Čili pipirai (chili) nuo paprastų raudonųjų pipirų skiriasi ryškesne raudona spalva, saldoku kvapu ir gydomuoju poveikiu. Šitas prieskonis turi labai daug saulės energijos. Sanskrite čili vadinami „mariši phalam“- saulės vaisius.
Pagal Ajurvedą, paprikos turi daug gydomųjų savybių - gerina virškinimą ir skatina endorfinų (laimės hormonų) gaminimąsi, kurie sukuria malonumo pojūtį ir mažina skausmą. Visi čili pipirai paaštrina Vata, Pita, kiek mažiau – Kapha došas. Ypač išreguliuoja Pita konstitucijos žmones.
Čili pipirai turi vartojimo paslaptį: 4-5 ankštis kepiname ghi ar aliejuje, kol jos išsipučia, paskrunda, tuomet jas išmetame, o aliejus ar ghi tampa labai aromatingi, idealiai subalansuoto skonio. Jais šlakstome sriubas, košes, troškinius. Šis prieskonis maistui suteikia aštrumo. Skrudinant virš ugnies šviežius čili pipirus pasklinda nuostabus aromatas.
Čili pipirai itin dera su kalendra, ciberžole, pankoliu, kuminu, kardamonu.
Šie pipirai teigiamai veikia galvos smegenų nervinius audinius, padeda gydyti epilepsiją, aktyvina virškinimą, skatina skrandžio sulčių išsiskyrimą, gerina kepenų veiklą, saugo nuo įvairios kilmės hepatitų bei juos gydo. Pipirais galima gydyti gerybinius auglius, bronchinę astmą, alergiją, aterosklerozę.
Čili pipirai turi labai daug kalio, magnio, geležies. Raudonuose čili pipiruose yra daug karotino (provitamino A),B grupės vitaminų, ypač vitamino B6, vitamino C. Pastarasis stiprina geležies pasisavinimą iš kitų produktų – ypač grūdų ir pupelių.
Šviežius čili plaukite ir išimkite sėklas po tekančiu šaltu vandeniu , taip apsaugosite akis, nosį, gerklę ir žaizdas nuo aštrių sulčių. Vėliau nusiplaukite rankas, peilį ir pjaustymo lentą.
Jei labai degina, pabandykite užgesinti aštrumą ne šaltu vandeniu, kuris tik padidins aštrumą, o valgant ryžius, duoną, pieną, jogurtą, agurkų salotas su grietine. Šitie krakmolingi patiekalai neutralizuos čili ugningumą, jų sudėtyje yra kazeino, baltymų, kurie suriša čili pipirų aktyvųjį komponentą — kapsaiciną.
Kapsaicinas turi teigiamą poveikį kraujo cholesterolio kiekiui, taip pat veikia kaip antikoaguliantas. Turint aukštą arterinį kraujospūdį čili gali būti alternatyvūs vaistai nuo hipertonijos.
Žurnalas „The Daily Mail“ skelbė, esą Kalifornijos universiteto mokslininkai nustatė, kad suvalgius čili pipirą išsiskiria milžiniškas kiekis energijos ir visuomet prakaituojama. Čili didina kūno temperatūrą ir tuo pat metu degina atliekamus riebalus.
Esant peršalimui čili pipirus galime dėti į kojines. Pleistras labai padeda esant raumenų ir reumatiniam skausmui. Tam tikslui galima pasigaminti tepalą išoriniam naudojimui: nuo 0,5 iki 1 arbatinio šaukštelio čili pipirų sumaišome su šaukšteliu ghi.
Čili reikia vengti vartoti esant padidėjusiam rūgštingumui, gastritui, skrandžio opoms.
Parengė Žilvinas Užkuraitis