Sekmadienis, 2024.11.03
Reklama

Kraujospūdžio mažinimas sumažinus suvartojamos druskos kiekį

2012-03-13 22:37:27

Vokietijos federalinis rizikos vertinimo institutas paskelbė pakartotinai atliktus tyrimus apie druskos suvartojimą.

Druska yra būtina mūsų organizmui, tačiau per didelis jos kiekis gali turėti neigiamos įtakos sveikatai. Dauguma Vokietijos gyventojų suvartoja per daug druskos. Didelis suvartojamos druskos kiekis gali padidinti kraujo spaudimą ir turėti įtakos širdies ligų išsivystymui. Ir atvirkščiai – valgant mažai druskos turintį maistą galima sumažinti kraujospūdį. Padidėjusį kraujo spaudimą sumažinti taip pat padeda fizinis aktyvumas, kūno masės mažinimas ir vengimas vartoti alkoholinius gėrimus.

Redakcijos archyvo nuotr.

Kai kuriose Europos šalyse pastaraisiais metais, pradėjus taikyti įvairias priemones, buvo pasiekta, kad sumažėjo druskos, esančios jau pagamintuose maisto produktuose, kiekis. Atsižvelgdamas į tai, Max Rubner institutas (MRI), Robert Koch institutas (RKI) ir Vokietijos Federalinis rizikos vertinimo institutas pakartotinai įvertino kiek druskos suvartoja Vokietijos gyventojai. Taip pat buvo išanalizuota kokiuose maisto produktų grupėse yra daugiausia druskos ir koks druskos sumažinimo poveikis hipertenzijai.

Vokietijos federalinis rizikos vertinimo institutas, MRI ir KRI pažymi, kad Vokietijos gyventojai suvartoja per daug druskos: vyrai vidutiniškai suvartoja apie 9 g druskos per dieną, o moterys – apie 6,5 g. Jauni žmonės, paaugliai ir vaikai vartoja daug druskos turinčius maisto produktus. Per dieną reikėtų suvartoti nuo 3,5 iki 6,5 g druskos.

Nėra lengva pakeisti savo mitybos įpročius ir pradėti vartoti mažai druskos turintį maistą, kadangi daugumos jau paruoštų vartoti maisto produktų sudėtyje yra daug druskos. Duona, mėsos produktai, dešrelės, pienas ir sūris yra pagrindinės maisto grupės, lemiančios didelį druskos suvartojimą. Tačiau ir tai pačiai produktų grupei priskiriami gaminiai turi labai skirtingą druskos kiekį, pvz., kietame sūryje yra daugiau druskos nei tepamame sūryje.

Maisto produktai, turintys daug druskos, sudaro reikšmingą dalį Vokietijos gyventojų maisto raciono. Todėl Vokietijos federalinis rizikos vertinimo institutas parengė rekomendacijas dėl druskos kiekio mažinimo duonoje, dešrelėse ir sūryje. Pradžioje maisto produktai, kurių sudėtyje yra mažiau druskos atrodo beskoniai ir prėski. Palaipsniui mažinant druskos kiekį, vartotojai greitai pripranta prie mažesnio sūrumo. Siekiant padidinti gyventojų sąmoningumą, labai svarbu, kad jie būtų informuoti apie suvartojamos druskos kiekio ir sveikatos ryšį.

Nacionalinis maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutas taip pat vykdo Druskos vartojimo mažinimo skatinimo Lietuvoje projektą. Projekto metu bus tiriama kiek druskos yra dažniausiai vartojamuose produktuose, nagrinėjami gyventojų mitybos įpročiai, tiek vartotojams, tiek maisto produktų gamintojams bus pateikiama informacija apie druskos poveikį sveikatai bei siūlomi būdai kaip mažinti suvartojamos druskos kiekį. Šis projektas parengtas atsižvelgus į Europos Komisijos Baltąją knygą dėl Europos strategijos su mityba, antsvoriu ir nutukimu susijusiomis sveikatos problemomis spręsti bei Pasaulinės sveikatos organizacijos Mitybos, fizinio aktyvumo ir sveikatos strategiją.

Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto specialistai jau paskelbė keletą straipsnių apie įvairias druskos rūšis, numatoma parengti informacinius pranešimus apie druskos poveikį sveikatai, pateikti patarimus kaip sumažinti su maistu gaunamos druskos kiekį.

Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto atliekamo Druskos vartojimo mažinimo skatinimo projekto tikslas – siekti, kad gyventojų suvartojamas druskos kiekis neviršytų Pasaulio sveikatos organizacijos rekomenduojamo kiekio – 5g druskos per dieną ir taip užtikrinti geresnę žmonių sveikatą.

Nacionalinis maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutas

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Nacionalinio vėžio instituto klinikinė veikla integruojama į Santaros klinikas
Spalio 31 dieną patvirtinta Nacionalinio vėžio instituto (NVI) klinikinės veiklos perdavimo Vilniaus universiteto ligoni...
Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšomis kompensuos tris  onkogenetinius tyrimus
Nuo 2025 m. vasario 1 d. Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis pacientams bus kompensuojami dar trys brang...
Atostogos moksleiviams – ne tik džiaugsmo, bet ir nerimo laikas: kaip jiems padėti?
Mokslo metų pradžioje šeimos įprastai labai greitai susikuria kasdienę rutiną, padedančią užtikrinti emocinį stabilumą n...
Gydytojas perspėja, kuriuos gerybinius odos navikus patartina šalinti nieko nelaukiant
Gerybiniai odos navikai dažniausiai yra nekalti dariniai, tačiau juos būtina nuolat stebėti. Gydytojai pabrėžia, kad ypa...
Artėjant Vėlinėms – dėmesys išgyvenantiesiems artimojo savižudybę
Vėlinių laikotarpis kai kuriems žmonėms gali būti itin sunkus dėl patirtų netekčių, taip pat ir dėl artimojo savižudybės...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų