Kasa – tai pagrindinė virškinimo sistemos liauka, gaminanti fermentus, reikalingus maisto medžiagų skaidymui. Nors ne kiekvienas mūsų gali pasigirti, kad šiam svarbiam organui skiria pakankamai dėmesio, tačiau be reikalo: jei sutrinka kasos veikla, gali pasireikšti dideli skausmai, karščiavimas, pykinimas, kiti sutrikimai. Tam, žinoma, norėtųsi užkirsti kelią, todėl kviečiame sužinoti, ko nemėgsta kasa, ir kokie maisto produktai yra naudingi šiam gyvybiškai svarbiam organui.
Kokius maisto produktus vertėtų įtraukti į mitybos racioną?
Brokoliai: šiose daržovėse esantis apigeninas stiprina kasos audinius. Brokolius geriausia valgyti termiškai neapdorotus arba virtus garuose;
Jogurtas: šiame maisto produkte gausu probiotikų, kurie padeda stiprinti imunitetą ir gerina virškinimą. Geriausia rinktis natūralų jogurtą be jokių priedų;
Moliūgas: šioje daržovėje gausu karotino, kalio, B grupės vitaminų, magnio, kalio, geležies ir vario. Moliūgai taip pat geba neutralizuoti druskos rūgštį;
Saldžiosios bulvės net ir savo forma primena kasą. Šios daržovės geba sulėtinti cukraus pernešimą į kraują, todėl virškinimo sistemai tenka mažesnis krūvis;
Mėlynės mažina cukraus kiekį kraujyje ir gerina kasos funkciją. Jei sergate ūminiu pankreatitu, vartokite tik virtas mėlynes;
Grikiai: šiose kruopose gausu augalinių skaidulų, kurios gerina virškinimą ir efektyviai valo žarnyną. Jei sergate ūminiu pankreatitu, grikius valgykite tik tada, kai ūmūs skausmai jau būna pasibaigę.
Raudonosios vynuogės stiprina kraujagyslių sistemą ir mažina uždegimą;
Saldymedžio šaknis pasižymi stipriomis priešuždegiminėmis avybėmis, todėl ji gali pagelbėti nuo kasos sutrikimų ir kitų ligų.
Ko nemėgsta kasa?
Alkoholiniai gėrimai: nors manoma, kad dėl alkoholinių gėrimų vartojimo nukenčia tik kepenys, bet tai nėra tiesa. Priešingai nei kepenys, kasa neturi fermentų, padedančių neutralizuoti alkoholį;
Saldūs gazuoti gėrimai: didelį sintetinio cukraus kiekį kasai yra itin sunku išskaidyti, todėl tokių gėrimų vartojimas gali išprovokuoti kasos darbo sutrikimus;
Aštrus maistas: nors toks maistas aktyvina kasos darbą, tačiau jis taip pat sukelia intensyvesnę kasos sulčių gamybą. Jei kasa funkcionuoja normaliai, tai dažniausiai nesukelia jokių pasekmių, tačiau kas kita, jei kasos darbas suprastėja: tokiu atveju tai gali lemti uždegimo vystymąsi;
Riebus maistas: riebūs maisto produktai apsunkina kasos darbą. Jei kasai tenka dirbti visu pajėgumu, anksčiau ar vėliau tenka susidurti su jos darbo sutrikimais;
Dirbtiniai maisto priedai: įvairūs konservantai, dirbtiniai dažikliai ar skonio stiprikliai pernelyg apkrauna virškinimo organus, o kasa nežino, kaip „apsiginti“ nuo šių neįprastų komponentų. Jei šie dirbtiniai priedai yra naudojami dažnai, ilgainiui tai tikrai lems šio svarbaus organo sutrikimus.
Gydytojai ir mitybos specialistai pataria dažniau vartoti tuos maisto produktus, kurie yra naudingi ne tik kasai, bet ir visam organizmui. Taip pat vertėtų nepamiršti, ko nemėgsta kasa, ir valgyti dažniau, bet mažesnėmis porcijomis. Būkite sveiki!