Antradienis, 2025.06.17
Reklama

Itališkas riešutų skanėstas „Panforte“, arba „Stipri duona“, pagal Liutaurą Čepracką

vlmedicina.lt | 2013-05-13 17:10:57

Iš kartos į kartą perduodami įvairių patiekalų receptai, skaniausi desertai, švieži ir maistingi ingredientai, produktų ir prieskonių įvairovė – tokia yra visame pasaulyje garsi bei genialia vadinama italų virtuvė. Vienas tituluočiausių virtuvės šefų Lietuvoje – Liutauras Čeprackas – dalinasi tradiciniu itališku Sienos miesto riešutų bei džiovintų vaisių desertu, patiksiančiu visiems smaližiams.

Desertas
Asmeninio archyvo nuotr.

Anot virtuvės virtuozo, italų kulinarijos virtuvė pasižymi nuostabaus skonio patiekalais, kurie gaminami naudojant aukščiausios klasės ir kokybės produktus. Itališka virtuvė vertinama dėl maistingų, skrandžio neapsunkinančių patiekalų. Todėl gamindamas itališką riešutų desertą, tinkantį ir sekmadienio iškyloms, ir pasisėdėjimams prie kavos, virtuvės guru pirmenybę teikia natūraliems produktams, o rinkdamasis riešutus – „Arimex“ produkcijai.

Itališką desertą Liutauras Čeprackas gamino kulinarijos lofte „Čiop Čiop“.

Desertas
Asmeninio archyvo nuotr.

Itališkam riešutų skanėstų reikės:

100 g lazdyno riešutų,

100 g graikinių riešutų,

100 g migdolų (be luobelės),

70 g džiovintų figų,

70 g abrikosų,

70 g cukatų (iš citrusinių vaisių),

150 g medaus,

120 g miltų,

100 g juodojo šokolado,

180 g cukraus pudros bei 20 g pabarstymui,

20 ml vandens,

30 g sviesto bei 10 g formai patepti,

cinamono, muskato riešuto, juodųjų arba baltųjų pipirų.

Gaminimas:

Lazdyno, graikinius bei migdolų riešutus paskrudiname.

Susmulkiname paskrudintus riešutus, cukruotus vaisius (figas, abrikosus, cukatas) bei juodąjį šokoladą.

Dideliame dubenyje sumaišome susmulkintus riešutus, džiovintus vaisus, šokoladą, miltus. Paskaniname puse arbatinio šaukštelio cinamono, ¼ šaukštelio juodųjų arba baltųjų pipirų. Įtarkuojame ¼ šaukštelio muskato riešuto.

Į puodą įpilame medų, cukraus pudrą bei šlakelį vandens. Užvirus, nuolat maišydami, paviriname dar 3-4 minutes.

Desertas
Asmeninio archyvo nuotr.

Į medaus, cukraus pudros ir vandens masę įdedame gabalėlį sviesto. Sviestui ištirpus, suskystintą medų supilame į paruoštą sausų ingredientų mišinį. Masė turėtų gautis tiršta ir lipni.

Kepimo indą ištepame sviestu, gausiai apibarstome kakavos milteliais ir sukrečiame gautą masę.

Miltuotais pirštais sulyginame riešutų, vaisių, miltų ir medaus masę žemame kepimo inde. Šauname į įkaitintą orkaitę ir 150 laipsnių temperatūroje kepame 30 min.

Iškepusį skanėstą reikia gerai atvėsinti, tada atsargiai išimti iš kepimo indo ir gausiai apibarstyti cukraus pudra.

Skanaus!

vlmedicina.lt

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
Kategorijos: Įvairios naujienos
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Slaugos studentams – nemokamos studijos ir stipendijos
Šiemet į valstybės finansuojamas slaugos studijas bus priimti 535 asmenys, t. y. šimtu daugiau nei pernai. Būsimiems stu...
Aštraus maisto pavojai: kodėl aštrių patiekalų kai kuriems valgyti negalima
Populiarėjant aštraus maisto kultūrai, daugelis žmonių ryžtasi išbandyti patiekalus, gardintus skirtingų rūšių pipirais....
Kokius tyrimus skiria šeimos gydytojas ir kada jie nemokami?
Šeimos gydytojo paslaugas teikiančios įstaigos jose prirašytiems gyventojams turi užtikrinti nemokamą pirminę sveikatos...
Kodėl tinsta kojos ar veidas? Ne visada tai sūraus maisto ar karščio pasekmė
Tinimas – dažnas, bet dažnai nuvertinamas simptomas, kuris gali reikšti ne tik per didelį druskos suvartojimą ar i...
Neapsigaukite – tai ne apsinuodijimas maistu: rotavirusas vasarą neatostogauja
Nors rotavirusas dažniausiai siejamas su kūdikiais, ši virusinė žarnyno infekcija vis dažniau diagnozuojama ir suaugusie...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų