Pirmadienis, 2024.05.13
Reklama

Kaip švęsti, kad po Velykų nesušlubuotų sveikata?

vlmedicina.lt | 2014-04-18 11:58:17

Per šventes daugelis lietuvių, susėdę prie gausiai įvairiais patiekalais nukrautų stalų, praranda saiko jausmą. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba primena, kad sveikos mitybos principų reikėtų laikytis ne tik kiekvieną dieną, bet ir švenčiant Velykas. Taip pat nereikėtų pamiršti, kad šventiniai patiekalai greitai genda.

Vaišės
Algirdo Kubaičio nuotr.

Neapkraukite skrandžio

Vienu metu suvalgyti skirtingi produktai skrandyje išbūna iki 8 valandų, o žarnyne – net iki 30 valandų. Per tiek laiko jie pradeda rūgti ir gesti, todėl organizme gaminasi toksinės rūgštys. To pasekmė – dujų kaupimasis, rėmens graužimas, sutrikęs virškinimas. Persivalgę dažnai neturime ir energijos, nes ji visa skiriama maistui apdoroti bei virškinti.

Taigi, kokius patiekalus ruošti svečiams ir ką dėtis į lėkštę lankantis pas giminaičius ar draugus, kad po švenčių nesušlubuotų sveikata?

Valgykite kuo daugiau daržovių

Šviežios, šaldytos, raugintos ar konservuotos daržovės ne tik puikiai derės prie mėsos patiekalų, bet ir praturtins organizmą vitaminais bei mineralinėmis medžiagomis. Jose taip pat gausu skaidulinių medžiagų, kurios pagerina virškinimą. Tad užuot gaminę mišraines su majonezu, rinkitės šviežias salotas su žalumynais, o įprastus mėsos užkandžius, pakeiskite daržovių užtepėlėmis.

Naudingesni viso grūdo produktai

Daugiau nei pusę paros energijos turime gauti iš grūdinių produktų: duonos, makaronų, ryžių. Vertingesni viso grūdo produktai, pagaminti iš rupaus malimo miltų. Mat grūdo luobelėje yra skaidulinių medžiagų, vitaminų ir mineralinių medžiagų, gemale – riebalų rūgščių.

Vietoj mėsos – žuvis

Karštam patiekalui kepkite ne riebią mėsą, o troškinkite žuvį. Tai vertingas baltymų, polinesočiųjų riebalų rūgščių ir vitamino D šaltinis.

Maistą troškinkite

Kepant riebalai įsigeria į visą patiekalą, todėl net neriebų maistą skrandžiui sunkiau suvirškinti. O troškinant garuose nereikia riebalų, be to, išlieka daugiau vitaminų ir kitų naudingųjų medžiagų nei kepant.

Nepiktnaudžiaukite saldžiais, gazuotais gėrimais

Jie labai kaloringi. Be to, kai jais užsigeriama valgant, maistas susimaišo su gėrimu ir sutrinka virškinimas, gali skaudėti skrandį.

Gerkite vandenį

Negazuotas mineralinis vanduo ir žalioji arbata padeda  virškinti maistą. Ypač sveika vandens stiklinę išgerti prieš sėdant už vaišių stalo – apgausite skrandį, pripildydami jo turinį ir norėsis mažiau valgyti.

Patiekalus ragaukite

Kiekvieno patiekalo dėkitės po kelis šaukštelius. Taip visko paragausite, bet nepersivalgysite. Greičiau pajusite sotumą ir mažiau suvalgysite, jeigu kiekvieną kąsnį gerai sukramtysite.

Margučius ir kitus šventinius patiekalus reikėtų suvalgyti per 2-3 paras

Geriausias skonio savybes kiaušinis įgyja per 5 paras po padėjimo, tačiau kiaušinių tinkamumo vartoti terminas gana ilgas – 28 dienos. Geriausia žalius kiaušinius laikyti nuo +5 iki +18 laipsnių celsijaus temperatūroje, o plauti tik prieš vartojimą.

Pasak VMVT Maisto skyriaus vyriausiosios specialistės Vidos Jarošienės, virtus kiaušinius kambario temperatūroje rekomenduojama laikyti ne ilgiau kaip 2 paras, o šaldytuve – iki 3 parų.

Specialistė pataria ir konditerijos gaminių pirkti tokį kiekį, kad suvalgytumėte per 2-3 dienas. Pyragus, sausainius reikėtų laikyti sausoje, vėsioje vietoje. O tortus su kremu, kitus greitai gendančius saldumynus geriau laikyti šaldytuve.

„Virto, kepto, troškinto maisto nerekomenduojama palikti kambario temperatūroje ilgiau kaip 2 valandoms – reikėtų padėti šaltai. Kad pakilios švenčių nuotaikos netemdytų virškinimo negalavimai, neprisipirkime ir nepriruoškime daugybės maisto, kurio nepajėgsime suvalgyti per kelias dienas“, - apibendrina V. Jarošienė.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Plauti galvą tik kartą per savaitę – tai įmanoma
Vieniems plaukai riebaluojasi itin greitai, kiti gali nors ir savaitę išvaikščioti netrinkę savo plaukų. Kasdienis galvo...
Išplėstinės praktikos slaugytojai – savarankiški ir itin kompetentingi specialistai
Išplėstinės praktikos slaugytojas – specialistas, dirbantis klinikinį darbą, pasižymintis platesnėmis kompetencijo...
Alpimas: dėl kokių priežasčių dažniausiai netenkama sąmonės?
Alpimai, moksliškai vadinami sinkopėmis, yra gana dažnas reiškinys – apskaičiuota, jog bent kartą per gyvenim...
Gausus prakaitavimas – ne nuosprendis. Kaip jo išvengti?
Kartu su pirmosiomis vasariškų karščių dienomis grįžo ir ne vienam aktuali problema – kaip gelbėtis, kai nugara up...
Šeimos gydytoja papasakojo, kokių klaidų nedaryti, norint sėkmingai mesti svorį
Sparčiai šylant, orams nemaža dalis žmonių pradeda intensyviai ruoštis vasaros sezonui ir daugiau dėmesio skiria savo kū...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų