Tyrimai rodo, kad net suvalgant daugiau nei vieną kiaušinį per dieną nepadidėja rizika susirgti insultu ar miokardo infarktu.
Analizuota net 17 tyrimų, kuriuose dalyvavo beveik 20 tūkstančių tiriamųjų. Daugeliu atvejų tyrimuose analizuotas ryšys tarp kiaušinių vartojimo ir galvos smegenų insulto arba miokardo infarkto rizikos.
Rezultatai parodė, kad nei širdies raumens infarkto, nei galvos smegenų insulto rizika nesusijusi su suvartojamų su maistu kiaušinių kiekiu. Rezultatas buvo statistiškai patikimas.
Tik analizuojant tiriamųjų pogrupius rastas neženklus rizikos susirgti širdies bei kraujagyslių ligomis padidėjimas lyginant mažiausiai ir daugiausiai kiaušinių suvartojančius ligonius, sergančius cukriniu diabetu.
„Dar iš tiesų vyrauja ta nuomonė, jog esant padidėjusiam cholesterolio kiekiui kraujyje būtina visiškai išbraukti kiaušinius iš raciono sąrašo. Deja, ši nuomonė nėra visiškai teisinga, juk žinoma, jog tik apie 25 proc. cholesterolio patenka su maistu, kita - didžioji dalis cholesterolio, apie 75 proc., gaminama kepenyse. Be to, kiaušinyje, be cholesterolio, yra ne mažai ir kitų svarbių maistinių medžiagų - baltymų, B grupės vitaminų, tad esant didesniam cholesterolio kiekiui kraujyje rekomenduojama suvalgyti 1-2 kiaušinius per savaitę, jei norisi daugiau, tada vertėtų valgyti kiaušinius be trynio, tik baltymą. Manoma, kad sergant cukriniu diabetu galima būtų suvalgyti 2-3 kiaušinius per savaitę, nes didesnis jų vartojimas gali padidinti širdies ir kraujagyslių ligų riziką. Taip pat būtina atkreipti dėmesį į maisto produktus, kurių gamybai buvo naudojami kiaušiniai, jų nederėtų padauginti“, - pataria Vilniaus dietologijos centro gydytoja dietologė Eglė Kliukaitė.
Šaltinis
Egg Consumption and Risk of Coronary Heart Disease and Stroke: Dose-Response Meta-Analysis of Prospective Cohort Studies. BMJ 2013 Jan 07;2013(346)e8539, Y Rong, L Chen, T Zhu, Y Song, M Yu, Z Shan, A Sands, FB Hu, L Liu