Šeštadienis, 2025.01.25
Reklama

Kodėl raudonoji mėsa gali sukelti vėžį?

vlmedicina.lt | 2015-01-07 14:08:20

Raudonoji mėsa – tas maisto produktas, kurį sveikatos specialistai mėgsta palinksniuoti. Ypač kai kalba apie riziką susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis ar net vėžiu. Ir tie specialistai visiškai teisūs, mat ne kartą ir ne du buvo įrodyta, jog raudonoji mėsa, jos dažnas vartojimas turi įtakos kardiovaskulinių ligų išsivystymui ir gali padidinti riziką susirgti onkologinėmis ligomis. Dėl širdies ir kraujagyslių ligų daugiau mažiau aišku – šioje mėsoje gausu mūsų kraujagyslėms nedraugiškų sočiųjų riebalų. O kodėl vėžys?

Smulkinta mėsa
Algirdo Kubaičio nuotr.

Ne per seniausiai mokslininkai iš Kalifornijos medicinos universiteto į šį klausimą atsakė ir su pasididžiavimu išvadas paskelbė moksliniame leidinyje „Proceedings of the National Academy of Sciences“.

Ką padarė mokslininkai? Kai jie ėmėsi išsamiau tyrinėti raudonosios mėsos struktūrą, sudėtį, joje atrado cukraus molekulę, vadinamą Neu5Gc. Ši molekulė sukėlė didelių įtarimų dėl pačios paprasčiausios priežasties. Neu5Gc galime rasti daugelio žinduolių organizme, tačiau žmogaus organizme šios medžiagos nėra. Vadinasi, yra tikimybė, kad patekusi į mūsų organizmą ši molekulė gali išderinti daugelio organų sistemų veiklą ir pati, nors būdama maža, sukelti didelius pokyčius.

Kad tuo būtų įsitikinta ir praktiškai, mokslininkai pasitelkė laboratorinius gyvūnėlius. Iš laboratorinių pelyčių organizmo buvo pašalinta minėta cukraus molekulė, kad gyvūnėlio organizmas imituotų organizmą be šios molekulės, kaip žmogaus. Pelytės buvo dažnai maitinamos raudonąja mėsa. Kas nutiko po to? Buvo pastebėtas vėžinių ląstelių vystymasis.

Anot tyrimo vadovo daktaro Ajit Varki, prieš tai visi spėliojimai apie galimą cukraus molekulės įtaką buvo tik teoriniai. Tačiau imitavus organizmą be šios molekulės ir vėliau tai molekulei nuolat patenkant į tokį organizmą, pastebėti vėžiniai pakitimai.

It to būtų negana, mokslininkai tyrė įvairių rūšių raudonąją mėsą ir nustatė, kad daugiausia minėto cukraus molekulių rasta tokioje mėsoje, kaip kiauliena, aviena, jautiena. Taip pat Neu5Gc iš šios mėsos lengviausiai patenka į žmogaus organizmą ir yra absorbuojama į bendrąją kraujotaką.

Nepaisant tokio daug pamąstymų sukeliančio tyrimo, mokslininkai teigia, kad nedideli raudonosios mėsos kiekiai yra reikalingi žmogui, ypač jaunam, dėl kitų savybių. Tačiau piktnaudžiauti šia mėsa jokiu būdu nerekomenduojama.

Raudonojoje mėsoje gausu baltymų, omega-3 riebiųjų rūgščių. Ir jie yra būtini mūsų organizmui. Tačiau raudonojoje mėsoje dabar galime aptikti ir įvairių chemikalų, hormonų, antibiotikų. Į jos sudėtį įeina ir naujai aptikta molekulė, kuri gali būti viena iš vėžio priežasčių.

Šaltinis:

Varki NM, Samraj AN, Pearce OMT, Läubli H, Crittenden AN, and Bergfeld AK, et al. Proceedings of the National Academy of Sciences. 2014.


VLmedicina.lt

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Viduriavimo ir vidurių užkietėjimo atmintinė: kaip elgtis sutrikus tuštinimuisi?
Kiek kartų per dieną keliaujame į tualetą ir kiek laiko jame praleidžiame; kokia yra išmatų konsistencija bei spalva; ka...
Dr. V. Sidorovas: „Odos vėžį įveikti įmanoma ir sulaukus garbaus amžiaus"
Odos vėžį gydantys specialistai pastebi, kad daugelis žmonių bijo išgirsti vėžio diagnozę, ir tai dažnai tampa pagrindin...
Tėvai ir vaikai. Tarp kontrolės ir liberalumo
„Man tėvai neleidžia“, – sako pradinukas draugams ir taip paaiškina, kad jis šioje situacijoje niekuo...
Dietistė atsakė, ar produktai be gliuteno yra geresni, ir pasidalijo receptų idėjomis
Miltai, makaronai ir kruopos – vieni dažniausių produktų virtuvėje, be kurių neapsieinama ruošiant įvairius patiek...
Žąsies oda – liga, apie kurią ne visi drįsta šnekėti: kaip ją gydyti?
Keratosis pilaris, dar kitaip vadinama žąsies oda, yra lėtinė odos būklė, pasireiškianti mažais, šiurkščiais gumbeliais,...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų