Trečiadienis, 2023.09.27
Reklama

Sveikos, Kalėdos: skanūs, sveikatai naudingesni siurprizai mažiesiems

Pranešimas žiniasklaidai | Šaltinis: vlmedicina | 2017-12-18 14:37:09

Kad šventes mažieji sutiktų energingi ir sveiki, patartina sveikatai naudingesniais užkandžiais bei tam tikromis mitybos taisyklėmis pasirūpinti iš anksto.

© Shutterstock.com

Svarbu ne tik ką valgo, bet ir ką veikia

„Rimi“ projekto „Sveikos, Kalėdos“ dietologė Laura Romeraitė-Kuklierienė desertus su daug cukraus, miltų, riebalų, dažiklių rekomenduoja keisti į vaisius, uogas arba vaikų pamėgtus vaisių ir daržovių glotnučius bei natūralias sultis. Vaisiuose, uogose ir daržovėse daug tirpių ir netirpių skaidulų, augalinių baltymų, organinių rūgščių, vitaminų, mineralinių medžiagų ir kitų vertingų sudedamųjų dalių, todėl jie yra labai svarbūs vaikų mitybai. Kasdien vaikams rekomenduojama suvalgyti 3-5 porcijas daržovių ir 2-4 porcijas vaisių.

„Glotnučius arba sultis užšaldę šaldiklyje, turėsite natūralaus, spalvingo šerbeto ar vaisinių ledų ant pagaliuko. Vaikams taip pat labai patinka želė su vaisiais ir uogomis, jiems galime pasiūlyti ir grietininių ledų, plombyro ar pertrinto vaisių, uogų ir varškės deserto“, - pataria dietologė. Desertus pirkdami parduotuvėje atkreipkite dėmesį, kad juose būtų kuo mažiau ne tik pridėtinio cukraus, bet ir kitų priedų – sintetinių dažų, kvapų, tirštiklių ir kt..

Anot dietologės, pavalgius svarbu judėti, žaisti, šokti, bendrauti – tai naudinga ne tik vaikams, bet ir suaugusiems, nes tokiu būdu mažiau laiko praleidžiama prie stalo, nepersivalgoma, pagerėja virškinimas, pagreitėja medžiagų apykaita.

Sintetiniai priedai vaikams ypač kenksmingi

Be cukraus, vaikams reikėtų vengti nenatūralių maisto priedų – tirštiklių, dažų, kvapų, skonio stipriklio. Pastarojo priedo yra daugelyje traškučių, krekerių ir kitų greitų užkandžių bei pusfabrikačių.

„Traškučius ir krekerius pakeiskite sūrio lazdelėmis arba orkaitėje keptomis daržovėmis: morkų, burokėlių, bulvių lazdelėmis ar traškučiais, brokolių, cukinijų, pievagrybių gabalėliais su jogurto padažu“, - pataria specialistė.

Dešrelėse, sumuštinių dešrose, paštetuose, margarine, traškučiuose bei krekeriuose yra daug riebalų ir, dažniausiai, sukietintųjų transriebalų, kurių patartina vengti ne tik vaikams, bet ir suaugusiems.

Išgelbės disciplina

Tam, kad šventės būtų ramios ir malonios, svarbu ne tik sveikatai naudingesnis maistas, bet ir tvarka. Stebėkite, kad vaikai didesnę maisto dalį suvalgytų pirmoje dienos pusėje. Prie šventinio stalo vaikus ir paauglius pratinkite valgyti neskubant, gerai sukramtyti, o tarp skirtingų patiekalų valgymo padaryti bent 20 minučių pertrauką.

Švenčių metu nepamirškite mitybos režimo – pasirūpinkite, kad vaikai valgytų reguliariai, nes stipriai išalkę jie bus linkę persivalgyti. Jie taip pat turėtų gerti daugiau vandens, ypač jei sutrinka virškinimas. Pavalgiusius vaikus geriausia išleisti pabūti gryname ore.

Parduotuvėje atsirinkti sveikatai palankesnius produktus gali būti sudėtinga, todėl „Rimi“ juos savo lentynose žymi aiškiai matomu „Rinkis sveikiau“ ženklu. Atrinktuose produktuose yra mažiau riebalų (arba sudėtyje yra kokybiškesnių riebalų), druskos, cukraus ir tuo pačiu esama daugiau skaidulinių medžiagų. Taikant šiuos kriterijus, apribojamas maisto priedų ir sintetinių dažiklių, žalingų riebalų ir aliejų, GMO ir kitų ingredientų naudojimas. „Rinkis sveikiau“ ženklu pažymėtų produktų gamybai nėra naudojami transriebalai.

