Šeštadienis, 2023.06.10
Reklama

Ką turėtumėte žinoti apie šaldytą maistą: 5 svarbiausi faktai

Pranešimas žiniasklaidai | Šaltinis: vlmedicina | 2017-11-07 10:56:19

Ar pastebėjote, kad šaldyto maisto vitrinos parduotuvėse, kuriose lankotės, ilgėja? Tam yra svarbi priežastis. Anksčiau buvome pratę patys gaminti produktą nuo tešlos minkymo iki dekoravimo arba pirkti jau pagamintą. Šiandien norime ir lengvai galime čia ir dabar gauti lyg ką tik restorane paruoštą gaminį, nesugaišę daug laiko ir neišėję iš namų.

© VLMEDICINA.LT (A. Kubaičio) nuotr.

Šaldyti ruošiniai turi tikrai ne vieną privalumą. Tokius maisto produktus vis dar vertinantiems skeptiškai, „Mantinga“ šaldytų gaminių technologė Ramunė Puzinienė atskleidžia penkis įdomius faktus, kurie pakeis tokį požiūrį.

Faktas Nr.1 – šaldymas – ilgas tradicijas turinti technologija.

Maisto užšaldymas – tai vienas iš seniausių maisto produktų išlaikymo būdų, kuriam naudoti skirtingi metodai. Šiandien parduotuvėse matome produktus, kurie šaldomi pasitelkiant greitą šaldymą. Greito šaldymo technologija buvo sukurta 1929 m. amerikiečio išradėjo Klarenso Berdsėjaus. Šis metodas žinomiausias ir labiausiai paplitęs maisto šaldymo pramonėje, nes taip išlaikoma natūrali produktų tekstūra, spalva ir kokybė, neprarandamos vertingos natūralios savybės.

Faktas Nr.2 – šaldymas nesumažina maistingumo.

Greitas produktų užšaldymas leidžia išsaugoti visas maistines vertybes – vitaminus bei antioksidantus ir netgi valgyti šviežesnį nei ką tik iš parduotuvės parsineštą paruoštą gaminį. Šaldytų produktų pasiūla parduotuvėse vis didėja – įsigyti galima jau net ir šaldytos duonos. Pavyzdžiui, panorus šviežios itališkos duonos – čiabatos ar prancūziško batono, tokius gaminius užtenka atitirpinti kambario temperatūroje, pašauti į įkaitintą orkaitę ir po 10 minučių jau galima mėgautis traškiu, dar garuojančiu kepiniu.

Faktas Nr.3 – šaldytiems gaminiams nereikia konservantų.

Visiems gerai žinoma, kad gamintojai, siekdami išlaikyti kuo ilgesnį produkto galiojimo laiką, naudoja įvairius konservantus. Tinkamai užšaldžius gaminius, sustabdomas bakterijų dauginimasis, sulėtinami arba visiškai sustabdomi biocheminiai ir fermentiniai pakitimai, todėl skoninės savybės ir šviežumas išlieka be jokių papildomų priedų.

Faktas Nr.4 – šaldyti galite net tai, ko nesitikėjote.

Šaldyti galima ne tik mums jau įprastus maisto produktus – daržoves, uogas, grybus, mėsą ar žuvį. Pavyzdžiui, užšaldžius rudąjį cukrų, jis nesulimpa, medų galima šaldyti ledukų formelėse. Jei mėgstate pasmaguriauti, tačiau nebegalite suvalgyti visos porcijos plaktos grietinėlės – drąsiai ją dėkite į šaldymo kamerą ir skanaukite, kai vėl užsinorėsite. Tai padeda išvengti maisto švaistymo.

Faktas Nr.5 – maistą galite užšaldyti pakartotinai.

Atšildyti ir vėl užšaldyti maistą – galite, tik svarbu, kad iš šaldiklio ištrauktas produktas kambario temperatūroje nebūtų laikomas ilgiau nei dvi valandas, o jei labai šilta, tuomet ne ilgiau nei valandą. Vis tik pakartotinai šaldant neapdorotą maistą, gali nukentėti jo kokybė.

Jei jūsų šaldiklis pilnas – matyt, gudriai valdote savo virtuvę, nes šaldyti gaminiai padeda gyventi skaniau, patogiau ir sutaupyti laiko.

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
Kategorijos: Sveika mityba
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Vabzdžių įgėlimai: pataria, kaip kovoti su niežuliu
Šiltąjį sezoną viešnagę gamtoje gali apkartinti vabzdžiai. Neretai įgėlimo vietą ima niežėti. Kaip numaldyti niežulį, ka...
Lietuvos širdies ir kraujagyslių ligų žemėlapis: raudonas signalas 12-oje savivaldybių
Lietuvos darbingo amžiaus (40-64 m.) gyventojų širdies ir kraujagyslių ligų (ŠKL) sergamumo bei mirtingumo žemėlapis ats...
Euromelanomos diena: prevencinė patikra padės anksti aptikti piktybinę ligą
„Santaros klinikos aktyviai įsitraukia į akciją ir didžiausias mūsų indėlis – specialistų dalyvavimas j...
Inovatyvus gydymas: ar jis pasiekiamas onkologiniams pacientams?
Lietuvoje kasmet diagnozuojama apie 18 tūkst. naujų vėžio atvejų. Šiandien daugybė onkologinių ligų, pritaikius inovatyv...
Tobulėjantys krūties vėžio diagnostikos bei gydymo metodai – užkarda klastingai ligai
Respublikinėje Šiaulių ligoninėje, kaip ir visose šalies ar Europos gydymo įstaigose, kuriose gydomi krūties vėžiu serga...
DIENOS KLAUSIMAS
Ar naudojate odos apsaugą nuo saulės?
Taip, naudoju kremą su SPF 50
Taip, naudoju įvairius kremus
Ne, nes noriu kuo daugiau įdegti
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktai
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų