Trečiadienis, 2025.06.04
Reklama

Gliukozės kiekio kraujyje šuoliai: kaip juos pastebėti ir laiku suvaldyti?

Pranešimas žiniasklaidai | Šaltinis: vlmedicina | 2025-06-02 10:00:30

Gliukozės kiekio kraujyje šuoliai tampa vis aktualesne tema sveikata besirūpinantiems žmonėms. Tam tikras gliukozės kiekio padidėjimas kraujyje yra natūralus reiškinys, tačiau dažni ir staigūs šuoliai bei po jų sekantys kritimai gali neigiamai paveikti sveikatą net nesergant cukriniu diabetu. Svarbu ne tik suprasti galimas pasekmes, bet ir žinoti, kaip gliukozės kiekį suvaldyti.

Ispaninis šalavijas
Rekomenduojama vartoti daugiau skaidulinių medžiagų turinčių maisto produktų / VLMEDICINA.LT (A. Kubaičio) nuotr.

Kas yra gliukozės šuolis?

„Gliukozės kiekio svyravimai dienos eigoje yra normalu. Visgi staigūs ir ryškūs šuoliai dažniausiai atsiranda dėl greitųjų angliavandenių ar cukraus vartojimo, taip pat esant stresui, po intensyvaus fizinio krūvio, dehidratacijos, kofeino vartojimo ar tam tikrų vaistų poveikio“, – paaiškina „Eurovaistinės“ vaistininkas Mindaugas Rutalė.

Pasak jo, tokie staigūs gliukozės šuoliai gali pasireikšti staigiu energijos antplūdžiu, po kurio seka nuovargis, dirglumas, nuotaikų kaita, galvos skausmai, svaigimas, padidėjęs alkis ar stiprus noras vartoti saldumynus bei kofeiną.

„Net ir nesergant diabetu, dažni gliukozės kiekio svyravimai ilgainiui didina atsparumo insulinui riziką ir gali lemti antrojo tipo diabeto, širdies bei kraujagyslių ligų vystymąsi. Jei nesiimama pokyčių, ilgainiui gali pasireikšti komplikacijos – pažeidžiami nervai, inkstai, akys“, – sako vaistininkas M. Rutalė.

Svarbiausia – subalansuota mityba

Pasak vaistininko M. Rutalės, vienas pagrindinių būdų suvaldyti gliukozės svyravimus yra subalansuota mityba ir sveikas gyvenimo būdas.

„Dažniausiai šuolius sukelia netaisyklingi mitybos įpročiai: per didelis greitųjų angliavandenių kiekis, valgymas nereguliariai arba per didelėmis porcijomis. Mityba, kurioje gausu sočiųjų riebalų, transriebalų ir perdirbtų angliavandenių, skatina atsparumą insulinui. Priešingai, maistas, kuriame gausu skaidulų, kokybiškų baltymų ir sočiųjų riebalų, padeda palaikyti normalią gliukozės apykaitą“, – paaiškina vaistininkas M. Rutalė.

Rekomenduojama vartoti daugiau skaidulinių medžiagų turinčių maisto produktų – avižas, miežius, bolivines balandas, ankštines daržoves, riešutus ir sėklas. Valgykite daugiau liesos mėsos, baltos žuvies ir kiaušinių, taip pat šviežių daržovių, avokadų ir alyvuogių aliejaus.

Vaistininko M. Rutalės teigimu, sergantiesiems cukriniu diabetu vertėtų vengti rafinuotų angliavandenių ir cukraus – baltos duonos, baltųjų ryžių, saldumynų, gazuotų gėrimų, kepinių.

„Ne mažiau svarbu ir tai, kokia tvarka vartojami produktai. Patartina pradėti valgymą nuo daržovių, tada rinktis baltymus ir riebalus, pavyzdžiui, mėsą, žuvį, kiaušinius ar pieno produktus. Tuo tarpu angliavandenius rekomenduojama palikti pabaigai. Taip cukraus kiekis kraujyje kyla lėčiau. Be to, net trumpas pasivaikščiojimas po valgio padeda organizmui geriau panaudoti gliukozę“, – akcentuoja vaistininkas M. Rutalė.

Vaistininkas taip pat atkreipia dėmesį į veikliąsias medžiagas, kurios gali būti naudingos: chromas, resveratrolis, berberinas ir antioksidantai, t. y. vitaminai A, C, E.

Kaip stebėti gliukozės kiekio šuolius?

Vaistininko teigimu, gliukozės kiekio stebėjimas tampa vis populiaresnis ir tarp žmonių, nesergančių diabetu – ypač tų, kurie domisi sveikata, sportuoja ar tiesiog nori suprasti savo organizmo reakcijas į maistą.

„Kaip stebime per dieną surinktus žingsnius ar širdies pulsą bėgiojant, taip galime sekti ir gliukozės kiekio kraujyje pokyčius. Vis dažniau tenka konsultuoti žmones apie gliukozės kiekio stebėjimo sistemas. Įdomu tai, kad jomis dažnai domisi ne vien I tipo cukriniu diabetu sergantys žmonės, kuriems šie įrenginiai yra kompensuojami, bet ir labiau savo sveikata besirūpinantys žmonėms“, – pasakoja vaistininkas M. Rutalė.

Tokias pat tendencijas pastebi ir „Eurovaistinės“ verslo paslaugų departamento direktorė Daiva Jozėnienė. Anot jos, žmonės vis dažniau ieško būdų, kaip išmaniai ir patogiai rūpintis savo sveikata.

„Žmonės į gliukozės kiekio kraujyje stebėjimą žiūri kaip į prevencinę sveikatos priemonę. Jiems svarbus patogumas: galimybė bet kada ir bet kur stebėti savo sveikatos rodiklius, neapribojant kasdienės rutinos. Todėl stebime vis didesnį šiuolaikinių gliukozės kiekio stebėjimo įsigijimą be gydytojo recepto. Mūsų vaistininkai gali ne tik parodyti, kaip naudotis tokiais prietaisais, bet ir pasidalinti praktiniais patarimais – nuo mitybos derinimo iki kasdienių veiksmų, padedančių suvaldyti gliukozės šuolius“, – pasakoja D. Jozėnienė.

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
 Medicinos bendruomenės organizacijos ragina tobulinti „priemokų įstatymą“
Beveik penkiasdešimt pacientų, medikų, gydymo įstaigų ir kitų nevyriausybinių organizacijų vieningai išreiškė nepritarim...
Jei atsivalgėte šaltibarščių – metas kopūstienei: sotu, maistinga ir pigiai paruošiama
Rožinei šaltibarščių bangai pamažu atslūgstant, puikus laikas atsigręžti į patiekalą, kuris nuo seno laikomas lietuviško...
Gliukozės spąstai: farmacininkė atskleidžia, kaip cukrus griauna sveikatą ir ką daryti
Cukraus perteklius mityboje – tai ne tik saldumynų problema, bet globali visuomenės sveikatos krizė. Europos Sąjun...
Prostatos vėžys: svarbu tikrintis prevenciškai ir žinoti savo giminės istoriją
Prostatos vėžiu, dažniausia vyrų onkologine liga, suserga kas šeštas–aštuntas vyras. „Šie piktybiniai navika...
Kaniterapija – vertinga psichosocialinės pagalbos onkologiniams pacientams dalis
Nacionaliniame vėžio centre įvyko pirmieji kaniterapijos užsiėmimai onkologiniams pacientams. Jie vienbalsiai pripa...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų