Antradienis, 2023.06.06
Reklama

Kaip pasirinkti sveikiausią duoną

2017-11-13 15:26:33

Duonos rūšių gausa gali susukti galvą. Ir ne tik ji – pasiūlyta duoną išbraukti iš sveikos mitybos piramidės. Kodėl? Pataria vaikų ligų gydytoja ir vaikų endokrinologė Lina Orlovskaja.

© VLMEDICINA.LT (A. Kubaičio) nuotr.

Šalin iš mitybos piramidės

Jei neturite jokio pagrindo nerimauti dėl celiakijos, galite valgyti duoną ir jos gaminius, tačiau nepamirškite, kad pagal naujausią sveikos mitybos piramidę duona ir jos gaminiai priskiriami prie vengtinų produktų. Taigi – prancūziškieji rageliai, prancūziškas batonas, čiabata ir visa kita skani duona yra mūsų mitybos balastas. Duona, ryžiai, makaronai ir bulvės – tai produktai, kuriuos rekomenduojama valgyti ribotais kiekiais. To nepasakytina apie kitus grūdinius, ypač viso grūdo, produktus. Kuo labiau grūdas susmulkintas, apdorotas, išbalintas ir perdirbtas, tuo mažiau jis naudingas. Spurgos, žagarėliai ir kiti duonos gaminiai, kepti riebaluose, kremu įdaryti pyragaičiai, sausainiai, kepti naudojant hidrintus riebalus, turėtų būti duodami vaikams kiek įmanoma rečiau. Jei norite palepinti savo vaiką saldesniu gardėsiu, verčiau iškepkite jam naminį pyragą.

Duona su sėklomis

Jei manote, kad duona su saulėgrąžomis, riešutais, vaisių gabalėliais, linų sėmenimis ir kitais sveikais priedais yra vertingesnė už paprastą ruginę, – klystate. Minėti priedai vaikams iki ketverių metų nerekomenduotini, nes vaikas gali paspringti. Be to, šiais priedais dažniausiai skaninama kvietinė duona, o sveikiausia yra natūralaus raugo ruginių rupaus malimo miltų duona. Prancūziškieji rageliai, prancūziški batonai, čiabata ir kita skani duona yra mūsų mitybos balastas.

Ji gali būti paskaninta sėlenomis, tai viena sveikiausių grūdo dalių, joje gausu vitaminų, mikroelementų, taip pat skaidulų, apsaugančių nuo vidurių užkietėjimo. Trapučiai ir duoniukai, pagaminti iš ekologiškų nesmulkintų kviečių, taip pat yra sveikas ir vertas dėmesio duonos gaminys, tačiau tik vyresniems kaip ketverių metų vaikams, mažesnieji dėl jų trapumo gali užspringti.

Cukrus duonoje

Nemanau, kad verta tyrinėti etiketes ieškant informacijos, kurioje duonoje yra mažiausiai cukraus ir riebalų. Daug svarbiau įsitikinti, kad jūsų perkama duona būtų kuo natūralesnė, be konservantų, mielių, puriklių, kepimo priedų, o svarbiausia – skonio stipriklių gliutamatų. Turguje, parduotuvėje ar specialiose kepyklėlėse galite įsigyti vadinamosios senovinės duonos, kurią kepant vietoj cukraus ar dirbtinių saldikių dedama medaus, tokia duona bus labai kaloringa, soti, ganėtinai saldi ir, žinoma, daug sveikesnė nei becukrė, puriklių išpurenta forminė balta duona.

Druska duonoje

Svarbesnis nei cukraus kiekis duonoje yra druskos kiekis. Suaugusiam žmogui per parą rekomenduojama suvartoti ne daugiau kaip 2,5 g druskos. Kūdikiams druska skaninti maistą išvis nerekomenduojama, jiems užtenka druskos, natūraliai esančios produktuose. 1–3 metų vaikams druskos per parą rekomenduojama suvartoti ne daugiau kaip 1,5 g, o 4–8 metų vaikams – ne daugiau kaip 1,9 g per parą. Druskos, be abejo, yra ne tik duonoje, tad suskaičiuokite, kiek druskos per parą suvartos jūsų darželinuko amžiaus vaikas, jei pusryčių gaus sumuštinį su sūriu ar dešra, o galbūt pieniškų dešrelių, pietų – sriubos su duonos rieke, kotletą, salotų ir bulvių košės, o vakarienės – makaronų apkepo su daržovėmis ir sūriu ar mėsa. Žinoma, viskas pasūdyta. Suskaičiavę suprasite, kad rekomenduotiną kiekį viršijate daug kartų. Valgydami papildomai nesūdytą maistą vien natūraliai produktuose esančios druskos gauname iki 3 g per parą.

2015–2016 metais Nacionaliniame maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institute buvo ištirti 93 duonos gaminių mėginiai (iš jų – 50 duonos ir 12 batono). Druskos kiekis duonos gaminiuose svyravo nuo 0,13 iki 2,5 g/100 g produkto, duonoje – nuo 0,13 iki 1,16 g/100 g produkto. Sūriausi buvo duonos gaminiai (pavyzdžiui, traški duonelė, duonos traškučiai), kuriuose druskos vidutiniškai yra 1,35 g/100 gramų. Vidutinis druskos kiekis batone – 0,8 g/100 gramų. Taigi vienoje vidutinio dydžio duonos riekėje (50 g) yra apie 0,44 g druskos.

Kiek riekių per dieną

Geriausia, jei vaikas duonos gaminius valgytų ne kiekvieną dieną, nes šie produktai pagal naujausią sveikos mitybos piramidę priskirtini prie vengtinų, kaip ir perdirbti mėsos gaminiai ar saldumynai. Jei negalite išsiversti be duonos gaminių, reikėtų valgyti jų ne daugiau kaip vieną porciją per dieną (tarkime, viena 1 cm storio duonos riekė per dieną).

Parengta bendradarbiaujant su „Mamos žurnalu“

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
Žymos: duona
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Skelbiamas konkursas Kauno klinikų direktoriaus pareigoms eiti
Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) skelbia konkursą Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės (LSMUL) Kauno kli...
Kodėl labai svarbu sportuoti dirbantiems sėdimą darbą?
Sėdimas darbas mažiausiai 8 valandas kasdien - daugelio suaugusių žmonių kasdienybė. Tik ar žinojote, kad moksliniai tyr...
Nepaisyti kalcio trūkumą signalizuojančių ženklų – pavojinga sveikatai
Tyrimai rodo, kad Lietuvos gyventojai – nepriklausomai nuo lyties ar amžiaus – su maistu negauna būtinos kal...
Naujas prostatos vėžio gydymo būdas
Nacionaliniame vėžio institute pradėtas naujas etapas prostatos vėžio gydyme: krioabliacijos būdu sunaikintas lokaliai a...
Kauno klinikose reta liga sergančiai pacientei pritaikytas inovatyvus gydymas
Kamilė – pirmoji paauglė Lietuvoje, kuriai pritaikytas gydymas CFTR moduliatoriais, skirtais gydyti retą lėtinę li...
DIENOS KLAUSIMAS
Ar naudojate odos apsaugą nuo saulės?
Taip, naudoju kremą su SPF 50
Taip, naudoju įvairius kremus
Ne, nes noriu kuo daugiau įdegti
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktai
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų