Trečiadienis, 2025.06.25
Reklama

Čirviniai blynai: receptas, kuris primins vaikystę

Šaltinis: vlmedicina | 2021-02-16 00:29:35

Užgavėnės neabejotinai yra viena iš pavasarį pranašaujančių švenčių. Ir nors dėl karantino jų šįmet su šokiais ir dainomis aplink laužą atšvęsti nepavyks, tradicinis blynų kepimas yra lengviausias būdas, leidžiantis simboliškai paminėti žiemos išvarymą.

Čirviniai blynai su ledais ir uogomis
Čirviniai blynai / Asociatyvioji nuotr.

„Anksčiau per Užgavėnes lietuviai valgydavo riebią mėsą, tačiau laikui bėgant tradicijos pasikeitė ir dabar bene populiariausiu šios šventės patiekalu išlieka įvairūs blynai. Užgavėnių blynai dažniausiai buvo kepami miltiniais, o prie jų derinami skirtingi padažai – ypač riebesni mėsos, lašinukų, grietinės. Tuo tarpu smaližiai mėgaujasi obuoliais ar obuolių uogiene pagardintais blynais“, – pasakoja Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė.

Lietuviai blynams vis dar yra neabejingi. Pagal populiarumą „Google“ sistemos paieškoje pernai blynai pateko į pirmąjį labiausiai ieškomų receptų trejetuką. Duomenys rodo, kad net 60 proc. labiausiai ieškomų receptų sudarė saldumynai, o tarp jų ir blynai.

Blynai mėgstami savaitgalio pusryčiams su šeima, kai kiekvienas gali pasirinkti mėgstamą pagardą. Be to, žmonės nuolat ieško vis įdomesnių receptų, o per Užgavėnes dar ir rungtyniauja, kieno blynai bus skaniausi. Šią dieną reikia sočiai pavalgyti blynų – sakoma, kad sugrįžtančio pavasario šventės kontekste blynai dar nuo pagoniškų laikų simbolizavo saulę.

Tarp tradicinių šventės patiekalų – nuo šaltienos iki blynų

V. Juodkazienė teigia, kad tarp tradicinių Užgavėnių valgių, be blynų, galima rasti šiupinį, spurgas, šaltieną. Tačiau modernėjant laikams blynai užkariavo Užgavėnių simbolio vietą. O populiariausių blynų sąrašo viršuje yra ne tik paprasti miltiniai ar bulviniai blynai, bet čia atsiduria ir čirviniai.

Pasigaminti čirviniams blynams ypatingų produktų nereikės. Jų tešlą sudaro praktiškai tie patys ingredientai, kaip ir paprastų – miltai, pienas, kiaušiniai ir cukrus. Vis dėlto nors čirviniams blynams kepti reikia tam tikros keptuvės, šiais laikais jų galima rasti ir elektrinių, tad mėgstamus blynus galima pasiruošti be vargo.

Skaniausi čirviniai blynai būna gražiai apskrudę iš išorės, bet purūs bei minkšti viduje. Maisto ekspertė primena keletą gudrybių, kurios padės iškepti būtent tokius blynus, ir atskleidžia tobulų čirvinių blynų paslaptį.

„Dalį pieno pakeiskite mėgstamu gazuotu vandeniu. Kitas dalykas, taip pat padedantis išgauti šį rezultatą – atskirai plakite kiaušinių trynius ir baltymus. Beje, tiek juos, tiek gazuotą vandenį į tešlą reikia supilti prieš pat kepimą“, – pataria V. Juodkazienė.

Sočiausią metų dieną maisto ekspertė siūlo išbandyti tradicinį čirvinių blynų receptą, kuris patiks visai šeimai.

Čirviniai blynai

Jums reikės:

300 g kvietinių miltų

3 kiaušinių

Apie 100 g sviesto

2 šaukštelių kepimo miltelių

Žiupsnelio vanilinio cukraus ir druskos

3 šaukštų cukraus

2/3 stiklinės pieno

1/3 stiklinės gazuoto mineralinio vandens

Gaminimas:

Pirmiausia, į švarų dubenį sumaišykite miltus, kepimo miltelius, vanilinį cukrų ir žiupsnelį druskos. Tuomet kiaušinių trynius atskirkite nuo baltymų ir juos sudėkite į skirtingus indus. Trynius išsukite su cukrumi, kol masė pasidarys vientisa. Tuomet ant nedidelės ugnies ištirpdykite sviestą ir leiskite jam kiek pravėsti. Į kiaušinio trynių ir cukraus masę supilkite ištirpusį sviestą, pieną bei gazuotą mineralinį vandenį ir viską supilkite į miltus, užmaišykite tešlą.

Galiausiai iki standžių putų išplakite kiaušinių baltymus ir įmaišykite juos į tešlą, viską gerai išmaišykite. Blynus kepkite gerai įkaitintoje čirvinių blynų keptuvėje kol jie gražiai apskrus. Iškeptus blynus skanauti galite su mėgstama uogiene, šviežiomis uogomis arba apibarstyti juos cukraus pudra. Skanaus!

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
Žymos: blynai
Kategorijos: Vegetarų virtuvė
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Kai priklausomybė paliečia šeimą: kaip atpažinti, kalbėtis ir padėti
Neseniai išplatintoje 2025 m. Europos narkotikų vartojimo paplitimo ataskaitoje Lietuva įvardijama kaip viena iš valstyb...
Metas čirškinti pikantiškus šviežių bulvių blynelius
Permainingi šių metų orai neaplenkė ir šalies bulvių augintojų laukų. Nors pirmosios šviežios lietuviškos bulvės prekybo...
Ne disciplinos trūkumas, o liga: ką reikėtų žinoti apie nutukimą?
Nutukimą lemia kompleksiniai veiksniai – tiek psichologiniai sutrikimai, tiek genetika, somatinės ligos ar vartoja...
Diagnozė prasideda čia: tylioji radiologijos technologų galia
Šiuolaikinėje medicinoje kertiniu akmeniu tapo radiologija – viena sparčiausiai augančių medicinos sričių. Radiolo...
Per dešimtmetį rekordiškai išaugo virškinimo sistemos ligų paplitimas
Naujausia Higienos instituto analizė atskleidžia Lietuvos gyventojų ligotumo virškinimo sistemos ligomis pokyčius 2015&n...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų