Prekybos tinklo „Iki“ duomenimis, iš prieš kelias savaites parduotuves pasiekusių naujo sezono egzotinių vaisių, labiausiai lietuvių pamėgti yra mandarinai, sparčiai populiarėja persimonai ir granatai, o kol kas mažiausiai pažinti – anonos. Peruvinių anonų, palyginti su persimonais, granatais ar citrusiniais vaisiais, nuperkama net kelis kartus mažiau. Kita vertus, anonų, šių metų spalį palyginus su tuo mačiu laikotarpiu pernai, nupirkta tris kartus daugiau.
„Persimonai ir granatai lietuviams jau yra pažįstami, apie citrusinių vaisių populiarumą net neverta pasakoti – šiuo metu labai perkami ką tik prinokę mandarinai ir citrinos, laukiame naujo apelsinų derliaus. O štai anonos į Lietuvą plačiau pradėtos vežti tik prieš kokius trejus metus“, – pasakoja „Iki“ viešųjų ryšių departamento vadovas Andrius Petraitis.
Anona pasižymi saldžiarūgščiu skoniu, primena ananasų ir bananų mišinį. Nevalgoma yra vaisiaus žievė ir juodos sėklos, o baltą jos minkštimą galima tiesiog išvalgyti šaukšteliu, pjaustyti į vaisių ar kitokias salotas. Gurmanai šį vaisių derina su ančiuviais, gamina iš jo želė, šerbetą, suflė ir kitus desertus.
Pasak privačios ligoninės ir poliklinikos „Kardiolita“ gydytojos dietologės Linos Viniarskaitės, anonos pasižymi didele vitamino C, kalcio bei kitų elementų koncentracija. Šiame vaisiuje randamas antioksidantas – acetogeninas – padeda kovoje prieš onkologines ir helmintų sukeltas ligas bei maliariją. Anonos gerina smegenų veiklą, mažina nervų sistemos dirglumą, įtampą ir netgi gali padėti saugantis nuo tokių sveikatos sutrikimų kaip Parkinsono liga, nes anonų sudėtyje gausu vitamino B6.
Gydytojos dietologės teigimu, besirūpinantys savo kūno formomis turėtų atkreipti dėmesį į persimonus – jie turtingi maistinių skaidulų, todėl suteikia sotumo jausmą, mažina cukraus poreikį, taip pat lėtina senėjimo procesus ir padeda apsisaugoti nuo peršalimo. Granatuose antioksidantų gausiau nei žaliojoje arbatoje ar spanguolių sultyse, jie mažina cholesterolio daromą žalą sveikatai ir padeda gerinti kraujotaką. Citrusiniuose vaisiuose, žinoma, gausu vitamino C, folio rūgšties, taip pat vitamino A ir maistinių skaidulų, taigi šie vaisiai padeda sumažinti streso padarinius, cholesterolio kiekį kraujyje, gerina geležies įsisavinimą.
„Vaisiai daugiausia savo gerųjų savybių turi tuomet, kai yra jų sezonas. Jeigu sode prinoko obuoliai, rekomenduojama gausiau juos ir valgyti, panorus egzotinių vaisių, juos taip pat geriausia rinktis tuomet, kai jie augo tam tinkamiausiomis sąlygomis. Tuo metu, žinoma, jie ir skaniausi“, – sako L. Viniarskaitė.