Penktadienis, 2024.03.01
Reklama

Gydytoja atsakė, kodėl sergant vėžiu reikia riboti perdirbtą maistą

Šaltinis: vlmedicina | 2023-10-07 00:16:54

Kuomet onkologine liga sergantis žmogus jaučiasi prarandantis apetitą, artimieji skuba jam padėti, pasiūlydami jo mėgstamiausio maisto. Šeimos narių pagalba yra ypatingai svarbi, tačiau ruošiant tokio tipo lauknešėlį svarbu atkreipti dėmesį, kas įeina į jo sudėtį. Gydytoja dietologė pažymi, kad perdirbti maisto produktai, pavyzdžiui, rūkyti mėsos ar žuvies gaminiai, neturi pakankamo baltymų ir kitų naudingų maistinių medžiagų kiekio, yra greitai virškinami ir gali sukelti papildomų komplikacijų sergančiajam.

Maistas / VLMEDICINA.LT (A. Kubaičio) nuotr.

Anot Kauno klinikų gydytojos dietologės Indrės Gustaitytės, perdirbti maisto produktai – intensyvių gamybos procesų rezultatas. Tokiuose gaminiuose įprastai būna konservantų, dažiklių, pridėtinių skonių, cukraus ar saldiklių, o į jų sudėti įeina hidrinti riebalai, kvapiosios medžiagos, skonio stiprikliai, emulsikliai ar tirštikliai. Visa tai produktui suteikia patrauklią išvaizdą, skonį ir padeda ilgiau nesugesti. Dažniausiai sutinkami gaminiai, kurių sudėtyje galima rasti šių priedų – kepiniai, saldėsiai, rūkyti mėsos ar žuvies gaminiai, sūriai.

„Tokių produktų maistinė vertė yra labai nedidelė, kadangi juose nėra arba beveik nėra skaidulų, vitaminų ir mineralų. Onkologine liga sergančiam žmogui svarbi subalansuota mityba, kurios metu būtų gaunama baltymų, riebalų, angliavandenių, skaidulų, vitaminų ir mineralų, tačiau sergant, dėl organizme vykstančio uždegimo, pacientams su maistu reikia gauti didesnį kiekį baltymų. Kai toks kiekis nėra gaunamas, organizmas pradeda naudoti savo atsargas – raumenų baltymus, todėl raumeninė masė mažėja“, – sako ji.

Gydytoja dietologė pastebi, kad didžioji dalis pacientų, išgirdusių onkologinės ligos diagnozę, pradeda keisti savo mitybą ir puola į kraštutinumus – visiškai atsisako cukraus, saldumynų, vaisių ar miltinių patiekalų. Toks itin griežtas ir drastiškas ribojimas, sukelia dar didesnį pasimetimą ir stresą.

„Svarbūs du aspektai – maisto apdorojimas ir produkto vartojimo dažnis. Net ir saldumynas ar desertas, vartojant jį sakingai, gali būti sergančiojo racione. Svarbu suvokti, kad mityba yra veiksnys, galintis turėti įtakos gretutinių ligų kontrolei ir gydymo sukeltų šalutinių simptomų mažinimui. Pastarieji, jeigu yra blogai kontroliuojami, gali lemti tolesnio ligos gydymo sėkmę“, – teigia pašnekovė.

Perdirbti maisto produktai dažnai turi aukštą glikeminį indeksą – tai reiškia, kad jie itin greitai suvirškinami. Suvartojus tokių produktų, gliukozės kiekis kraujyje staigiai pakyla. Tuomet organizmas turi pasirūpinti greitu insulino atsaku, todėl gliukozės kiekis vėl sumažėja, o pacientas pradeda jausti alkį ir nuovargį.

„Dėl tam tikrų chemoterapijos metu skiriamų medikamentų gali sutrikti normali gliukozės apykaita ir padidėti gliukozės koncentracija kraujyje, todėl esant tokiai būklei, maisto produktų su aukštu glikeminiu indeksu vertėtų vengti arba visiškai atsisakyti“, – pataria I. Gustaitytė.

Svarbūs baltymai ir skaidulos

Sergant onkologine liga, ypač aktyvaus gydymo metu pastebima didelė mitybos nepakankamumo atsiradimo rizika, kuri dažniausiai kyla dėl paciento jaučiamų šalutinių simptomų. Vieni iš jų – uoslės ir skonio pasikeitimai. Onkologinėmis ligomis sergantys pacientai neretai sako susierzinantys nuo tam tikrų kvapų, kurie provokuoja pykinimą ir vėmimą, arba jaučiantys kartumą, metalo skonį burnoje.

