Sekmadienis, 2025.05.18
Reklama

Valgau per daug druskos. Kaip tai veikia sveikatą ir kaip atsikratyti šio įpročio?

2012-06-19 00:05:15

Genovaitės Privedienės nuotr.

Klausimas. Artimieji man sako, kad valgau per sūriai, nors man taip ir neatrodo. Kaip veikia sveikatą per sūrus maistas? Kaip atsikratyti įpročio valgyti sūriai?

Atsakymas

 Daugelis mano, jog druskos vartoja saikingai, nors tai netiesa. Rekomenduojama suvartoti ne daugiau kaip 5 g druskos per dieną, tai yra, mažiau, nei 1 arbatinį šaukštelį. Lietuviai jos suvartoja daugiau, nei 8 g per dieną. Į dienos normą įeina visa druska, kurią suvalgome tiek gamindami maistą namuose, tiek valgydami jau pagamintus maisto produktus. Didžiąją dalį suvartojamos druskos sudaro druska, gaunama su jau pagamintais maisto produktais, todėl papildomai dėti druskos į jau paruoštus vartoti maisto produktus reikėtų itin saikingai.

Druskos sudėtyje esantis natris (kai jo suvartojama per daug) sutrikdo organizmo skysčių pusiausvyrą, padidėja kraujo plazmos tūris, o tai sąlygoja kraujo spaudimo padidėjimą. Druska nėra vienintelis pirminę arterinę hipertenziją sukeliantis veiksnys. Tam taip pat turi įtakos antsvoris, fizinio aktyvumo stoka, piktnaudžiavimas alkoholiu ir kt. Tačiau per didelis druskos kiekio suvartojimas yra būtent tas veiksnys, kurį kiekvienas galime nesunkiai kontroliuoti ir taip sumažinti tikimybę išsivystyti širdies ir kraujagyslių sistemos ligoms, kurioms atsirasti įtakos turi per didelio druskos kiekio suvartojimas.

Pratinkitės prie mažiau sūrių maisto produktų – pradėjus mažiau sūdyti maistą, skonis greitai keičiasi ir netrukus jau neatrodys, kad trūksta druskos. Nesūdykite jau pagamintų maisto produktų arba prieš sūdydami paragaukite ir įsitikinkite, kad druskos iš tiesų trūksta. Rinkitės šviežius, o ne jau paruoštus vartoti maisto produktus ir būsite tikri, kad gamybos metu nebuvo papildomai įdėta druskos. Skoniui pagerinti rinkitės kitus prieskonius, ne druską, tik prieš tai įsitikinkite, ar naudojamuose prieskoniuose nėra druskos. Ruošdami makaronus ar greito paruošimo košes, nenaudokite druskos, nes šiuose gaminiuose paprastai jos jau būna įdėta. Jei vis dėl to dedate druskos gamindami maistą, stenkitės tai daryti maisto gamybos pabaigoje: verdant ar kepant dalis maiste esančio vandens išgaruoja, todėl gamybos pabaigoje druskos koncentracija maiste būna šiek tiek didesnė ir geriau jaučiamas sūrumas, todėl druskos įdėsite mažiau. Apskritai valgykite mažiau, nes kuo daugiau valgome, tuo daugiau druskos suvartojame.

Stenkitės saikingai vartoti maisto produktus, kuriuose yra daug druskos - rūkytus, vytintus, konservuotus gaminius, sūrius. Pavyzdžiui, 100 g fermentinio sūrio vidutiniškai yra apie 1,5 g druskos, riekėje juodos duonos ir šaukšte majonezo vienodai – apie 0,3 g druskos, vienoje vidutinio dydžio virtoje dešrelėje - apie 1,1 g druskos, 100 g silkės – apie 3,6 g druskos. Suvalgę vidutinio dydžio raugintą agurką gauname pusę dienos normos druskos.

Atsakymas parengtas, remiantis Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto informacija

vlmedicina.lt

Dėl asmeninių sveikatos problemų VLMEDICINA.LT rekomenduoja kreiptis į šeimos gydytoją arba su jo siuntimu – į specialistą. Atsakymai, publikuojami portale, jokiais būdais negali pakeisti gydytojo konsultacijos.

 

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
Žymos: druska
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Pirmą kartą Europoje: Kauno klinikose atlikta procedūra padėjo suvaldyti kepenų naviką vaikui
Kauno klinikų pacientui Kajui buvo vos daugiau nei treji metai, kai Kauno klinikose paaiškėjo, kad kepenyse esantis...
Patinimai nėštumo metu: natūrali kūno kalba ar rimtas signalas?
Nėštumas – ypatingas laikas, kai moters kūnas kiekvieną dieną keičiasi, ruošdamasis naujos gyvybės atėjimui. Tačia...
Šiuolaikinis melanomos gydymas nekeičia gyvenimo įpročių
Andriaus (44 m.) ligos istorija prasidėjo nuo smulkmenos – niežulio kakle. Nacionaliname vėžio centre pakartotinai...
Cukrinis diabetas – grėsmė inkstų sveikatai
Cukrinis diabetas yra viena sparčiausiai plintančių lėtinių ligų pasaulyje, kuri paveikia ne tik kraujagyslių sistemą, b...
Prastai miegate? Priežastis gali slypėti jūsų žandikaulyje
Sveikatos mokslai vis dažniau pabrėžia, kad miegas žmogui ne mažiau svarbus nei mityba ar fizinis aktyvumas, tačiau daug...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas