Lietuvos medicinos ekspertai teigia, kad dėl padidėjusio kraujospūdžio (hipertenzijos) kenčia daugiau nei pusė vyresnių kaip 25 metų amžiaus gyventojų. Aukštas nekontroliuojamas kraujospūdis - viena iš pagrindinių infarkto ir insulto priežasčių.
Tarptautiniai ekspertai teigia, kad 54 proc. insultų ir 47 proc. infarktų priežastis yra padidėjęs kraujospūdis. Beveik ketvirtadalis vyresnių nei 40 metų žmonių miršta nuo ligų, kurių vienas iš pagrindinių rizikos veiksnių yra hipertenzija.
Europos Sąjungoje bei kitose Vakarų šalyse širdies infarktas ir insultas yra pagrindinės mirtingumo priežastys. Išlaidos šioms ligoms bei jų pasekmėms gydyti nesustojamai auga. JAV ekspertai apskaičiavo, kad tiesioginės ir netiesioginės išlaidos, susijusios su šių ligų pasekmėmis ir gydymu, 2009 metais amerikiečiams kainavo 400 milijardų JAV dolerių.
Priemonių, kokiu būdu būtų galima išgydyti arterinę hipertenziją, mokslininkai neišrado. Yra daugybė skirtingų vaistų, kuriuos vartojant galima sėkmingai kontroliuoti aukštą kraujospūdį ir tokiu būdu gerokai sumažinti tikimybę sirgti infarktu arba insultu. Tačiau dar geriau būtų surasti būdų sumažinti tikimybę susirgti hipertenzija.
Neseniai Amerikos širdies asociacija išplatino dokumentą, kuriame apibendrinti daugybės metų moksliniai tyrimai ir stebėjimai.
Pasaulinio garso mokslininkų nuomone per gausus druskos (natrio chlorido) vartojimas yra viena iš pagrindinių aukšto kraujospūdžio atsiradimo priežasčių. Per didelis druskos vartojimas ne tik sukelia kraujospūdį, bet taip pat kietina širdies, inkstų arterijas, mažina širdies raumens elastingumą.
Amerikos ekspertai apibendrino daugiau kaip 50-ies pasaulinių tyrimų, atliktų per daugybę metų, duomenis. Jie nustatė, kad sumažinus druskos suvartojimą per parą 1,8 gramo reikšmingai sumažėja kraujospūdis. Todėl sveikiems žmonėms gerokai sumažėja tikimybė sirgti hipertenzija ateityje. Dar didesnį poveikį druskos vartojimo mažinimas turėjo pacientams, kurie jau serga itin sunkia ir vaistais sunkiai kontroliuojama arterine hipertenzijos forma. Tyrimai parodė, kad pacientų, kurių druskos suvartojimas per parą sumažėjo 4,6 gramo, kraujospūdis sumažėjo net 22.7/9.1 mmHg.
Nustatyta, kad didžiausias per parą suvartojamos druskos kiekis, kuris nekenkia sveikatai, yra 1,5 gramo. Anot lietuvių mokslininkų, Lietuvos gyventojai vidutiniškai suvartoja net 18 gramų druskos. Amerikos ekspertai naujausiame dokumente, skelbtame prestižiniame moksliniame žurnale „Circulation“, teigia, kad ši rekomendacija galioja visiems Amerikos gyventojams ir tai turėtų tapti strateginiu valstybės tikslu, galinčiu reikšmingai pagerinti visuomenės sveikatą. Tam, anot jų, reikalingas visų suinteresuotų pusių (visuomenės atstovų, pacientų ir jų organizacijų, valstybinių institucijų, pramonės) glaudus bendradarbiavimas ir partnerystė.
„Seniai įrodyta, kad vartojant daug valgomosios druskos pakenkiama sveikatai. Kartą, kai lankėmės pietuose ir aštriai bei sūriai pavalgėme, didžiajai daliai šiauriečių sutriko virškinimas. Per daug vartojant druskos išderinami receptoriai. Saikingumas – harmonijos dalis“, - pritaria šeimos gydytojas Ričardas Sabūnas. Jo manymu, per dieną žmogui reikia suvartoti nubrauktą arbatinį šaukštelį druskos.
„Aš kadaise daugiau vartojau druskos, paskui sumažinau, ir nuo to man pasidarė tik geriau. Paprastas bandymas, rodantis, kad druskos reikia vartoti saikingai, - prisivalgyti nakčiai sūrios silkės. Atsikelsi ištinęs, nepailsėjęs“, - sakė šeimos gydytojas.
Šeimos gydytoja Birutė Jankuvienė pastebėjo, jog pacientams labai rūpi sveikos mitybos klausimai – jie klausinėja ir apie druską, cukrų, ypač tie, kurie serga hipertenzija, širdies ligomis.
„Jei žmogus sveikas, gali ir neriboti druskos, jei ryte gerai atrodo, kraujospūdis normalus. O tiems, kurie serga, patariu druskos vartoti mažiau“, - sakė ji.
Gydytoja dietologė Žana Antonova „Vakarų Lietuvos medicinai“ paaiškino, jog suvartoti ne daugiau kaip 1,5 g natrio per parą rekomenduojama didelės rizikos grupės asmenims: kuriems daugiau nei 50 metų, kurie serga arterine hipertenzija, cukriniu diabetu, inkstų ligomis. Sveikiems žmonėms rekomenduojama apriboti natrio kiekį iki 2,3 g.
„Dar didesnį druskos apribojimą sąlygojo tai, kad Amerikoje, nepaisant propaguojamo druskos kiekio ribojimo maiste, nemaža dalis žmonių per daug vartoja druskos, kurios pagrindinis šaltinis yra greitai paruošiamas perdirbtas maistas (fast food), o tai savo ruožtu sąlygoja širdies ir kraujagyslių ligų išsivystymą“, - informavo dietologė.
JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centro (U.S. Centers for Disease Control and Prevention (CDC)) duomenimis, 75 proc. natrio gaunama iš druskos su greito paruošimo maistu, 10 proc. – iš natūralaus maisto ir 5-10 proc. - iš druskos, kuri dedama į maistą kulinarinio paruošimo metu.
Pasaulinė sveikatos organizacija rekomenduoja neviršyti 5 g druskos per dieną, o tai yra pusė arbatinio šaukštelio.