Antradienis, 2024.06.18
Reklama

Kvapiosios nasturtės – ir grožiui, maistui, ir vaistui

2011-10-06 21:07:37

Didžioji nasturtė (lot. Tropaeolum Majus, sanskritu Raktabija) kilusi iš Pietų Amerikos. 1500-aisiais nasturtės buvo atgabentos į Ispaniją, vėliau tapo populiarios visoje Europoje. Naudojamos visos antžeminės augalo dalys:lapai, žiedai ir sėklos.

Nasturtė virtuvėje

 Valgyti galima šviežius didžiosios nasturtės lapus, žiedinius pumpurus ir nesubrendusias sėklas. Švieži ir konservuoti jie yra geras priedas prie daržovių patiekalų.

Žilvino Užkuraičio nuotr.

  Nasturtės sėklomis bei žiedų pumpurais patariama skaninti marinuotus agurkus, pomidorus, patisonus, Briuselio ir Savojos kopūstus.

 Didžiųjų nasturčių lapus maistui taip pat galima džiovinti bei sūdyti, o žiedų pumpurus ir neprinokusias sėklas marinuoti su krapais.

 Nasturčių smulkintus  žiedus  dedame į sriubas, salotas, sviestą, sūrius, sumuštinius, pyragus – suteikia itin malonų, saldų ir aštrų skonius.

Nasturčių padažas: 1 puodelis grietinės, ketvirtadalis šaukštelio asafetidos, trečdalis šaukštelio citrinos sulčių, 2 šaukšteliai  smulkintų nasturčių lapų ar sėklų.

Nasturtės subalansuoja ekosistemą darže: sodinama tarp pomidorų, bulvių, kopūstų, agurkų, taip pat aplink vaismedžius, nes atbaido amarus, kopūstinukus ir kitus kenkėjus.

Sveikatinančios nasturčių savybės

 Peru indėnai nasturtės lapus naudojo kaip arbatą nuo peršalimo, gripo ir kvėpavimo takų ligų.  Nasturtės, kaip natūralus antibiotikas, naudojamos nedidelių įpjovimų ir įbrėžimų dezinfekavimui.

 Ajurveda nasturčių lapais pataria trinti dantenas, norint pagyvinti kraujotaką ir dezinfekuoti.  Sergantiesiems burnos gleivinės uždegimu Ajurveda pataria burną skalauti didžiosios nasturtės nuoviru, pasaldintu medumi.

 Didžiosios nasturtės žolėje bei žiedų pumpuruose yra vitamino C, karotino, glikozido tropeolino, rauginių medžiagų.

 Didžioji nasturtė apsaugo nuo skorbuto, skatina šlapimo išsiskyrimą, valo kraują, pagerina širdies ritmą, sergančiųjų stenokardija kraujotaką bei savijautą.

 20 gramų didžiosios nasturtės žolės užpilkite 1 stikline verdančio vandens, termose leiskite nusistovėti 2 valandas, po to antpilą nukoškite.

 Sergantiems lėtiniu bronchitu, hipertonija, skorbutu, anemija bei inkstų akmenlige šio antpilo patariama gerti po 2 ar 3 valgomuosius šaukštus 4 ar 6 kartus per dieną.

Plaukams pastiprinti kas antrą dieną į galvą įtrinkite didžiosios nasturtės sulčių.

Kai kuriose šalyse iš žalių nasturčių lapų gaminamas vitamino C koncentratas.

Parengė Žilvinas Užkuraitis

Įvertinkite straipsni:
Balsavimu įvertinimas 4 / 5 (3). Jūs dar nebalsavote
(3)
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Santaros klinikų vadovas prof. Tomas Jovaiša: „Pokytis – tai nuolatinė būsena“
2024 m. birželio 11 d., laimėjęs konkursą į generalinio direktoriaus pareigas, Vilniaus universiteto ligoninės Santaros...
Nuo 2023 m. pradžios pacientams pradėti kompensuoti beveik 40 naujų vaistų
Kompensuojamųjų vaistų sąrašus kasmet papildo dešimtys naujų vaistinių preparatų, kurie padeda užtikrinti Lietuvos pacie...
Burnos sveikata svarbi ne tik dantims, bet ir visam organizmui
Birželio 17 dieną pasaulyje minima Tarptautinė burnos higienisto diena. Ši diena skirta atkreipti dėmesį į burnos higien...
Augant kraujo donorų aktyvumui, donacijų skaičius padidėjo beveik 8 tūkstančiais
Lietuvoje populiarėjant neatlygintinai kraujo donorystei, augant donorų, atliktų donacijų ir surenkamo kraujo kiekiams,...
Erkės paplitusios visur: kaip apsisaugoti?
Vasarą vis daugiau laiko praleidžiame gryname ore – miestų parkuose, soduose ar sodybose, o mėgstančius grybauti į...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų