Vokietijos federalinis rizikos vertinimo institutas paskelbė pakartotinai atliktus tyrimus apie druskos suvartojimą.
Druska yra būtina mūsų organizmui, tačiau per didelis jos kiekis gali turėti neigiamos įtakos sveikatai. Dauguma Vokietijos gyventojų suvartoja per daug druskos. Didelis suvartojamos druskos kiekis gali padidinti kraujo spaudimą ir turėti įtakos širdies ligų išsivystymui. Ir atvirkščiai – valgant mažai druskos turintį maistą galima sumažinti kraujospūdį. Padidėjusį kraujo spaudimą sumažinti taip pat padeda fizinis aktyvumas, kūno masės mažinimas ir vengimas vartoti alkoholinius gėrimus.
Kai kuriose Europos šalyse pastaraisiais metais, pradėjus taikyti įvairias priemones, buvo pasiekta, kad sumažėjo druskos, esančios jau pagamintuose maisto produktuose, kiekis. Atsižvelgdamas į tai, Max Rubner institutas (MRI), Robert Koch institutas (RKI) ir Vokietijos Federalinis rizikos vertinimo institutas pakartotinai įvertino kiek druskos suvartoja Vokietijos gyventojai. Taip pat buvo išanalizuota kokiuose maisto produktų grupėse yra daugiausia druskos ir koks druskos sumažinimo poveikis hipertenzijai.
Vokietijos federalinis rizikos vertinimo institutas, MRI ir KRI pažymi, kad Vokietijos gyventojai suvartoja per daug druskos: vyrai vidutiniškai suvartoja apie 9 g druskos per dieną, o moterys – apie 6,5 g. Jauni žmonės, paaugliai ir vaikai vartoja daug druskos turinčius maisto produktus. Per dieną reikėtų suvartoti nuo 3,5 iki 6,5 g druskos.
Nėra lengva pakeisti savo mitybos įpročius ir pradėti vartoti mažai druskos turintį maistą, kadangi daugumos jau paruoštų vartoti maisto produktų sudėtyje yra daug druskos. Duona, mėsos produktai, dešrelės, pienas ir sūris yra pagrindinės maisto grupės, lemiančios didelį druskos suvartojimą. Tačiau ir tai pačiai produktų grupei priskiriami gaminiai turi labai skirtingą druskos kiekį, pvz., kietame sūryje yra daugiau druskos nei tepamame sūryje.
Maisto produktai, turintys daug druskos, sudaro reikšmingą dalį Vokietijos gyventojų maisto raciono. Todėl Vokietijos federalinis rizikos vertinimo institutas parengė rekomendacijas dėl druskos kiekio mažinimo duonoje, dešrelėse ir sūryje. Pradžioje maisto produktai, kurių sudėtyje yra mažiau druskos atrodo beskoniai ir prėski. Palaipsniui mažinant druskos kiekį, vartotojai greitai pripranta prie mažesnio sūrumo. Siekiant padidinti gyventojų sąmoningumą, labai svarbu, kad jie būtų informuoti apie suvartojamos druskos kiekio ir sveikatos ryšį.
Nacionalinis maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutas taip pat vykdo Druskos vartojimo mažinimo skatinimo Lietuvoje projektą. Projekto metu bus tiriama kiek druskos yra dažniausiai vartojamuose produktuose, nagrinėjami gyventojų mitybos įpročiai, tiek vartotojams, tiek maisto produktų gamintojams bus pateikiama informacija apie druskos poveikį sveikatai bei siūlomi būdai kaip mažinti suvartojamos druskos kiekį. Šis projektas parengtas atsižvelgus į Europos Komisijos Baltąją knygą dėl Europos strategijos su mityba, antsvoriu ir nutukimu susijusiomis sveikatos problemomis spręsti bei Pasaulinės sveikatos organizacijos Mitybos, fizinio aktyvumo ir sveikatos strategiją.
Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto specialistai jau paskelbė keletą straipsnių apie įvairias druskos rūšis, numatoma parengti informacinius pranešimus apie druskos poveikį sveikatai, pateikti patarimus kaip sumažinti su maistu gaunamos druskos kiekį.
Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto atliekamo Druskos vartojimo mažinimo skatinimo projekto tikslas – siekti, kad gyventojų suvartojamas druskos kiekis neviršytų Pasaulio sveikatos organizacijos rekomenduojamo kiekio – 5g druskos per dieną ir taip užtikrinti geresnę žmonių sveikatą.
Nacionalinis maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutas