Penktadienis, 2024.03.29
Reklama

Gražgarstė – sveikatos šaltinis (1)

taurageszinios.lt | 2013-07-25 09:58:27

Gražgarstė (dažniausiai vadinama rukola) laikoma maistinga ir naudinga sveikatai daržove. Ši prieskoninė, vaistinė salota puikiai tinka dietinei mitybai, nes teigiamai veikia medžiagų apykaitą, pasižymi tonizuojančiu poveikiu, joje gausu vitamino C. Nelepų augalą, mėgstantį šviesą ir šilumą, galima auginti ištisus metus. Maistui geriausiai tinka jauni lapai ir stiebai, turintys gaivų, kartais kartoką skonį.

Gražgarstė
Leo Michels (wikipedia.org) nuotr.

Prieš gaminant salotas ar verdant padažus, rukolos lapus ir stiebus patariama 3–5 minutėms pamerkti į užvirintą vandenį. Salotas, kuriose yra rukolos, reikia suvalgyti iš karto, jų laikyti negalima.

Rukola dažniausiai naudojama kaip prieskonis, tačiau salotų lapai ir stiebai puikiai tinka salotoms, sriuboms, košėms bei padažams. Ši salota puikiai dera su įvairiomis lapinėmis ir kitomis daržovėmis, tinka jas troškinant. Labai tinka įmaišyti kelis smulkintus lapus į grietinėlės padažą, puikus garnyras prie mėsos. Italai rukolomis gardina makaronų patiekalus, picas.

Italės įsitikinusios, kad gražgarstės – jaunystės ir grožio šaltinis, o japonai tvirtina, jog šiose salotose esančios medžiagos – organizmo ilgaamžiškumo priežastis.

Jau 2–3 savaitės po daigų pasirodymo lapelius galima skinti, pradedant nuo apatinių. Subrandinusios sėklas rukolos pasisėja pačios.

Pabandykite!

Reikės: rukolos salotų, vyšninių pomidorų, mėlynojo svogūno, graikinių arba kedro riešutų, alyvuogių aliejaus, balzamiko acto, druskos

Gaminimas: į dubenį suberti nuplautas ir nuvarvintas rukolas, nuplautus ir pusiau perpjautus pomidorus, pusžiedžiais pjaustytą svogūną ir smulkintus graikinius riešutus, jei naudosite kedro – juos šiek tiek pakepinkite sausoje keptuvėje. Viską apšlakstyti alyvuogių aliejumi, balzamiko actu ir pabarstyti druska. Prieš patiekiant išmaišyti.

taurageszinios.lt

Įvertinkite straipsni:
Balsavimu įvertinimas 5 / 5 (1). Jūs dar nebalsavote
(1)
skaityti komentarus (1)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Velykų šventė: už saiką prie stalo organizmas tikrai padėkos
Kaip nepersivalgyti, o persivalgius, palengvinti virškinimo procesą? Kiek kiaušinių valgyti, o gal jų apskritai vengti?...
Kauno klinikose atlikta nauja procedūra, išgydžiusi rijimo sutrikimą
Maitinimasis – viena esminių žmogaus išgyvenimo sąlygų. „Rijimo sutrikimas, dar vadinamas disfagija, gali pa...
Vaikų atostogų metu daugėja traumų: kaip nuo jų apsisaugoti?
Vaikų pavasario atostogos jau visai ant nosies. Ir nors šis laikas dažniausiai asocijuojasi su kelionėmis, aktyviu laisv...
Kokios klaidos daromos prie šventinio stalo?
Likus vos kelioms dienoms iki Velykų, daugybė žmonių pradeda planuoti, kokie patiekalai nuguls ant stalo šalia margučių....
Lietuvos autizmo asociacija „Lietaus vaikai“ kviečia paminėti autizmo mėnesį
Pasaulinė autizmo suvokimo, priėmimo diena – balandžio 2 d. Visas mėnuo yra skiriamas veikloms, susijusioms su aut...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų