Antradienis, 2024.03.19
Reklama

Kalėdų belaukiant: iššūkiai skrandžiui – aguonpienis, silkė pataluose ir grybai

Šaltinis: vlmedicina | 2019-12-20 10:19:21

Kad didžiausių metų švenčių džiugesio nepritemdytų prasta savijauta, šalies gyventojai griebiasi įvairiausių būdų, o sveikatos priežiūros specialistai atkreipia dėmesį į netinkamus valgymo įpročius. Ką šiais metais ruošti Kūčių stalui, kaip pratinti pilvą, kad daugiau tilptų, o kartu ir kaip neapkrauti virškinamojo trakto bei išvengti sustojusio skrandžio pojūčio?

Silkėje esantis didelis druskos kiekis gali padidinti kraujospūdį, sulaikyti skysčius organizme. © VLMEDICINA.LT (A. Kubaičio) nuotr.

„Pamačius įvairiausiomis vaišėmis gausiai nukrautą šventinį stalą kyla pagunda valgyti viską iš eilės, o ir prieš mamų ar močiučių ruoštus patiekalus atsilaikyti būna išties sunku. Nors per Kūčias turėtume pasninkauti, tačiau dauguma tradicinių patiekalų susideda iš aguonų, grybų ir žuvies. Šie populiarūs ingredientai yra riebūs, sunkiai virškinami bei kaloringi. Kai prie to dar prisideda mažas fizinis aktyvumas, tokia kombinacija skrandžiui tampa tikru iššūkiu. Prarastas saikas ir sveika nuovoka gali sukelti nejuokingus sveikatos sutrikimus: ne tik virškinimo problemas, bet ir apsinuodijimą maistu. Todėl labai svarbu ne tik tai, ką valgome, bet ir kokia eilės tvarka bei kaip dažnai tai darome“, – sako vaistininkė Raimonda Truncė.

Norintiems išvengti sunkumo pojūčio teks atsisakyti aguonų

Kūčiukai, jos teigimu, nėra tokie jau nekalti kaip atrodo. Šį produktą ypač atsargiai turėtų vartoti turintys gastroezofaginį refliuksą – padidėjusį rūgštingumą, nes kūčiukų sudėtyje esančios mielės stipriai padidina skrandžio rūgštingumą.

Aguonų pienas taip pat patenka į saikingai vartojamų produktų sąrašą. Jo vengti turėtų vyresnio amžiaus žmonės bei virškinimo ir žarnyno problemų turintys žmonės.

„Aguonų mūsų organizmas beveik nevirškina, o tik sulėtina ir taip jau sulėtėjusią žarnų peristaltiką švenčių metų, kai mažiau judame ir tik sėdime prie stalų. Aguonų ir pieno kombinacija sutrikdo virškinimo procesą, atsiranda sunkumo ir pūtimo jausmas, gali sumažėti arba padidėti vaisto įsisavinimas organizme. Taip pat ne paslaptis, kad aguonose yra opioidų ir nors lietuviškose aguonose randamas nedidelis jų kiekis, žmonėms, vartojantiems stiprius nuskausminamuosius ar psichiką veikiančius vaistus, reiktų būti atsargesniems ir aguonpienio su kūčiukais, aguonų pyrago ar virtinukų valgyti kuo mažiau“, – pažymėjo vaistininkė.

Turintys alergijų žmonės, sergantys hipertenzija ar inkstų ligomis bei vartojantys šioms ligoms gydyti skirtus vaistus turėtų vengti švenčių stalo karalienės – žuvies, o ypač silkės patiekalų. Silkėje esantis didelis druskos kiekis gali padidinti kraujospūdį, sulaikyti skysčius organizme. Tai sukelia kojų, rankų ir paakių tinimą, padažnėjusį širdies ritmą.

