Gražgarstė (dažniausiai vadinama rukola) laikoma maistinga ir naudinga sveikatai daržove. Ši prieskoninė, vaistinė salota puikiai tinka dietinei mitybai, nes teigiamai veikia medžiagų apykaitą, pasižymi tonizuojančiu poveikiu, joje gausu vitamino C. Nelepų augalą, mėgstantį šviesą ir šilumą, galima auginti ištisus metus. Maistui geriausiai tinka jauni lapai ir stiebai, turintys gaivų, kartais kartoką skonį.
Prieš gaminant salotas ar verdant padažus, rukolos lapus ir stiebus patariama 3–5 minutėms pamerkti į užvirintą vandenį. Salotas, kuriose yra rukolos, reikia suvalgyti iš karto, jų laikyti negalima.
Rukola dažniausiai naudojama kaip prieskonis, tačiau salotų lapai ir stiebai puikiai tinka salotoms, sriuboms, košėms bei padažams. Ši salota puikiai dera su įvairiomis lapinėmis ir kitomis daržovėmis, tinka jas troškinant. Labai tinka įmaišyti kelis smulkintus lapus į grietinėlės padažą, puikus garnyras prie mėsos. Italai rukolomis gardina makaronų patiekalus, picas.
Italės įsitikinusios, kad gražgarstės – jaunystės ir grožio šaltinis, o japonai tvirtina, jog šiose salotose esančios medžiagos – organizmo ilgaamžiškumo priežastis.
Jau 2–3 savaitės po daigų pasirodymo lapelius galima skinti, pradedant nuo apatinių. Subrandinusios sėklas rukolos pasisėja pačios.
Pabandykite!
Reikės: rukolos salotų, vyšninių pomidorų, mėlynojo svogūno, graikinių arba kedro riešutų, alyvuogių aliejaus, balzamiko acto, druskos
Gaminimas: į dubenį suberti nuplautas ir nuvarvintas rukolas, nuplautus ir pusiau perpjautus pomidorus, pusžiedžiais pjaustytą svogūną ir smulkintus graikinius riešutus, jei naudosite kedro – juos šiek tiek pakepinkite sausoje keptuvėje. Viską apšlakstyti alyvuogių aliejumi, balzamiko actu ir pabarstyti druska. Prieš patiekiant išmaišyti.