Šaltuoju metų laiku Lietuvoje, kaip ir kitose Europos šalyse, pradeda siausti virusinės žarnyno infekcijos, iš kurių dažniausia – rotavirusinis gastroenteritas.
Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro daugiametės epidemiologinės stebėsenos duomenimis, rotavirusinės infekcijos plitimas kasmet suaktyvėja rudenį ir tęsiasi iki pavasario. Užkrečiamųjų ligų valstybės informacinėje sistemoje šiais metais iki spalio 1 d. užregistruota 4490 rotavirusinio gastroenterito (RGE) atvejų, iš kurių 4062 (90 proc.) atvejai sausio – gegužės mėnesiais (1 pav.). Analogiška epideminė situacija Lietuvoje buvo stebima ir praėjusiais metais, tačiau per devynis 2010 metų mėnesius buvo užregistruoti 1896 RGE atvejai (2 pav.).
Infekcijos sezoninio plitimo metu rotavirusinės infekcijos protrūkiai registruojami ne tik ikimokyklinio ugdymo įstaigose, bet ir ligoninių vaikų skyriuose, šeimose. Ši infekcija sutrikdo įprastą šeimos gyvenimą: vaikai kenčia dėl viduriavimo, vėmimo, irzlumo, kitų blogų emocijų, suaugę dėl vaiko ligos patiria nerimą bei įprastinės veiklos apribojimą.
Sunkiausiomis ligos formomis pirmą kartą serga 3-35 mėnesių kūdikiai ir vaikai. Vyresni vaikai ir suaugę asmenys gali sirgti ir pakartotinai, tačiau lengvesnėmis formomis arba be klinikinių ligos požymių.
Rotavirusai (RV) labai dideliais kiekiais išsiskiria su sergančiojo išmatomis, o užsikrėtimui, pakanka tik dešimties viruso dalelių. Virusas išskiriamas ūmiu ligos periodu, vidutiniškai 4-6 dienas. Virusai gerai pakelia šaltį ir užšalimą, ilgai nežūsta ant aplinkos daiktų, rankų. Būtent dėl tokių savybių virusai gerai plinta visuomenėje.
RV užsikrečiama per burną, o plitimui didžiausią epidemiologinę reikšmę turi rankos, dažnai liečiami paviršiai, žaislai ir t.t. Vaikų kolektyvuose vaikai dažniausiai užsikrečia vienas nuo kito, o suaugusieji paprastai užsikrečia šeimose nuo mažų vaikų. Asmenys, sergantys besimptome ligos forma, kelia epidemiologinį pavojų, jei namuose ar kolektyve neužtikrinama nuolatinė rankų higiena. Rotavirusine infekcija galima užsikrėsti ir nuo maisto, jei jis buvo gamintas nešvariomis rankomis. Tačiau tai dažniausiai maistas, vartojamas be papildomo apdorojimo šiluma, pavyzdžiui, sumuštiniai, mišrainės.
Skirtingai nei daugelio žarnyno infekcijų, kurios yra valdomos tik nespecifinėmis profilaktikos priemonėmis, atvejais rotavirusinės infekcijos plitimui ir sergamumo mažinimui gali būti taikoma ir specifinė profilaktika – skiepai. Lietuvoje registruotos dvi vakcinos: viena įskiepijama ir 2 geriamosios dozės, kita - 3 geriamomis dozės. Įskiepyti vakciną rekomenduojama kūdikiams iki 6 mėnesių.
Pagrindinė nespecifinė RVI profilaktika yra rankų higiena. Plaunant rankas muilu nuo jų pašalinama beveik 95 proc. žmogui patogeninių bakterijų ir virusų.
Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras rekomenduoja, kaip išvengti rotavirusų rizikos:
ulac.lt