Sveikų Kalėdų receptai vaikams, ir ne tik:

Lapinių kopūstų traškučiai

Reikės:

- didelio pundo lapinių kopūstų

- alyvuogių aliejaus

- druskos

Gaminimas:

Įkaitinkite orkaitę iki 190 laipsnių. Atidžiai nuplaukite kopūstų lapus, sudėkite į dubenį, apibarstykite druska, apšlakstykite aliejumi ir išmaišykite. Paskleiskite lapus ant kepimo skardos, išklotos kepimo popieriumi ir pašaukite į orkaitės viršutinę dalį. Kepkite 10 minučių. Skanaus!

Ruošimo laikas: 15 min.

Asmenų skaičius: 10 asmenų

Džiovintų vaisių saldukai su riešutų įdaru

Reikės:
- saujos džiovintų slyvų,
- saujos džiovintų abrikosų,
- saujos džiovintų spanguolių,
- saujos džiovintų figų,
- 30 skrudintų lazdynų riešutų.

Apibarstyti:
- 2 valg. šaukštų kokosų drožlių,
- 2 valg. šaukštų aguonų.

Gaminimas:
Džiovintus vaisius nuplaukite ir užpilkite verdančiu vandeniu.Po kelių minučių išgriebkite ir kruopščiai nusausinkite popieriniurankšluosčiu. Paruoštus džiovintus vaisius suberkite į elektrinį trintuvą ir trinkite ikivientisos masės. Tada trumpam įdėkite į šaldytuvą, kad atšaltų.Iš paruoštos masės rankomis formuokite nedidelius rutuliukus, į jų vidųįspauskite po riešutą. Kad būtų lengviau lipdyti, rankas kartkartėmissudrėkinkite vandeniu. Paruoštus rutuliukus apvoliokite aguonose ir kokosų drožlėse. Gražu, kaijie skirtingi. Tokius saldukus galima laikyti šaldytuve ilgiau nei savaitę.Skanaus!

- ruošimo laikas: 15 min.

- asmenų skaičius: 30 asmenims

Šventinis limonadas

Reikės:

- 1,5 litro stalo vandens (jei norisi burbuliukų, galima rinktis natūralų gazuotą vandenį),
- kelių šaukštų medaus,
- citrinos, apelsino ar greipfruto, braškių, ar kitų uogų pagal skonį,
- ledukų,
- mėtos lapelių.

Gaminimas:

Į ąsotį įpili mineralinio vandens, sudėti griežinėliais pjaustytą citriną, greipfrutą ar apelsiną, medų, suberti uogas, išmaišyti ir palikti porai valandų šaldytuve pastovėti. Likusį greipfrutą, apelsiną, citriną nulupti ir supjaustyti smulkiais gabalėliais. Gabaliukus sudėti į ledukų formeles, užpilti vandeniu ir užšaldyti. Prieš vartojant suberti greipfrutinius, apelsininius, citrininius ledukus. Puošti mėtos lapeliu.
Labai gaivinantis ir sveikas naminis limonadas. Tokį smagu gerti karštą dieną. Skanaus!

Ruošimo laikas: 15 min.

Asmenų skaičius: 4 asmenims

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
Kategorijos: Sveika mityba
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Perkant receptinius vaistus svarbus recepto galiojimas, kopijos vaistinė nepriims
Nors receptiniai vaistai gali būti įsigyjami tik pateikus galiojantį receptą, vaistininkai pastebi, kad pasitaiko įvairi...
Širdies stimuliatorius kartais yra vienintelis būdas išsaugoti paciento gyvybę
Sergamumas bei mirtingumas nuo širdies ir kraujagyslių ligų Lietuvoje jau ne pirmus metus išlieka vienas aukščiausių tar...
Parenteriniu maitinimu nuo mažumės besimaitinanti moteris pagimdė sveiką kūdikį
Didelės daugiadalykės Santaros klinikų medikų komandos pastangos išsaugojo jaunos moters gyvybę – ir ji pati, ir j...
Nuo spalio 5 d. – galimybė pasiskiepyti nuo gripo ir COVID-19 vieno vizito metu
Nuo spalio 5 d. visose gydymo įstaigose bus galima pasiskiepyti nuo labiausiai plintančių infekcinių susirgimų – g...
Liga, kuri kamuoja kas ketvirtą pasaulio moterį: stebėkite kūno pokyčius
Venų ligos – vienos plačiausiai paplitusių ligų pasaulyje. Kas ketvirta pasaulio moteris ir kas šeštas vyras turi...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktai
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų