Klausimas. Mažėja geležies kiekis kraujuje. Kaip galima atstatyti natūraliais produktais? Nijolė, 70 m.
Atsako gydytoja dietologė Eglė Kliukaitė
Pirmiausiai būtina išsiaiškinti, kodėl mažėja geležies kiekis. Tai galite padaryti apsilankydama pas savo šeimos gydytoją, kuris Jums paskirs atlikti laboratorinius kraujo tyrimus, jei reiktų - ir instrumentinius tyrimus. Gerai geležis pasisavinama iš galvijų mėsos, paukštienos, žuvies, ypač jei kartu valgysite ir daug vitamino C turinčių daržovių, tiktų - pomidorai, brokoliai, burokėliai, žiediniai kopūstai, moliūgai, ropės, iš vaisių - apelsinai, citrinos, kiviai. Nerekomenduojama kavos, arbatos gerti valgio metu ar iš karto po valgio, nes ji net 75 proc. mažina geležies pasisavinimą. Deja, dažnai vien maisto nepakanka geležies kiekiui padidinti, todėl būtina papildomai vartoti geležies preparatų. Pasitarkite su savo šeimos gydytoju dėl geležies papildų/ vaistų vartojimo.
Dėl asmeninių sveikatos problemų VLMEDICINA.LT rekomenduoja kreiptis į šeimos gydytoją arba su jo siuntimu – į specialistą. Atsakymai, publikuojami portale, jokiais būdais negali pakeisti gydytojo konsultacijos.