Krienai (lot. Armoracia rustican, sanskrito kalba Singabera – “raguota šaknis”)- visame pasaulyje paplitusi daržovė nuo seniausių laikų. Jis auga net Grenlandijoje, kuri beveik visa padengta ledu.
Pompėjoje rastos freskos su krienų atvaizdais. Krienus aprašė ir Plinijus Vyresnysis savo “Gamtos istorijoje“.
Krienai senovėje laikyti itin vertinga daržove. Tai labai vertingas prieskonis. Vitamino C kiekiu krienai nusileidžia erškėtrožei ir juodiesiems serbentams, tačiau lenkia visus citrusinius vaisius. Šie šakniavaisiai vitamino C turi beveik tris kartus daugiau (iki 200 mg) nei citrinos. Tai gerokai pranoksta žmogui rekomenduojamą paros normą, kuri yra 50–100 mg.
Krienuose apstu kalio, kalcio, sieros, geležies ir kitų mineralinių medžiagų. Aštrų skonį ir aromatą lemia ypatingas komponentas – sinigrinas. Krienai taip pat turi ir fitoncidų – augalinių antibiotikų, kurie padeda kovoti su infekcijomis. Šaltuoju metų laiku padažai ir pagardai su krienais – tiesiog nepakeičiama peršalimo ligų profilaktika
Ajurveda apie krienus rašo kaip apie aštraus skonio satvišką - švarų (dorybės gunos prigimties) augalą. Jis didina pita ir subanasuoja vata ir kapha došas, stiprina apetitą ir virškinimo ugnį. Sušildo ir šalina amą (toksinus), stiprina imuninę sistemą.Rekomenduojamas žiemą ir pavasarį.
Vengti vasarą per karščius, taip pat esant nemigai, kepenų ir inkstų uždegimams ir aukštam kraujospūdžiui. Krienai nerekomenduojami sergant gastritu, kolitu, opalige.
Krienai skatina skrandžio sulčių išsiskyrimą.
Krienai virtuvėje
Labai naudinga valgyti tarkuotus krienus, sumaišytus su sviestu ir užteptus ant duonos.
Kulinarijoje naudojami ir krienų lapai. Gaunamas puikus geležies turtingas šakas. Smulkiai pjaustyti krienų lapai labai dera su šaltomis sriubomis, lapienėmis. Lapai dedami ir į rauginamus agurkus ar pomidorus.
Krienai ruošiami prieš patiekiant ant stalo ir stengiamasi vartoti 2-3 diena,s kad išsaugotų savo skonį ir veikliąsias medžiagas, paskui gaminami nauji.
Lietuviai krienus visuomet ruošdavo be acto, nes actas naikina krieno stiprybę.
Krienai lengvai bus tarkuojami, jei per naktį palaikysime šaltame vandenyje.
Tarkuotus krienus galima ir džiovinti, laikyti sandariame inde.
Pienas nesurūgsta, jei į jį įdedame krieno lapą.
Krienų padažas
Vidutinio dydžio krieno šaknis,
1 obuolys,
200 g grietinės,
1 šaukštas citrinos sulčių,
cukraus, druskos.
Krieno šaknį nuplaukite, nuskuskite, 3-4 valandas pamirkykite šaltame vandenyje. Sutarkuokite smulkia tarka, įdėkite tarkuotą obuolį, grietinę. Viską išmaišykite, pagardinkite druska, žiupsneliu cukraus, šlakeliu citrinos sulčių.
Sveikatinančios savybės
Krienai- puiki kraujagysles praplečianti priemonė. Jei kamuoja labai žemas kraujospūdis – sumaišome šaukštelį tarkuotų krienų su šaukšteliu medaus. Vartojame prieš valgį.
Krienai naudojami esant mažakraujystei, chroniškam reumatizmui, bronchinei astmai. Jei kamuoja radikulitas, pleuritas, lėtinis reumatizmas, tarkuotus krienus užtepame ant medžiagos ir dedame prie skaudamų vietų.
Tarkuotų krienų sultimis su medumi skalaujama gerklė esant anginai.
Sergantiems geltlige patariama pagelbėti sau ir krienų šaknų antpilu: sumalkite 1 kilogramą krienų šaknų, užpilkite 3 litrais verdančio vandens, uždenkite ir palikite 24 valandas nusistovėti. Gerkite 3 kartus per dieną po pusę stiklinės prieš valgį.
Sergantiems tulžies pūslės ligomis patariama vartoti krienų šaknų antpilą: susmulkinkite 10 g krienų šaknų ir užpilkite pusantros stiklinės verdančio vandens, uždenkite ir palikite 2 valandas nusistovėti, po to nukoškite. Gerkite po 2 šaukštelius 2-4 kartus per dieną.
Krienai valo kraują nuo šlapimo rūgšties ir todėl apsaugo nuo reumatizmo, podagros, pūslės ir inkstų akmenligės. Vartojama rytais po 1 šaukštelį prieš valgį.
Krienų sultys stimuliuoja naujų kraujo kūnelių gamybą.
Jei peršalote, tarkuotų krienų kompresus dėkite prie kojų padų ir ant blauzdų.
Po peršalimo 1-3 kartus per dieną suvalgykite po šaukštelį šviežiai sutarkuotų krienų su medumi — tai pravalo nosį ir mažina slogą. Dar patartina dėti kompresus: 2 šaukštelius krienų užtepkite ant lininio arba medvilninio audinio, uždėkite ant krūtinės ir palaikykite kelias minutes. Krienai labai dirgina odą, todėl po kompreso gerai nuplaukite odą ir patepkite aliejumi.
Susirgus ausų uždegimu, patariama į ausis kelis kartus per dieną įlašinti po 1-2 lašus krienų sulčių.
Krienai padead ir nuo kosulio, netgi įsisenėjusio: sutarkuokite krienus ir sumaišykite lygiomis dalimis su medumi. Gerkite po vieną šaukštelį 3 kartus per dieną, jei kosulys įsisenėjęs — po 15-20 kartų per dieną.
Sąnarių skausmą malšina ir krienų lapai. Nuskintus lapus nuplaukite karštu vandeniu, uždėkite ant skaudamo sąnario, šiltai apriškite ir palaikykite apie pusvalandį.
Ajurveda naudoja atjauninančią kaukę veido odai iš tarkuotų krienų ir obuolių tyrelės, sumaišytų lygiomis dalimis.
Pradėjus plikti, patartina 2-3 kartus per dieną galvos odą įtrinti krienų sultimis.
Jei patino kūno galūnės, gerkite tarkuotų krienų tyrelės su citrinos sultimis.
Sergant ateroskleroze, patariama kasdien suvalgyti po 3-4 šaukštus grietinės su krienais (stiklinei grietinės — 1 šaukštas tarkuotų krienų).