką savo ir mėgaukitės skaniu maistu.

 6. Ar tikrai reikia druskos berti du kartus?

Dažno patiekalo recepte nurodoma įberti žiupsnį druskos. Tačiau daugybė žmonių įsiberia druskos papildomai. Kam reikia dvigubo kiekio? Gamindami berkite druskos kuo mažiau, o prie pietų stalo kiekvienas jos įsibers pagal savo skonį. Žinoma, nereikia pamiršti, kad kai kuriems patiekalams druska yra būtina, vis dėlto neverta jos berti daug.

7. Atraskite kitus natūralius prieskonius

Druska nėra vienintelis būdas pagardinti maistą. Savo prieskonių krepšelyje nesunkiai rasite žolelių, prieskonių, kitų gamtos gėrybių, kurios puikiai pakeis druską. Berkite juos vietoje druskos ir atraskite naujus skonius, naudodami skirtingas prieskonines žoleles.

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
Žymos: druska
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Sėklidžių vėžys – reta, bet pavojinga jaunų vyrų liga
Onkologinis susirgimas – diagnozė, kurią gali išgirsti ir jauni žmonės. Sėklidžių vėžys netgi vadinamas jaunų &nda...
Atskleidė vitamino D ir žarnyno mikrobiotos svarbą atopinio dermatito ir astmos išsivystymui
Alerginės ligos – plačiai paplitusios visame pasaulyje. Jų išsivystymo mechanizmai siejami su genetiniais veiksnia...
Stresas, kaip iššūkis, kūrybiškumas ir atsipalaidavimas
Šių laikų visuomenę įvairių sričių mokslininkai įvardija kaip streso, nerimo, perdegimo, pervargimo, išsekimo, apimtą de...
Dantų pastos ir jų rūšys: kaip išsirinkti sau tinkamiausią
Ieškant naujos dantų pastos gali susisukti galva, pamačius tokį platų pasirinkimą parduotuvėse. Kiekviena dantų pasta si...
Kompensuojamųjų vaistų rezerviniame sąraše –  nauji vaistai cistinei fibrozei gydyti
Vaistinių preparatų ir medicinos pagalbos priemonių kompensavimo komisija nusprendė įtraukti naujus cistinei fibrozei gy...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų