Kasdien pasaulyje išgeriama per 2,5 mlrd. puodelių kavos. Įdomu tai, kad natūralios maltos ir tirpios kavos suvartojama daugmaž po lygiai, o vienos ar kitos rūšies vartojimas priklauso nuo kavos vartojimo tradicijų.
Sunkiausia padirbti kavos pupeles
Mes labiau vertiname natūralią maltą kavą, kuri visiškai pagrįstai asocijuojasi su aukštesne kokybe. Be to, kavos vartojimas turi tam tikras tradicijas ir net ritualus (pvz., kavos puodelį būtina pasiūlyti svečiui) ir ten, kur jos paplitusios, tradiciškai vartojama aukštesnės kokybės kava. Šalyse, kur kavos vartojimas nėra niekuo ypatingas, o vartotojai labiau pripratę prie prekybos automatų gaminamos kavos, tirpios kavos vartojimas didesnis nei natūralios. Manau, neverta lyginti maltos ir tirpios kavos, nes visi puikiai žinome kuri geresnė, o štai pakalbėti apie kai kurias gamintojų gudrybes vis tik verta.
Kava yra falsifikuojama pakankamai dažnai ir gamintojai visuomet ieško ir ieškos, kaip piginti net originalią kavą ar jos mišinius. Be abejo, labiausiai technologijos veikia tirpios kavos gamybą, o mažiausiai galimybių dirbtinai „pagerinti“ kavą turi kavos pupeles parduodantys gamintojai. Tiesa, istorijoje buvę atvejų, kuomet falsifikavo net pupeles, tam naudojant miežius ir kavos pramonės atliekas.
Apie tirpią kavą
Apie grūdinių kultūrų naudojimą, pvz., tirpioje kavoje, prisiminti kartais verta. Pati tirpios kavos gamybos technologija nors ir skiriasi priklausomai nuo gamintojo, tačiau turi kelis bendrus principus. Pirmiausia, tirpiai kavai gaminti naudojamos prastesnės kokybės, rūšies (pvz., vietoje Arabica naudojama Robusta, nors etiketėje nurodoma būtent Arabica) arba net kavos pramonės atliekos.
Pupelės kepinamos, sumalamos ir verdamos kelias valandas iki 15 atmosferų slėgyje. Gautasis kavos ekstraktas filtruojamas, džiovinamas ir toliau jau gamintojai naudoja vienokią ar kitokią jiems būdingą gamybos technologiją. Tačiau prisiminkime, kad tirpioje kavoje tikros kavos, tiksliau, natūralios kavos produktų bus vos 15-20 procentų, o štai kofeino kiekis tikrai nemenkas. Pačios prasčiausios kokybės kavą imituojančiuose gėrimuose galima aptikti net sintetinio kofeino granules, sumaišytas su prasta kavos mase.
Be to, nepamirškime, kad norint ilgiau saugoti paruoštus kavos miltelius nepakanka vien sandaraus įpakavimo ir gamintojai, siekdami pailginti kavos realizavimo laiką, kartais naudoja konservantus ir drėgmę absorbuojančias medžiagas.
Kas primaišoma į kavas trys viename?
Ypatingą dėmesį verta atkreipti į įvairius tirpios kavos mišinius, kuriuose yra ir cukraus (arba saldiklių), aromatų (dažniausiai sintetinių), pieno miltelių ir taip pat daug mums visiškai nereikalingų, o kartais ir kenksmingų, cheminių medžiagų. „Trys viename“ ar panašiuose kavos mišiniuose, kaip ir visuose technologiškai sudėtingose produktuose, gausu medžiagų, galinčių tarpusavyje sąveikauti ir pakenkti jūsų sveikatai. Prisiminkime, kur yra pieno, ten visai tikėtina, kad yra ir sojos, kuri pigesnė ir puikiai tinka natūraliam pienui pakeisti. Be to, nepamirškime apie „grietinėlę“, kuri apskritai gali būti pagaminta iš sojos ir augalinių riebalų (kokosų, palmių ar žemės riešutų).
Na ir nuolatos prisiminkime, kad rinkoje egzistuoja ir tikrieji falsifikatai. Nors tikimybė nusipirkti padirbtos kavos Lietuvoje nėra didelė, tačiau perkant kavą turguje ar interneto parduotuvėje prisiminkite: falsifikatoriai turi kur kas prastesnę pakavimo įrangą nei oficialūs gamintojai, todėl, jei matote žinomą pavadinimą, bet etiketė tiesiog priklijuota ant skardinės, galite drąsiai įtarti negerą.
Taip pat įtarimą turėtų sukelti plastikiniai įpakavimai, ypač jei oficialus gamintojas tradiciškai pakuoja kavą į stiklo tarą arba skardines.
Vitalijus Balkus