Pirmadienis, 2025.05.19
Reklama

Magnio stoka organizme gali sukelti net depresiją

VLMEDICINA.LT | Šaltinis: vlmedicina | 2017-01-02 00:04:36

Visi žino, kad norėdami likti sveiki turime gauti pakankamai vitaminų ir mineralų, pavyzdžiui, kalcio. Magnis yra ketvirtasis pagal kiekį teigiamasis jonas organizme, o ląstelėse – antrasis po kalio. Jam tenka svarbus vaidmuo žmogaus fiziologijoje: magnis yra daugelio fermentinių reakcijų kofaktorius, nuo jo priklauso raumenų susitraukimas bei atsipalaidavimas, nervinių ląstelių aktyvumas. Nauja Kinijoje atlikta studija tvirtina, kad su maistu gaunamas magnis gali sumažinti širdies ligų, insulto ir diabeto riziką.

Magnio šaltinis yra ir šokoladas. © VLMEDICINA.LT (A. Kubaičio) nuotr.

Žmonės, kurie tyrimo metu gaudavo didžiausią rekomenduojamą magnio paros dozę, turėjo 10 proc. mažesnę kardiovaskulinių ligų riziką, 12 proc. mažesnę insulto bei 26 proc. mažesnę antro tipo diabeto riziką lyginant su tais, kurie suvartodavo mažiausią rekomenduojamą paros dozę. Be to, tie, kurie papildomai gaudavo dar 100 mg magnio per dieną, insulto riziką sumažino 7 proc., o antro tipo diabeto – 19 proc. Rodos, gauti rezultatai iškalbingi – magnis išties naudingas sveikatai.

„Dabartinės rekomendacijos teigia, kad vidutinis magnio poreikis vyrams yra apie 300 mg per dieną, o moterims – apie 270 mg per dieną (arba 5mg/kg/parą). Net normaliai besimaitinantiems žmonėms dažnai atsiranda magnio trūkumas: jį patiria apie 2,5 – 15 procentai bendrosios populiacijos“.

Magnio šaltinis yra kietas vanduo, grūdiniai produktai, kakava, šokoladas, mėsa, tačiau dėl maisto ruošimo procesų magnio kiekis juose sumažėja.

Magnis yra svarbus daugiau nei 300 cheminių reakcijų, vykstančių organizme, įskaitant gliukozės metabolizmą, baltymų gamybą, DNR gamybą. Jis padeda palaikyti imuninės sistemos funkcijas, normalų širdies ritmą, kaulų tvirtumą. O įvairios studijos įrodo, kad magnis gali padėti išvengti ne vienos ligos.

Tyrėjai išanalizavo 40 ankstesnių 1999-2016 metų studijų duomenis ir atrado sąsajas tarp magnio kiekio dietoje bei tam tikrų ligų. Žinoma, mokslininkai negalėjo pašalinti potencialios biologinės ar gyvenimo būdo įtakos rezultatams.

Vieno iš tyrimų, aprašytų „The Journal of the American College of Nutrition“, metu atliekant bandymą 13 moterų kasdien suvartodavo itin mažą magnio kiekį: trims iš jų sutriko širdies ritmas.

Kitoje studijoje ištirta daugiau nei 8800 žmonių ir pastebėta, kad vyresni nei 65-erių bei turintys sumažėjusį magnio kiekį kraujuje žmonės turi 22 proc. didesnę riziką susirgti depresija. Manyta, kad magnio trūkumas gali būti ir kitų psichikos ligų išsivystymo priežastis. Laimei, magnio trūkumo sukelti simptomai yra grįžtami ir išnyksta paskyrus tinkamas šio mineralo dozes.

Dar vienas tyrimas patvirtino, kad magnio deficitas gali būti susijęs su migrena: tiriamiesiems paskyrus 1 g magnio per parą, migrenos priepuolis baigdavosi greičiau nei vartojant tradicinius medikamentus. Teigiamas poveikis stebėtas netgi valgant daugiau magnio turinčių maisto produktų.

Yra studijų, tvirtinančių, kad magnis naudingas kenčiančioms dėl priešmenstruacinio sindromo (PMS): vartojant magnio papildus sumažėjo vandens susilaikymas organizme, rečiau pasireiškė nuotaikų kaita ir kiti tuomet moteris varginantys simptomai.

Svarbu, kad simptomai pasireiškia tik magnio kiekiui kraujo plazmoje itin sumažėjus (iki 0,5 - 0,4 mmol/l): atsiranda raumenų silpnumas, spazmai, traukuliai, galvos svaigimas, o kuomet jo kiekis yra mažiau nei 0,2 mmol/l – kyla grėsmė gyvybei. Užtrukusi hipomagnezija sukelia netoleranciją angliavandeniams, didina kraujo krešumą, skatina fibrozinius pokyčius širdies raumenyje, kaulų tankio sumažėjimą. Deja, daugeliui žmonių pasireiškia ir kitų mineralų trūkumo požymiai, maskuojantys magnio nepakankamumą. Todėl įtariant kokio nors mineralo trūkumą, verta prisiminti ir magnį.

Įvertinkite straipsni:
Balsavimu įvertinimas 1 / 5 (1). Jūs dar nebalsavote
(1)
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Maistas, teikiantis organizmui vitamino D
Po ilgos žiemos daugeliui vis dar gali trūkti vitamino D. Nors jis dažnai vadinamas saulės vitaminu, jo taip pat galima...
Omega-3 trūksta tyliai: ką rodo jūsų mityba ir kodėl tai pavojinga?
Mitybos įpročiai Lietuvoje rodo aiškią tendenciją – riebios žuvies vartojama nepakankamai, o omega-3 riebalų rūgšč...
Tėčio gyvybę išgelbėjo sūnus: klinikinės mirties metu atliko gaivinimą
21-erių Matas pasakoja, kad vieną rytą pusryčiaudamas išgirdo mamos pagalbos šauksmą. Prieš išeidama į darbą, ji užsuko...
Užkietėję viduriai: kaip išspręsti šią sveikatos problemą?
Vidurių užkietėjimas – tema, apie kurią mažai kas drįsta kalbėti net su sveikatos specialistais. Daugeliui ji vis...
Pirmą kartą Europoje: Kauno klinikose atlikta procedūra padėjo suvaldyti kepenų naviką vaikui
Kauno klinikų pacientui Kajui buvo vos daugiau nei treji metai, kai Kauno klinikose paaiškėjo, kad kepenyse esantis...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų