Nors sinoptikai pranašauja šaltą, speiguotą orą, o pusnys jau beveik siekia kelius, artėjančios Kalėdos verčia šypsotis. Daugelio namuose tvyro kalėdinių rūpesčių prisodrinta atmosfera, jau žybsi papuošta eglutė, dvelkia kepamais imbieriniais sausainiais.
Dar daugiau jaukumo ir šilumos suteiks puode garuojantis karštas kalėdinis gėrimas. Pateikiame keletą jų receptų.
Džiovintų kriaušių kompotas
3 stiklinės vandens, 150 g džiovintų kriaušių, 0,5 stiklinės cukraus, gvazdikėliai, cinamonas.
Džiovintas kriaušes nuplaukite šiltu vandeniu, užpilkite šaltu ir išvirkite. Vėliau jas išgriebkite į dubenėlį. Į nuovirą suberkite cukrų, prieskonius, viską pavirkite, nukoškite ir užpilkite ant kriaušių.
Imbiero ir cinamono gėrimas
1 stiklinė cukraus, 2 stiklinės vandens, 1 šaukštelis cinamono, 0,5 šaukštelio imbiero, 0,5 šaukštelio gvazdikėlių, 2 stiklinės apelsinų sulčių, 4 stiklinės obuolių sulčių.
Į puodą suberkite cukrų, supilkite vandenį ir užvirinkite. Suberkite cinamoną, imbierą ir gvazdikėlius. Puodą nukelkite nuo ugnies ir uždengę palaikykite apie valandą. Tada skystį perkoškite, supilkite į jį sultis ir dar kartą pakaitinkite, kol užvirs.
Karštas vitaminų gėrimas
5 l vandens, 1 stiklinė cukraus, 1 laimas, 1 stiklinė šaldytų mėlynių, 1 stiklinė šaldytų žemuogių, 2 šaldytos slyvos, čiobreliai, džiovinti juodųjų serbentų lapai, likeris.
Į šaltą vandenį sudėkite supjaustytą laimą, šaldytas mėlynes, žemuoges, slyvas, cukrų, džiovintus čiobrelius, džiovintus juodųjų serbentų lapus. Viską užvirkite. Prieš patiekdami įpilkite šlakelį likerio.
Kalėdinis gėrimas
1 šaukštelio kardamono, 1 cinamono lazdelės, 3 apelsinų, 3 stiklinių vandens, 1 greipfruto sulčių, obuolių, cukraus.
Į karštą vandenį suberkite prieskonius, šviežiai išspaustas sultis, sudėkite gerai nuplautus obuolius ir virkite apie 5–10 min. Pagal skonį dėkite cukraus. Jei mėgstate, galite įdėti gvazdikėlių, imbiero.
Karštas vynas
1 l šildyti tinkamo vyno, 1 cinamono lazdelė, 0,5 apelsino, 2 šaukšteliai gvazdikėlių.
Vyną supilkite į puodą, įdėkite cinamono lazdelę. Apelsiną perpjaukite pusiau, į vieną puselę susmaigstykite gvazdikėlius ir ją įdėkite į puodą su vynu. Nustatę vidutinę viryklės temperatūrą pradėkite šildyti. Tai darykite apie 20 min., tik neužvirkite vyno. Pašildę ištraukite apelsiną ir cinamono lazdelę, o vyną supilkite į ąsotį.
Karštas punšas
2 apelsinai, 8 gvazdikėliai, 6 stiklinės obuolių sulčių, 1 cinamono lazdelė, 0,25 šaukštelio muskato riešutų, 0,25 stiklinės medaus, 3 šaukštai citrinų sulčių, 2,25 stiklinės ananasų sulčių.
Įkaitinkite orkaitę iki 175 °C temperatūros. Joje apie pusvalandį pakepinkite apelsinus su susmaigstytais gvazdikėliais. Sumaišykite obuolių sultis, cinamono lazdelę, užvirinkite ir pavirkite 5 min. ant vidutinės ugnies. Nuimkite nuo ugnies, įmaišykite riešutus, medų, citrinų ir ananasų sultis. Gėrimą su jame plaukiojančiais apelsinais patiekite karštą.