„Tokiais atvejais rekomenduojama rinktis vėsesnius patiekalus, naudoti prieskonius arba saldinti maistą – taip bus paslėptas kartumas ar kitas nemalonus skonis. Jeigu burnoje nėra opelių, galima rinktis ir rūgštesnį maistą, jį šlakstyti citrina, balzaminiu actu, naudoti imbierą. Tiesa, jeigu ir šie receptai neveiksmingi, o pacientas visiškai nevalgo maisto, tam tikram laikui maistinių medžiagų poreikį galima padengti medicininės paskirties gėrimais, kuriuose būtų baltymų, omega-3 riebalų rūgščių ir vidutinės grandinės trigliceridų – jie pasisavinami lengviau nei kiti riebalai“, – pataria I. Gustaitytė.

Jeigu onkologine liga sergančio paciento inkstų funkcija nėra sutrikusi, baltymų poreikis įprastai vertinamas apie 1,5-2 g vienam kilogramui kūno svorio.

„Perdirbti maisto produktai pasižymi labai nedideliu baltymų kiekiu, todėl rekomenduojama rinktis namuose pagamintą maistą. Į racioną vertėtų įtraukti tokius baltymų šaltinius, kaip virtą ar keptą mėsą, žuvį, ankštines daržoves, kiaušinius, raugintus pieno produktus, varškę, o paruoštą maistą pagardinti kanapių ar kitomis sėklomis. Užkandžiams galima rinktis natūralius riešutus, pieno produktus, namuose gamintą humusą, o valgant vaisius ar uogas juos papildyti baltymais – jogurtu, pasukomis, tepti riešutų sviestą“, – sako gydytoja dietologė.

Onkologinėmis ligomis sergantys pacientai turėtų nepamiršti ir skaidulų, gaunamų su maistu – moterims per dieną jų reikėtų gauti ne mažiau 25 g, vyrams derėtų pasisavinti ne mažiau 35 g skaidulų.

Pataria turėti užkandžių

I. Gustaitytė tikina, kad onkologinė liga turi įtakos organizmo metabolizmo pokyčiams – raumenyse sutrinka katabolizmo ir anabolizmo balansas, o tai gali lemti raumenų nykimą, susilpnėjimą, sumažėjusį fizinį aktyvumą.

„Todėl, kai kalbame apie pacientus, kurie gydymosi metu ar ligai progresuojant skundžiasi apetito sumažėjimu, pirmas patarimas yra klausyti savo organizmo ir rinktis tuos maisto produktus, kurių tuo metu norisi“, – pataria ji.

Pašnekovė priduria, kad grynas oras ir fizinis aktyvumas gerina apetitą, todėl esant galimybei ir leidžiant fizinei būklei, vertėtų stengtis pabūti lauke, pasimankštinti.

„Jeigu sergantysis jaučią alkį, rekomenduojama rinktis didesnio kaloringumo maisto produktus, maistą papildyti augaliniu aliejumi, avokadu, sviestu, grietinėle, sūriu, riešutų sviestu, sutirštintu pienu. Be to, ypatingai svarbu visada su savimi turėti užkandžių, o pajutus alkį, stengtis jį nedelsiant patenkinti“, – reziumuoja gydytoja dietologė.

Dėl asmeninių sveikatos problemų VLMEDICINA.LT rekomenduoja kreiptis į šeimos gydytoją arba su jo siuntimu – į specialistą. Atsakymai, publikuojami portale, jokiais būdais negali pakeisti gydytojo konsultacijos.

 

Įvertinkite straipsni:
Balsavimu įvertinimas 5 / 5 (1). Jūs dar nebalsavote
(1)
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Inovatyvus būdas padėti lėtiniu galvos svaigimu besiskundžiantiems pacientams
Apskaičiuota, kad žmonių populiacijoje galvos svaigimą bent kartą per metus patiria kas penktas žmogus. Šis simptomas &n...
Varškė – produktas, užtikrinantis energijos atsargas: valgykite jį bent 2–3 kartus per savaitę
Nuo pusryčių prasideda mūsų diena, tad ryte valgomas maistas yra itin svarbus formuojant sveikatai palankius mitybos įpr...
Kokios inovacijos yra retų ligų gydyme?
Inovacijos – tai naujų būdų ir metodų ieškojimas, siekiant pagerinti teikiamas paslaugas. Medicinoje – nuo d...
Svarbi ligų profilaktikos priemonė – omega-3 polinesočiosios riebalų rūgštys
Pasaulinė omega-3 rūgščių EPR ir DHR organizacija (angl. k.– Global Organization for EPA and DHA Omega-3) atkreipi...
Natūrali kosmetika – geriausias pasirinkimas
Natūrali, organinė kosmetika turi būti prioritetas kiekvienai moteriai, siekiančiai išlaikyti sveiką ir gražią odą. Tai...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų