Mityba – tai vienas elementų, veikiančių mūsų sveikatą. Racionali, subalansuota bei kupina įvairovės mityba - viena iš svarbiausių gyvensenos dalių. Ji priklauso nuo mūsų žinių, papročių, įpročių, todėl visa tai galima pakoreguoti, sąmoningai prisidedant prie savo sveikatos stiprinimo.
Prieš kelis mėnesius „Journal of Human Nutrition and Dietetics“ buvo paskelbtas R. Ma ir K. Chapman tyrimas, parodęs, kad speciali dieta gali turėti reikšmingos įtakos priešinės liaukos (prostatos) vėžio prevencijai. Rezultatai rodo, kad mažesnis riebaus maisto ir raudonos mėsos vartojimas bei didesnis vaisių bei daržovių vartojimas naudingas priešinės liaukos vėžio prevencijai ir gydymui. Rizikos mažinimui daugiausiai įtakos turi pomidorų, žiedinių kopūstų, brokolių, špinatų, žaliosios arbatos, vitamino E bei seleno vartojimas. Gausus pernelyg apdorotos, perkepusios mėsos ir riebalų vartojimas didina priešinės liaukos vėžio tikimybę. Tačiau dar nėra galutinių ir išsamių tyrimų apie maisto produktų poveikį šiai ligai.
2008 m. Suaugusiųjų Lietuvos žmonių gyvensenos tyrime, kuris atliekamas kas dvejus metus, skelbiama, kad Lietuvos vyrai šviežių daržovių vartoja vis daugiau: bent 3 dienas per savaitę valgiusiųjų šviežias daržoves dalis 1996 – 2008 m. pakito nuo 18 iki 63 procentų; šviežius vaisius ir uogas bent 3 dienas per savaitę valgė 38 proc. Tai rodo, kad lietuvių vyrų mitybos racionas galėtų būti labiau praturtintas vaisiais ir daržovėmis, kupinais vitaminų ir mineralų.
Dietologė Žana Antonova teigia, kad daržovės - ne tik skaidulų, bet ir įvairių antioksidantų, kurie pasižymi stipriu priešvėžiniu poveikiu, šaltinis. “Vakarų Lietuvos medicinai” ji pasakojo, kad brokoliuose gausu gliukozinolatų grupės fitonutrientų (gliukorafanino, gliukonasturtiano, gliukobrasicino), apsaugančių nuo onkologinių (ypač krūties, kiaušidžių, storosios žarnos, prostatos ir šlapimo pūslės) ligų, o pomidoruose ir ypač patiekaluose iš jų – likopeno. Tai augalų ir mikroorganizmų sintetinamas gamtinis pigmentas, priklausantis karotinoidų grupei ir lemiantis vaisių bei daržovių raudoną spalvą. Nustatyta, jog jam taip pat būdingas stiprus antikancerogeninis poveikis – slopina įvairios lokalizacijos vėžinių ląstelių proliferaciją. 2004 metais “Etminan and others” atliktų klinikinių studijų analizės rezultatais nustatyta, kad vyrams, vartojantiems daug šviežių pomidorų, rizika susirgti prostatos vėžiu sumažėjo 11 proc., o vartojančių daugiau patiekalų iš pomidorų - 19 proc.
Ž. Antonova pažymi, jog žmonės, kurie valgo labai daug mėsos ir jos produktų, labai mažai vartoja vaisių ir daržovių – pagrindinio skaidulinių medžiagų šaltinio.
„Maistinių skaidulų skaldymo metu žarnyne atsiranda trumposios grandinės riebalų rūgščių, o iš jų susidaro butiratas, veikiantis kaip vėžinių ląstelių daugėjimo (proliferacijos) slopiklis (inhibitorius). Skaidulos stabdo puvimo procesus žarnyne, padidina išmatų tūrį, skatina storosios žarnos peristaltiką, o tai padeda apsaugoti žarnos epitelį nuo sąlyčio su kancerogeninėmis medžiagomis“, - informavo ji.