„Su kitu tradiciniu kalėdinio stalo pasididžiavimu grybais taip pat reiktų elgtis apdairiai. Žmogaus organizmui grybus virškinti sunku ir dažnai sukelia „sustojusio“ skrandžio pojūtį. Valgant grybus, atsiranda ir nemaža apsinuodijimo rizika, nes grybai labai greitai genda. Rekomenduojama juos konservuotus laikyti ne ilgiau nei pusmetį, o pakartotinai pašildytų – nevalgyti iš viso“, – pabrėžė R. Truncė ir priduria, kad grybų geriau nevalgyti vaikams, nėščiosioms ir vyresnio amžiaus žmonėms, nes jų virškinimo sistema yra jautresnė.

Švenčių stalo taisyklės: paragauti, padaryti pertrauką, atsigerti vandens ir pajudėti

Pasak vaistininkės, viena svarbiausių taisyklių prie šventinio stalo yra viską valgyti ragavimo būdu, nedideliais kiekiais, po nedidelį šaukštą, mažais kąsniais.

„Kiek įmanoma laikykitės įprasto režimo – laiku pusryčiaukite, pietaukite ir vakarieniaukite, nes tuomet prie Kūčių stalo neatsisėsite alkani. Valgant skirtingus patiekalus reiktų padaryti bent 15-20 minučių pertrauką, per kurią reiktų pajudėti, atsigerti vandens ar žolelių arbatos, o desertą galima ragauti praėjus bent trims valandoms po paskutinio patiekalo“, – sako R. Truncė.

Nustatyta, kad žmogaus skrandyje telpa 500-700 gramų maisto, todėl suvalgyti reiktų tiek maisto, kiek telpa ant delno, nes žmogaus skrandžio talpa atitinka žmogaus kumščio dydį.

Svarbiausia yra saikas

„Gintarinės vaistinės“ vaistininkės teigimu, persivalgius, pirmiausia, žmogus pajaučia pilvo pūtimą ir skausmą, kartais netgi prasideda viduriavimas arba vidurių užkietėjimas bei pykinimas, būna silpna, svaigsta galva, jaučiamas mieguistumas, pakyla kūno temperatūra.

Anot vaistininkės, persivalgymo sukelta prasta savijauta vieniems praeina pagulėjus ir pailsėjus, o kiti yra priversti kreiptis į gydytoją.

„Geresnei savijauta padeda anglies tabletės, virškinimo ar kasos fermentai. Kitą dieną reiktų vengti valgyti sunkiai virškinamą maistą ir, geriausia, bent pusdienį apskritai nieko nevalgyti, „valyti“ organizmą skysčiais, taip pat šiek tiek pajudėti – pasivaikščioti. Tačiau svarbiausia taisyklė visose gyvenimo srityse yra saikas“, - reziumavo R. Truncė.

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Nemiga gali byloti apie galybę sveikatos sutrikimų: į ką atkreipti dėmesį
Visi esame susidūrę su nuovargiu ir žinome, kad ilgainiui jis mažina produktyvumą, blogina trumpalaikę atmintį, trukdo s...
Gydytoja psichiatrė:  kodėl vyresniame amžiuje vienatvė išgyvenama itin skaudžiai
Žmogus – sociali būtybė, kuriai bendravimas yra nepakeičiamai reikalingas. Kita vertus, nemaža dalis žmonių visišk...
Lietuvoje dažniausiai apsinuodijama alkoholiu, vaistais ir narkotinėmis medžiagomis
Šiuo metu pasaulyje yra vartojama apie 60 000 cheminių medžiagų ir preparatų, iš kurių apie 6 000 medžiagų turi labai pl...
5 dažniausios regėjimo problemos – kaip jas spręsti?
Žmogaus akis – sudėtingas organas, kuris iš aplinkos priima daugiausiai informacijos. Akių dėka žmogus ne tik mato...
Svarbiausi kokybiško poilsio komponentai: čiužinys, antčiužinis ir patalynė
Visi puikiai žinome, kad kokybiškas poilsis nakties metu užtikrina gerą nuotaiką, darbingumą ir bendrą savijautą. Vis dė...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų