Medus (lot. - mel, sanskritu - Madhu) – saldus, tąsus skystis, bičių gaminamas iš žiedų nektaro. Tai natūralus saldiklis. Medaus pagrindą sudaro ir saldų skonį suteikia jame esanti gliukozė ir fruktozė.
Senovės Romos moterims buvo patariama: “Vaišinkite savo vyrus medumi, ir užkariausite jų širdis”. Senovės kinų farmakopėjoje rašoma, kad medus teigiamai veikia žmogaus organizmą: jis gali slopinti skausmą, malšinti troškulį, pratęsia aktyvų gyvenimą.
Hipokratas rašė apie šlapimą varančias ir atsikosėjimą skatinančias medaus savybes, o Galenas teigė, kad medus gerina virškinimą. Graikai tikėjo, kad medus gali pailginti žmogaus gyvenimą, teikti žvalumo ir sveikatos. Lietuvoje buvo vartojamas iš medaus pagamintas gėrimas - midus, kurį ir karaliai mėgdavo gerti.
Aštuonios medaus rūšys
Ajurveda aprašo aštuonių rūšių medų, priklausomai nuo bičių rūšies ir kur jis renkamas.
Pouttika – šį medų renka labai stambios bitės iš nuodingų augalų žiedų. Jis didina vata došą, sukelia podagrą ir deginimą krūtinėje. Šis medus -puiki sedatyvinė ir riebalus deginanti priemonė.
Bhramara - šis medus, renkamas didelių bičių, yra labai tirštas ir lipnus.
Kshoudra – šis medus, surinktas vidutinio dydžio bičių, yra šviesus ir turi vėsinantį efektą. Mažina kapha došą.
Makshika – medus, renkamas mažų bičių, labai lengvas ir sausas. Labai naudingas esant vata-kapha ir kapha sutrikimams.
Chatra - sunkus ir šaltas medus. Naudingas esant podagrai, odos ligoms.
Arghya –gerina regėjimą, tačiau gali tapti artrito priežastimi.
Oudalaka – naudingas esant odos ligoms ir balso moduliavimui.
Dala – sausas medus, sumažinantis pykinimą.
Iš visų paminėtų medaus rūšių pats geriausias, daugiausia gydomųjų savybių turi makshika.
Sveikatinančios savybės
Medus greitai absorbuojamas mūsų virškinimo sistemos ir paverčiamas energija. Jis paspartina audinių gijimą ir suaugimą.
Medus veikia kaip raminanti priemonė ir yra labai naudingas nuo šlapinimosi į lovą sutrikimų.
Jis yra labai geras antioksidantas, kuris jaunina, atkuria pažeistą odą ir suteikia minkštumo.
Dėl savo rūgštaus pobūdžio medus turi
antibakterinių savybių.
Nuolat naudojamas medus stiprina baltuosius kraujo kūnelius kovai su bakterinėmis ir virusinėmis ligoms.
Mažina kapha, dideliais kiekiais stiprina vata.
Ajurveda apie sveikatinančias medaus savybes
Ajurvedoje rašoma, kad medus gerina apetitą ir virškinimo ugnį, gražina veido odą, valo ir gydo žaizdas, gerina regėjimą, stiprina širdį, įsiskverbia giliai į kūno audinius, detoksikuoja, ramina tridošą.
Klasikinės Ajurvedos veikalas “Ashtanga Hridaja” medaus terapinį poveikį aiškina taip: “Medus labai gerina regėjimą, malšina troškulį, tirpdo riebalus (kapha), priešnuodis, sustabdo žagsulį, labai naudingas šlapimo takų sutrikimams, kirminų infestacijai, bronchinei astmai, kosuliui, viduriavimui, pykinimui, vėmimui, valo ir gydo žaizdas, inicijuoja sveiką granuliacinio audinio augimą.”
Naudojamas su kitais vaistažolių preparatais medus skverbiasi į giliausius audinių sluoksnius ir sustiprina vaistines augalų savybes.
Medus neturėtų būti maišomas su karštu maistu, šildomas, vartojamas dirbant karštoje aplinkoje, maišomas su karštu ir aštriu maistu, fermentuotais gėrimais, pvz., viskiu, romu, brendžiu ir t. t., ghi ir garstyčiomis. Kai medus sumaišomas su karštu ir aštriu maistu, nuodingos savybes sustiprėja ir sukelia došų disbalansą.
Naudingi receptai
2 arbatiniai šaukšteliai medaus, maišyti su morkų sultimis ir vartojami reguliariai, padeda pagerinti regėjimą ir yra labai naudinga tiems, kurie ilgas valandas praleidžia priešais kompiuterį.
Nuo kosulio sumaišykite 2 arbatinius šaukštelius medaus su tokiu pat imbiero sulčių kiekiu ir vartokite kas valandą.
Juodųjų pipirų miltelių, medaus ir imbiero sultys lygiomis dalimis, vartojamos tris kartus per parą, padeda sumažinti astmos simptomus.
Reguliariai vartojant 1 arbatinį šaukštelį česnako sulčių ir 2 šaukštelius medaus sumažinamas kraujospūdis.
Viena stiklinė šilto vandens, du arbatiniai šaukšteliai medaus ir 1 arbatinis šaukštelis citrinos sulčių anksti ryte tirpdo riebalus ir valo kraują.
Vienas arbatinis šaukštelis anyžiaus miltelių, sumaišytas su vienu ar dviem šaukšteliais medaus, veikia kaip širdies tonikas. Jis stiprina širdies raumenį ir pagerina jo funkcijas.
Kūdikiams medaus pakanka 4-5 lašų, pusė šaukšto - mažiems vaikams, suaugusiesiems - šaukšto. Palaipsniui šį kiekį galima didinti iki 4 kartų per dieną. Kas mėnesį daryti pertrauką. Medų galima valgyti su vaisiais, jų sultimis arba migdolais.
Kaip laikyti medų
Medus kristalizuotis pradeda po kelių dienų ar net mėnesių. Dėl cukravimosi medaus maistinė vertė nesumenkėja. Kristalizacija pagreitėja, jei medus laikomas vėsioje (14-20 °C)
patalpoje..
Geriausiai medus išsilaiko stikliniuose, moliniuose induose. Jokiu būdu medaus nepatariama pilti į vario, aliuminio, geležies indus.
Jeigu medus supilamas į stiklainį, kuriame bus bent menkiausias lašelis vandens, jis ims rūgti.
Medus labai greitai ir lengvai sugeria aplinkinius kvapus, todėl jo nereikia laikyti šalia produktų, skleidžiančių intensyvų aromatą.
Stiklainius su medumi uždarytus reikia laikyti tamsioje vietoje.
Parengė Žilvinas Užkuraitis